Το ολογραφικό Σύμπαν και το πείραμα του Fermilab

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ένα νέο αμφιλεγόμενο πείραμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν πιθανότατα δεν είναι ολογραφικό. Ερευνητές από το Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) επιχείρησαν να τεστάρουν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της θεωρίας χορδών και της κβαντικής βαρύτητας.

Η ολογραφική αρχή δηλώνει ότι όλη η ύλη και η ενέργεια στο σύμπαν μπορεί να εξηγηθεί όπως η πληροφορία πάνω σε μια “οθόνη”. Αν αυτό ήταν σωστό, οι διάφορες φυσικές θεωρίες θα χρειαζόντουσαν μια διάσταση λιγότερη για να εξηγήσουν τα πάντα. Δηλαδή ένα τρισδιάστατο σύμπαν θα μπορούσε να περιγραφεί με τους όρους των δισδιάστατων δυνατοτήτων του.

Οι ερευνητές του Fermilab, χρησιμοποιώντας ένα ολογραφικό συμβολόμετρο, τέσταραν αν ήταν δυνατόν να ξέρουν με ακρίβεια μια τρισδιάστατη θέση σε μία πολύ μικρή κλίμακα (10^-35 μέτρα, δηλαδή 10 εκατομμύρια δισεκατομμύρια φορές μικρότερη από ένα κουάρκ). Αν το σύμπαν ήταν ολογραφικό, και κατα συνέπεια χρειαζόταν μια διάσταση λιγότερη από αυτές που βλέπουμε, τότε ίσως να μη μπορούσαμε να μετρήσουμε όλες τις κατευθύνσεις – μπροστά-πίσω, πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά – με την ίδια ακρίβεια. Η ομάδα των ερευνητών αποκάλεσε αυτήν την αβεβαιότητα “ολογραφικό θόρυβο”.

Για να το ερευνήσουν αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ιντερφερόμετρο , δηλαδή ένα σύστημα με laser και καθρέφτες που μπορεί να εντοπίσει πολύ μικρές διαφορές στο φως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από την εκπομπή του μέχρι τον ανιχνευτή που το εντοπίζει. Ο Craig Hogan, ο θεωρητικός φυσικός που ηγείται του πειράματος, πιστεύει ότι αν το σύμπαν ήταν ολογραφικό τότε οι ακτίνες laser που στέλνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις δεν θα βρούν την αναμενόμενη θέση τους με ακρίβεια. Ο ολογραφικός θόρυβος θα κάνει τις ακτίνες laser να τρεμοπαίζουν και τα όργανα μέτρησης μπορούν εντοπίσουν αυτές τις ελάχιστες διαφορές. Παρ’ όλα αυτά δεν εντοπίστηκε κανένα τρεμόπαιγμα.

Το πείραμα είναι αμφιλεγόμενο γιατί πολλοί φυσικοί δεν πιστεύουν πως η ολογραφική αρχή θα απαιτούσε την ύπαρξη ενός ολογραφικού θορύβου. Ο Yanbei Chen, θεωρητικός φυσικός στο Caltech, δήλωσε σε άρθρο του περιοδικού Science ότι δεν καταλαβαίνει απόλυτα την θεωρία πίσω από τον ολογραφικό θόρυβο, όμως παρ’ όλα αυτά επαινεί τον Craig Hogan και την ομάδα του Fermilab που ψάχνει για πειραματική επιβεβαίωση των προβλέψεων της θεωρίας χορδών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε μία ομιλία στο Ferilab κοντά στο Σικάγο των ΗΠΑ, και είναι διαθέσιμα στο ArXiv.

Previous Article

Φαντάσματα του παρελθόντος του γαλαξία μας

Next Article

Πείραμα σκέψης: Η γάτα του Σρόντινγκερ

Διαβάστε επίσης: