Βρέθηκε τεράστιος μετεωρίτης στην Αργεντινή

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Τον προηγούμενο μήνα, μια ομάδα ανθρώπων στην Αργεντινή ανακάλυψε έναν βράχο 30 τόνων και είναι πολύ πιθανό να είναι μετεωρίτης αποτελούμενος από σίδηρο και νικέλιο. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετεωρίτης που έχει βρεθεί ποτέ στην περιοχή.

Το όνομα “Gancedo” το πήρε, από μια κοντινή περιοχή στην καρδιά της Campo del Cielo που θεωρείται η περιοχή των μετεωριτών. Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί δεκάδες μετεωρίτες στο παρελθόν.

Μια ομάδα από την τοπική Ένωση Αστρονομίας του Chaco έσκαψε τον τεράστιο βράχο από το έδαφος στις 10 Σεπτεμβρίου, και οι εικόνες του ευρήματος πλημμυρίσαν το διαδίκτυο.

Locals in the small Argentinian town of Gancedo were in for a surprise when a massive meteorite was discovered earlier this week. The meteorite weighs a whopping 30 tonnes, and is the second biggest meteorite to have ever been found

Ενώ πιστεύαμε ότι θα έχει μεγάλυτερο βάρος από τα μέχρι τώρα ευρήματα, δεν περιμέναμε ότι θα υπερβαίνει τους 30 τόνους,” αναφέρει ο Mario Vesconi μέλος της Αστρονομικής ομάδας.

Η ομάδα παραδέχεται ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ζυγίσει το μετεωρίτη με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το εύρημα πιθανότατα θα αποτελέσει το δεύτερο μεγαλύτερο μετεωρίτη που ανακαλύψθηκε στο Campo del Cielo στην επαρχία Τσάκο της βόρειας Αργεντινής, μετά τον 37 τόνων “El Chaco” που βρέθηκε το 1980.

Και ποιος είναι ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που βρέθηκε ποτέ; Την πρωτιά κερδίζει ο μετεωρίτης Hoba στη Ναμίμπια, που υπολογίζεται ότι ζυγίζει πάνω από 60 τόνους. Η ακριβής μέτρηση είναι δύσκολο να γίνει επειδή ο Hoba δεν έχει μετακινηθεί από το σημείο που ανακαλύφθηκε. Αυτό το κομμάτι σιδήρου έπεσε στη Γη περίπου 80.000 χρόνια και τώρα είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο, ακόμα μισό-θαμμένο στο έδαφος.

Η πτώση του Gancedo στη Γη υπολογίζεται πριν περίπου 4000-6000 χρόνια. Οι ντόπιοι γνώριζουν για τις πτώσεις εδώ και αιώνες, και πολλές φορές χρησιμοποιούσαν τους μετεωρίτες για να φτιάξουν εργαλεία. Από την ιδία περιοχή, εκτίθεται άλλο κομμάτι σε μουσείο του Λονδίνου και αναμφισβήτητα η Campo del Cielo είναι η κορυφαία παραγωγός από άποψη καθαρής μάζας μετεωρίτη σε όλο τον κόσμο.

Το παράνομο εμπόριο έχει κάνει επίσης την είδηση τα τελευταία χρόνια, με συλλήψεις σε λαθρέμπορους που προσπαθούν να το εξάγουν. Ας ελπίσουμε ότι, ο Gancedo θα αποδειχθεί πολύ μεγάλος για να κλαπεί και να προσφέρει με τον τρόπο του στην επιστήμη.

Πηγή: skyandtelescope

 

Previous Article

Η πραγματική κλίμακα καταστροφής των πυρηνικών όπλων

Next Article

Ανακάλυψη υδρατμών σε δορυφόρο του Δία (Εικόνες)

Διαβάστε επίσης: