Ζώντας Στην Πιο Μολυσμένη Πόλη Του Κόσμου.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Σύμφωνα με τη μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Δελχί κατέχει πλέον τα πρωτεία – εκτοπίζοντας το Πεκίνο – ως η πιο μολυσμένη περιοχή στον κόσμο. Το επίπεδο των ρυπογόνων σωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα καταγράφηκε ως 12 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Πεκίνο και 12 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με των ΗΠΑ.

Ακόμη και o ιερός ποταμός Yamuna δεν απαλλάσσεται από τη σοβαρή ρύπανση. Το ποτάμι είναι πνευματικά και πρακτικά κεντρικής σημασίας για τις ζωές των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αυτό. Τα παιδιά παίζουν στο νερό, οι γυναίκες πλένουν τα ρούχα, ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών κάνουν μπάνιο και πίνουν νερό από τον ποταμό, με την πεποίθηση ότι θα τους απαλλάξει από την αμαρτία. Η Sunita Narain διευθύντρια του Κέντρου για την Επιστήμη και το Περιβάλλον (CSE), μία από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για την εργασία της στην περιβαλλοντική πολιτική της Ινδίας το 2010 έγραψε, « Το ποτάμι, με όλες τις παραμέτρους ρύπανσης, είναι ήδη νεκρό, απλά δεν έχει επίσημα  “ αποτεφρωθεί ” ».

 

  • Σε μια χωματερή στη Bhalswa, που φαίνεται να εκτείνεται για μίλια, ένα νεαρό κορίτσι αναζητά πλαστικό.
  • Η λήψη έγινε από την κορυφή μιας υπαίθριας χωματερής και δείχνει την ομίχλη - λόγω ρύπανσης - που εκτείνεται πάνω από το Δελχί.
  • Παιδιά ψάχνουν στα μολυσμένα νερά του ποταμού Yamuna για θρησκευτικά αντικείμενα, κέρματα ή μικρά μεταλλικά αγάλματα, ώστε να τα πουλήσουν στη συνέχεια για λίγα χρήματα.
  • Η καύση των απορριμμάτων στις χωματερές, αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δελχί.
  • Άνδρας εργάζεται σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Noida τη νύχτα.
  • Ένας άντρας και ένα παιδί πλένονται στον ποταμό Yamuna. Λόγω του υψηλού επιπέδου ρύπανσης του ποταμού, οι αρχές έχουν δώσει οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες δεν θα πρέπει ούτε τα ζώα να πλένονται στο ποτάμι.
  • Παιδιά, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ορφανά, ζουν, εργάζονται, και παίζουν στα μολυσμένα νερά του ποταμού Yamuna.

 

Τον Οκτώβριο του 2014 ο πρωθυπουργός Narendra Modi ανακοίνωσε μια εθνική εκστρατεία περιβαλλοντικού προσανατολισμού υπό τον τίτλο  “ Swachh Bharat Abhiyan ” ( Clean India Mission ) . Και ενώ οι προθέσεις ακούγονταν καλές, μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε η ανακοίνωση της καμπάνιας “Make In India,” η οποία ενθάρρυνε τις διεθνείς εταιρείες να μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής τους στην Ινδία – πράγμα που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως αντιφατικό για την προώθηση ενός καθαρότερου περιβάλλοντος.

Ο φωτογράφος του National Geographic, Matthieu Paley, πέρασε πέντε ημέρες στο Δελχί, αποτυπώνοντας πως είναι να ζει κανείς στην πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου. « Υπήρξαν φορές που είχα σκουπίδια στα χέρια μου και έπρεπε να τα μεταφέρω μαζί μου όλη την ημέρα, επειδή δεν υπάρχουν κάδοι πουθενά », θυμάται.

  • Οι φτωχοί άνθρωποι στην Ινδία δεν έχουν συχνά καμία επιλογή εκτός του να ζουν δίπλα σε ανοιχτές χωματερές, όπως αυτή εδώ στη Noida, μια πόλη στα σύνορα του νέου Δελχί.
  • Ένα αγόρι και ο πατέρας του ζουν κάτω από μια διάβαση στο Δελχί. Αναζητούν στα σκουπίδια κομμάτια μετάλλου ώστε να τα πουλήσουν για χρήματα.
  • Άνδρας που εργάζεται σε εργοστάσιο βαφής τζιν παντελονιών στη Silampur, μια από τις πιο μολυσμένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές του Δελχί.
  • Ένα αγρόκτημα γαλακτοπαραγωγής ανάμεσα ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο και έναν σκουπιδότοπο. Τα ζώα στο Δελχί είναι τακτικά σε επαφή με απόβλητα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για μολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός είναι μια απειλή για εκείνους που ζουν κατά μήκος του μολυσμένου ποταμού και των ανοιχτών υπονόμων.

[ Source ]

Images© Matthieu Paley

Previous Article

Μέσα από το φακό ενός φωτογράφου καρχαριών

Next Article

Αποσπάσματα σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων

Διαβάστε επίσης: