Το μαγικό βόρειο Σέλας

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το βόρειο σέλας είναι ένα από τα πιο όμορφα και μαγευτικά φαινόμενα της φύσης που παρατηρείται σε συγκεκριμένα σημεία της Γης.

Το aurora borealis, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, πηγάζει από ηλεκτρικώς φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τον ηλιακό άνεμο, ο οποίος “βομβαρδίζει” την ατμόσφαιρα της Γης. Αυτά τα δυναμικά σωματίδια ταξιδεύουν κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου που παράγει ο πλανήτης μας, και εκπέμπουν σύντομες εκρήξεις φωτός καθώς διεγείρουν τα ιόντα οξυγόνου και αζώτου που βρίσκονται στην ατμόσφαιρά μας.

Τα σωματίδια αυτά “παγιδεύονται” στο μαγνητικό πεδίο της Γης και μετακινούνται κατά μήκος του μαγνητικού πεδίου της Γης προς του πόλους γι αυτό και έχουμε αντίστοιχα το βόρειο σέλας (βόρειος πόλος) και το νότιο σέλας (νότιος πόλος). Έτσι εξηγείται και το γιατί το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές. Ωστόσο, ισχυρή ηλιακή δραστηριότητα, όπως γεωμαγνητικές καταιγίδες ή ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να υπερφορτίσουν τα σωματίδια και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε αντίστοιχα φαινόμενα και σε ποιο μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Το σέλας παρατηρείται συχνότερα κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες, ενώ ακριβώς πάνω από τους πόλους εμφανίζεται πολύ αραιότερα. Το κέντρο της ζώνης εμφάνισης του βόρειου σέλαος βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας και άρα πιο κοντά στην Αμερικανική ήπειρο παρά στην Ευρώπη. Όσο νοτιότερα κινούμαστε από αυτή τη ζώνη, τόσο σπανιότερη γίνεται η εμφάνιση του φαινομένου. Το όνομα aurora borealis, προέρχεται από τη Ρωμαϊκή θεότητα της Αυγής, «Aurora» και τη γεωγραφική περιοχή του Βορά και δόθηκε από τον γάλλο φιλόσοφο, αστρονόμο και επιστήμονα Pierre Gassendi το 1621.

Για όποιον θελήσει να δει από κοντά αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο, το καλύτερο μέρος στην Ευρώπη για να το κάνει είναι η πόλη Tromso της Νορβηγίας, καθώς βρίσκεται ακριβώς στη μέση της ζώνης εμφάνισης του βόρειου σέλας και η καλύτερη εποχή για να το κάνει είναι ο Οκτώβριος και ο Φεβρουάριος

Previous Article

8 νέα πλάσματα, που ανακαλύφθηκαν σε βαθείς ωκεανούς.

Next Article

Η άγρια φύση και η προστασία του είδους (video)

Διαβάστε επίσης: