Υπογραφές Διάσημων Συγγραφέων Που Δημοπρατήθηκαν Έναντι Εντυπωσιακών Ποσών.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η ιδιόχειρη υπογραφή ενός διάσημου συγγραφέα μπορεί να αυξήσει ανεκτίμητα την αξία ενός βιβλίου. Ωστόσο – πέραν των βιβλίων –  υπογραφές των συγγραφέων μπορεί να συναντήσει κανείς σε νομικά έγγραφα, επιστολές και άλλα είδη χειρογράφων . Οι παρακάτω « διάσημες » υπογραφές θεωρούνται εξαιρετικά σπάνιες και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δημοπρατηθεί έναντι εντυπωσιακών ποσών.

 

WILLIAM SHAKESPEARE

5 από τις υπογραφές του Σαίξπηρ.

 

Σήμερα σώζονται μόνο έξι γνωστά αντίγραφα της υπογραφής του Σαίξπηρ, κάτι που καθιστά την αξία τους ανεκτίμητη. Όλες οι υπογραφές εμφανίζονται σε νομικά έγγραφα. Οι  μελετητές είναι γοητευμένοι από την υπογραφή του Σαίξπηρ, αφενός επειδή είναι αρκετά δυσκατάληπτη, και αφετέρου διότι ο διάσημος συγγραφέας φαίνεται να ενάλλασσε τον τρόπο που υπέγραφε μεταξύ “ Shackper ” και “ Shackspere ”. Λόγω της σπανιότητας της, πιστεύεται ότι είναι η πιο πολύτιμη υπογραφή συγγραφέα στον κόσμο. Εκτιμάται μάλιστα, ότι αν κάποιο από τα έγγραφα που φέρουν την υπογραφή του Σαίξπηρ διατεθεί στην αγορά ( εξαιρετικά απίθανο, δεδομένου ότι όλες οι υπάρχουσες υπογραφές κατέχονται από θεσμικά όργανα ), θα κοστολογούνταν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια. 

 

 ERNEST HEMINGWAY

 

Οι υπογεγραμμένες επιστολές του Χέμινγουεϊ, ειδικά εκείνες που απευθύνονται σε διάσημους φίλους τουείναι μια « καλή επένδυση ». Μια  επιστολή του ίδιου με παραλήπτη την καλή του φίλη Marlene Dietrich το 1955 πουλήθηκε για $35.000 το 2014, ενώ ένα χειρόγραφο σημείωμα του προς την Ezra Pound το 1925 πουλήθηκε το 2007 έναντι $157,326. Ωστόσο, τα ενυπόγραφα βιβλία του, είναι ακόμη πιο πολύτιμα. Ένα αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του πιο διάσημου βιβλίου του « Για ποιον χτυπά η καμπάνα », αφιερωμένο στη σύζυγό του Martha Gellhornπουλήθηκε το 2004 για $310,400 και μια πολύ σπάνια  έκδοση του βιβλίου του  « The Sun Also Rises » πουλήθηκε σε δημοπρασία για $366,400.

 

CHARLES DICKENS

 

Ο Κάρολος Ντίκενς συνήθιζε να υπογράφει με μπλε πένα, καθιστώντας  σήμερα εύκολο τον εντοπισμό περιπτώσεων πλαστογραφίας εγγράφων που φέρουν την υπογραφή του. Το 2014, ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του best-seller βιβλίου του « Ιστορία δύο Πόλεων », αφιερωμένο στην αγαπημένη του συγγραφέα Mary Ann Evansπουλήθηκε για το εκπληκτικό ποσό των £275.000 ( περίπου $398,000 ). Γράμματα γραμμένα ή υπογεγραμμένα από τον Ντίκενς είναι επίσης πολύτιμα — ένα απλό χειρόγραφο σημείωμα του κοστολογείται περίπου 4.000 με 7.000 δολάρια.

 

JAMES JOYCE

Μία από τις πρώτες εκδόσεις του « Οδυσσέα ».

Εξαιτίας της απαγόρευσης – λόγω άσεμνου περιεχομένου –  του βιβλίου του Joyce « Οδυσσέας », τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Αμερική,  οι πρώτες εκδόσεις του βιβλίου έχουν γίνει από τους πιο περιζήτητους τόμους του 20ου αιώνα· καθιστώντας ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο της πρώτης έκδοσης κάτι σαν σκόνη χρυσού. Μια εξαιρετικά σπάνια υπογεγραμμένη πρώτη έκδοση του « Οδυσσέα » σε άριστη κατάσταση – το μόνο μέρος που είχε διαβαστεί ήταν το τελευταίο τμήμα, με όλα τα επίμαχα σημεία, πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2009 για £275.000. Οι υπογεγραμμένες επιστολές του Joyce είναι επίσης εντυπωσιακά πολύτιμες· τον Αύγουστο του 2015, δύο από αυτές  « χτυπήθηκαν » για $25.000 σε δημοπρασία.

 

F. SCOTT FITZGERALD

 

Οι υπογραφές του F. Scott Fitzgerald είναι εξαιρετικά σπάνιες, κυρίως επειδή κατά τη δημοσίευση της μεγαλύτερης επιτυχίας του « ο Υπέροχος Γκάτσμπυ », ζούσε στο Παρίσι και ήταν σχετικά απρόσιτος. Τα γράμματα που φέρουν την υπογραφή του Fitzgerald είναι επίσης ιδιαίτερα περιζήτητα, και επειδή  ιδρύματα και βιβλιοθήκες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αρχειοθετήσουν τις επιστολές του, οι τιμές συχνά εκτοξεύονται. Το 2004, μια επιστολή του πουλήθηκε για 90.000 δολάρια, ενώ μια από τις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου « ο Υπέροχος Γκάτσμπυ », υπογεγραμμένη από τον Fitzgerald  , δημοπρατήθηκε το 2015 έναντι $191,000.

 

 GEORGE ORWELL

 

Μερικές φορές, αν και υπογραφή ενός συγγραφέα είναι πολύτιμη, υπάρχει ένα συγκεκριμένο βιβλίο που κάνει αυτήν την υπογραφή, ακόμα πιο πολύτιμηΌταν το 1949 εκδόθηκε το διάσημο μυθιστόρημα « 1984 », ο Όργουελ ήταν ήδη πολύ άρρωστος, και λίγο αργότερα πέθανε. Ως εκ τούτου υπέγραψε πολύ λίγα αντίτυπα του βιβλίου, καθιστώντας τα εξαιρετικά συλλεκτικά. Ένα τέτοιο αντίτυπο διατέθηκε πρόσφατα στην αγορά και πουλήθηκε για $26,500.

 

 J. D. SALINGER

 

Ο JD Salinger έζησε απομονωμένος στη δεκαετία του 1950, απαντώντας σπάνια σε επιστολές θαυμαστών του, κάτι που καθιστά την υπογραφή του εξαιρετικά σπάνια. Όταν υπέγραφε βιβλία, συχνά χάραζε ένα μήνυμα μαζί με την υπογραφή του. Σήμερα, η συμπερίληψη ενός τέτοιου μηνύματος είναι ένας από τους τρόπους που οι  έμποροι διακρίνουν εάν μια υπογραφή του Σάλιντζερ είναι γνήσια. Το 2014, 41 υπογεγραμμένες επιστολές από τον Σάλιντζερ προς ένα κορίτσι με το όνομα Christine, δημοπρατήθηκαν για $185.000.

 

 

 

Images© Getty Images

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Article

Η εκπαίδευση, για να γίνει ο πρώτος καλλιτέχνης του διαστήματος (photo story)

Next Article

Αξέχαστα λάθη ταινιών, που ίσως ποτέ δεν προσέξαμε

Διαβάστε επίσης: