Σύμφωνα με τη μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Δελχί κατέχει πλέον τα πρωτεία – εκτοπίζοντας το Πεκίνο – ως η πιο μολυσμένη περιοχή στον κόσμο. Το επίπεδο των ρυπογόνων σωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα καταγράφηκε ως 12 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Πεκίνο και 12 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με των ΗΠΑ.
Ακόμη και o ιερός ποταμός Yamuna δεν απαλλάσσεται από τη σοβαρή ρύπανση. Το ποτάμι είναι πνευματικά και πρακτικά κεντρικής σημασίας για τις ζωές των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αυτό. Τα παιδιά παίζουν στο νερό, οι γυναίκες πλένουν τα ρούχα, ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών κάνουν μπάνιο και πίνουν νερό από τον ποταμό, με την πεποίθηση ότι θα τους απαλλάξει από την αμαρτία. Η Sunita Narain διευθύντρια του Κέντρου για την Επιστήμη και το Περιβάλλον (CSE), μία από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για την εργασία της στην περιβαλλοντική πολιτική της Ινδίας το 2010 έγραψε, « Το ποτάμι, με όλες τις παραμέτρους ρύπανσης, είναι ήδη νεκρό, απλά δεν έχει επίσημα “ αποτεφρωθεί ” ».
Τον Οκτώβριο του 2014 ο πρωθυπουργός Narendra Modi ανακοίνωσε μια εθνική εκστρατεία περιβαλλοντικού προσανατολισμού υπό τον τίτλο “ Swachh Bharat Abhiyan ” ( Clean India Mission ) . Και ενώ οι προθέσεις ακούγονταν καλές, μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε η ανακοίνωση της καμπάνιας “Make In India,” η οποία ενθάρρυνε τις διεθνείς εταιρείες να μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής τους στην Ινδία – πράγμα που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως αντιφατικό για την προώθηση ενός καθαρότερου περιβάλλοντος.
Ο φωτογράφος του National Geographic, Matthieu Paley, πέρασε πέντε ημέρες στο Δελχί, αποτυπώνοντας πως είναι να ζει κανείς στην πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου. « Υπήρξαν φορές που είχα σκουπίδια στα χέρια μου και έπρεπε να τα μεταφέρω μαζί μου όλη την ημέρα, επειδή δεν υπάρχουν κάδοι πουθενά », θυμάται.
Images© Matthieu Paley
- Tags: Δελχί, Κοινωνία, Περιβάλλον