Είναι πλέον επίσημο: η τρέχουσα γενιά από φάλαινες όρκες στο θαλάσσιο πάρκο SeaWorld των ΗΠΑ, θα είναι και η τελευταία.
Σήμερα, το πάρκο SeaWorld ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αναπαραγωγής για τις φάλαινες όρκες. Αυτό σημαίνει ότι καμία νέα όρκα δεν θα περάσει τις πύλες του θαλάσσιου πάρκου, ωστόσο οι φάλαινες που είναι ήδη στις εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι θα σταματήσουν να μαζεύουν άγριες όρκες από των ωκεανό για χρήση στις εκθέσεις τους, μια πολιτική που δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και σαράντα χρόνια.
Στο θαλάσσιο πάρκο απαγορεύτηκε να αναπαράγει όρκες υπο αιχμαλωσία στην California, με απόφαση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Ωστόσο, ο νόμος αυτός δεν συμπεριλάμβανε τις δεκαοχτώ φάλαινες που βρίσκονται στο SeaWorld, έξω από το πάρκο του στο San Diego της California.
Η τελευταία αυτή κίνηση ήρθε σαν συνέχεια της απόφασης του πάρκου να αρχίσει να ματαιώνει σταδιακά τα live shows.
Σε δήλωση της στο διαδίκτυο, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την συνεργασία της με την ομάδα διατήρησης άγριας ζωής The Humane Society of the United States(HSUS). Μέσα από αυτή τη συνεργασία το SeaWorld λέει ότι ελπίζει να μεταβεί σε μια εμπειρία στραμμένη στην μάθηση στα θεματικά της πάρκα και θα συνεχίσει να απομακρύνεται από “θεατρικά live shows”.
“Καθώς η κατανόηση της κοινωνίας για τις όρκες συνεχίζει να αλλάζει, το SeaWorld αλλάζει μαζί της”, δήλωσε ο Joel Manby, πρόεδρος και διευθυντής του θαλάσσιου πάρκου. “Με το να κάνουμε την τρέχουσα γενιά φαλαινών την τελευταία υπό αιχμαλωσία, και με το να επαναπροσδιορίσουμε το πως οι επισκέπτες μας θα συναντήσουν αυτά τα πανέμορφα ζώα, εκπληρώνουμε την αποστολή μας, δηλαδή το να παρέχουμε στους επισκέπτες μας εμπειρίες που μετράνε.”
Το SeaWorld, που έχει δώδεκα θεματικά πάρκα στις ΗΠΑ, βρέθηκε κάτω από τεράστια κοινωνική κατακραυγή μετά την δημοσίευση του ντοκιμαντέρ “Blackfish” το 2013. “Η ταινία έφερε στο φως πολλές ηθικές ανησυχίες για την αιχμαλωσία των φαλαινών, και αμφισβήτησε την επιχειρηματική υπευθυνότητα του θαλάσσιου πάρκου. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, το πάρκο υπέστη μια μείωση κερδών που ανήλθε στο 84 τοις εκατό το 2015 σύμφωνα με πληροφορίες της The Guardian.
- Tags: Αιχμαλωσία, Ζώα, Θέαμα, Φύση