Το γραφείο του Αϊνστάιν, μία ημέρα μετά τον θάνατο του.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Αϊνστάιν, στις 18 Απριλίου 1955 στο Princeton του New Jersey.

Ο Albert Einstein, οι θεωρίες του οποίου αναδιαμόρφωσαν και άλλαξαν τις ιδέες μας για το πώς λειτουργεί το σύμπαν και οι κανόνες μέσα σε αυτό, πέθανε στις 18 Απριλίου, 1955 εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας. Ήταν 76 χρονών. Η κηδεία και η καύση των νεκρών του ήταν έντονα προσωπικές τελετές, και μόνο ένας φωτογράφος κατάφερε να συλλάβει τα γεγονότα εκείνης της ημέρας: Ο Ralph Morse για το περιοδικό LIFE..

Οπλισμένος με τη φωτογραφική μηχανή του και μια θήκη για το ουίσκι του – για να είναι πιο χαλαρός – ο Morse τράβηξε το γραφείο του πιο μεγάλου επιστήμονα του 20ου αιώνα. Οι φωτογραφίες όμως που λήφθηκαν εκείνη τη μέρα, δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ. Μετά από αίτημα του γιου του Αϊνστάιν, ο οποίος ζήτησε να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειας, οι συντάκτες του LIFE επέλεξαν να μην δημοσιεύσουν κάτι, και οι φωτογραφίες ήταν ξεχασμένες στα αρχεία του περιοδικού για περισσότερο από  δεκαετίες.

Μετά από μια κλήση εκείνο το πρωινό του Απριλίου από έναν συντάκτη της LIFE, λέγοντάς του, ότι ο Αϊνστάιν είχε πεθάνει, ο Μορς άρπαξε τις φωτογραφικές μηχανές του και οδήγησε ενενήντα μίλια από το σπίτι του για να φτάσει στο βόρειο Πρίνστον του New Jersey.

“Ο Αϊνστάιν πέθανε στο Νοσοκομείο του Princeton,” είπε ο Μορς στο Life. “Έτσι πήγα εκεί πρώτα. Αλλά επικρατούσε ένα χάος – από δημοσιογράφους, φωτογράφους, και θεατές. Γι ‘αυτό και κατευθύνθηκα προς το γραφείο του Αϊνστάιν. Στο δρόμο, σταμάτησα και αγόρασα λίγο ουίσκι. Ήξερα ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι απρόθυμοι να μιλήσουν, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε καλύτερη θέση να δεχτούν ένα μπουκάλι αλκοόλ αντί για χρήματα ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά τους. Έτσι έφτασα στο κτίριο, βρήκα το επιστάτη, του έδωσα του ουίσκι και μου άνοιξε το γραφείο. 

Νωρίς το απόγευμα, το σώμα του Αϊνστάιν μεταφέρθηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα από το νοσοκομείο σε ένα γραφείο τελετών στο Πρίνστον. Το απλό φέρετρο που περιέχει το πτώμα, μετά την αυτοψία, έμεινε μόνο μία ώρα εκεί. Ύστερα ο Mors, είδε να τον τοποθετούν στη νεκροφόρα.

Previous Article

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, συναντά τον άνθρωπο που προσπάθησε να τον δολοφονήσει

Next Article

Ένα κορίτσι που μεγάλωσε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Διαβάστε επίσης: