Το πιο κρύο μέρος στο Σύμπαν μοιάζει σαν Φάντασμα

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Περίπου 5.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Κενταύρου, ένα τρομακτικό αντικείμενο φωτίζει τον ουρανό: Το Νεφέλωμα Μπούμερανγκ.

Αυτό το φάντασμα που μοιάζει με νέφος αερίου είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα, το οποίο, σε αντίθεση με το όνομα του, δεν είναι πραγματικά ένας πλανήτης. Αυτά τα κοσμικά αντικείμενα σχηματίζονται όταν ένα κόκκινο γιγάντιο αστέρι ξεμείνει από καύσιμα υδρογόνου, προκαλώντας την κατάρρευση του πυρήνα. Τελικά, οι εξωτερικές στρώσεις διασπείρονται έξω στον περιβάλλοντα χώρο, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένας νέος λευκός νάνος εγκλωβισμένος σε ένα κέλυφος αερίου. Αυτή θα είναι τελικά και η τύχη του 95% όλων των άστρων στο Γαλαξία μας.  Για τα υπόλοιπα θα τελειώνουν οι ζωές τους κάνοντας θεαματικές εκρήξεις γνωστές ως σουπερνόβα.

Με εντυπωσιακά χρώματα, το νεφέλωμα Boomerang  είναι στην πραγματικότητα το πιο κρύο γνωστό αντικείμενο στο σύμπαν. Οι μετρήσεις του νέφους ελήφθησαν πέρυσι από το Atacama Large Millimeter Array (ALMA), το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Χιλή. Η θερμοκρασία του, βρέθηκε να είναι -272oC (-458oF). Είναι ψυχρότερο από ό, τι τα απομεινάρια του Big Bang, την κοσμικη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου.

Στο ορατό φως, το αντικείμενο έχει ένα περίεργο σχήμα κλεψύδρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια πυκνή λωρίδα μικροσκοπικών κόκκων σκόνης υπάρχει γύρω από τη μέση του άστρου, συγκαλύπτοντας ένα τμήμα του.

«Αυτό το εξαιρετικά κρύο αντικείμενο είναι απίστευτα ενδιαφέρον και μαθαίνουμε πολύ περισσότερα για την πραγματική φύση του νεφελώματος με το Atacama Large Millimeter Array”, δήλωσε στη NASA  η Δρ Raghvendra Sahai. «Αυτό που φαινόταν σαν ένας διπλός λοβός σε μπούμερανγκ σχήμα, είναι στην πραγματικότητα μια πολύ ευρύτερη δομή που επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς στο διάστημα.”

Το Νεφέλωμα Μπούμερανγκ είναι ακόμα νέο, έτσι δεν είναι αρκετό ακόμα ώστε να φτάσει στο στάδιο της πλανητικής εξέλιξης του νεφελώματος, όπου η έντονη υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από το λευκό νάνο προκαλεί το νέφος αερίου να λάμπει, εκπέμποντας μια υπέροχη ποικιλία χρωμάτων.

Ενώ θα μπορούσε να είναι πολύ πιο κρύο αυτή τη στιγμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άκρα του έχουν σταδιακά αρχίσει να ζεσταίνονται. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, το οποίο οφείλεται στα στερεά αντικείμενα  που εκπέμπουν ηλεκτρόνια μετά την απορρόφηση φωτός.

πηγή iflscience

 

Previous Article

Κβαντικός εναγκαλισμός: Παράξενη δράση από απόσταση

Next Article

Ο Stephen Hawking μιλάει για την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε επίσης: