Το τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες ενός κοντινού κομήτη

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι μια αστείρευτη πηγή διαστρικής και διαγαλαξιακής αστρονομίας, όμως οι ικανότητες του είναι εξίσου φανταστικές και για πιο κοντινά αντικείμενα.

Για του λόγου το αληθές, αστρονόμοι από το Ινστιτούτο Πλανητικής Επιστήμης (PSI) χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο για να τραβήξουν υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον κομήτη 252P/LINEAR, ένα περιοδικό κομήτη που η τροχιά του βρίσκεται μεταξύ των τροχιών της Γης και του Δία.

Η κοντινότερη προσέγγιση του κομήτη στον Ήλιο έγινε στις 21 Μαρτίου του 2016, και οι αστρονόμοι άδραξαν την ευκαιρία να τον παρατηρήσουν. Οι εικόνες από το τηλεσκόπιο άγγιξαν ανάλυση που έφτασε μέχρι και τα 1,6 χιλιόμετρα ανά pixel, δηλαδή περίπου δέκα φορές καλύτερη σε σχέση με προηγούμενες παρατηρήσεις του κομήτη από τηλεσκόπια στη Γη.

Ο κομήτης 252P είναι ένας από τους μικρότερους που ξέρουμε. Ο κύριος στόχος μας είναι να καθορίσουμε το ακριβές μέγεθος του και να μελετήσουμε το πως οι κομήτες γίνονται μικρότεροι και μικρότεροι καθώς περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο,” είπε ο Jian-Yang Li, ένας από τους ιθύνοντες επιστήμονες στο PSI, σε δήλωση του.

“Από αυτή τη μελέτη θα συμπεράνουμε τις ιδιότητες των θεμέλιων λίθων των πλανητών στην αρχή του Ηλιακού μας συστήματος. Θα μελετήσουμε επίσης και άλλες δυναμικές ιδιόητες του κομήτη, όπως την περιστροφή του και το πως απελευθερώνει σκόνη υπό την θερμότητα του Ήλιου.”

hubble

NASA / ESA / J.-Y. Li (Planetary Science Institute).

 

Οι εικόνες δείχνουν το πόσο ενεργός έχει γίνει ο μικρός πυρήνας του κομήτη, με ένα στενό και εύκολα διακριτό πίδακα σκόνης να εκτοξεύεται από αυτόν. Όμως η αυξημένη απόσταση του από τον Ήλιο σημαίνει ότι ο κομήτης είναι πλέον πολύ μικρός για να παράξει μια μεγάλη ουρά ή κόμη.

Ο κομήτης 252P/LINEAR ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα αντικείμενο που προήλθε από την πολύ κοντινή περιοχή του Δία, με τον γιγάντιο αυτό πλανήτη να δημιουργεί μια τόσο μεγάλη διαταραχή στην τροχιά του κομήτη ώστε αυτή να τεντωθεί όλο και πιο κοντά στον Ήλιο τα τελευταία 400 χρόνια. Τώρα ο κομήτης περνάει κοντά μας κάθε περίπου δεκαέξι χρόνια, και αυτή τη φορά η κοντινότερη απόστασή του σε εμάς έφτασε τα 5,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, όσο περίπου δεκατέσσερις φορές η απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

“Επειδή οι κομήτες έχουν συνήθως μέγεθος μερικών χιλιομέτρων, και ο συγκεκριμένος είναι πιθανότατα μικρότερος του ενός χιλιομέτρου, οι ακριβείς μετρήσεις του μεγέθους γίνονται όταν βρίσκονται αρκετά κοντά μας,” είπε ο Li. “Γι’αυτό και η κοντινή προσεγγιση στη Γη, του κομήτη αυτού, μας προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τον μελετήσουμε καλύτερα.”

πηγή/μετάφραση: iflscience
Photo credit: Astronomers using Hubble captured these images of Comet 252P/LINEAR just after a close encounter with Earth. NASA / ESA / J.-Y. Li (Planetary Science Institute)
Previous Article

Ο μυστικισμός και η μαγεία της ακολουθίας Fibonacci

Next Article

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μέσα από φωτογραφίες

Διαβάστε επίσης: