Το τηλεσκόπιο HUBBLE, τραβάει εκπληκτική φωτογραφία άστρου που μόλις δημιουργήθηκε.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε μια εκπληκτική φωτογραφία ενός νέου άστρου που εκτοξεύει διπλούς πίδακες αερίων. Το αντικείμενο αποκαλείται ΗΗ 24 και είναι μέρος του μοριακού συμπλέγματος του Ωρίωνα, ένα μεγάλο γκρουπ από νεφελώματα που βρίσκεται πάνω από 1.350 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Ωρίωνα. Οι διπλοί πίδακες έχουν την πιο πυκνή συγκέντρωση αστρικών πιδάκων που έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε μια τόσο μικρή περιοχή.

Τα άστρα δημιουργούνται από γιγάντια μοριακά σύννεφα. Στην αρχή καταρρέουν σε μικρά κομμάτια που στο τέλος γίνονται αρκετά πυκνά για να προκαλέσουν πυρηνική σύντηξη στο κέντρο τους και έτσι γεννιέται ένα πρωτοάστρο. Η φάση του πρωτοάστρου διαρκεί για περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια, κατά τα οποία το αντικείμενο εκκρίνει νέα αέρια και διασκορπίζει το σύννεφο που το περιβάλει.

A cosmic lightsabre

Τα πρωτοάστρα είναι γνωστό ότι δημιουργούν αντικείμενα Herbig-Haro, δηλαδή αστροφυσικούς πίδακες από μικρή ποσότητα ύλης που δημιουργείται όταν σύννεφα αερίων που συγκρούονται με νέα άστρα. Τα αρχικά ΗΗ στο όνομα του άστρου είναι από την ονομασία Herbig-Haro. Τα αντικείμενα HH έχουν συνήθως μάζα από 1 μέχρι 20 φορές αυτήν της Γης (ένα πολύ μικρό ποσοστό δηλαδή της αστρικής μάζας) και φτάνουν θερμοκρασίες μεταξύ 8.000 και 12.000 βαθμών Kelvin.

Μετά τη γέννηση του πρωτοάστρου, μέρος του σύννεφου αερίων τείνει να σχηματίζει ένα δίσκο γύρω του και καθώς όλο και πιο πολλά υλικά πέφτουν πάνω στο πρωτοάστρο, γίνεται όλο και πιο δραστήριο. Το νέο άστρο εκπέμπει ενεργά αέρια από τους πόλους του, και καθώς αυτά διαρρέουν με υπερηχητικές ταχύτητες, συγκρούονται με τα γύρω υλικά και δημιουργούν την εικόνα που βλέπουμε.

Το τηλεσκόπιο Hubble μπόρεσε να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία με τη βοήθεια της υπέρυθρης κάμερας που διαθέτει. Τα αέρια και η σκόνη είχαν κρύψει το άστρο, όμως η υπέρυθρη ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει αυτά τα εμπόδια και επέτρεψε στους αστρονόμους να δουν μέσα από τα σύννεφα. Με το πέρασμα του χρόνου, οι πίδακες διασκορπίζουν το σύννεφο αερίων εντελώς και το άστρο γίνεται ορατό.

Μπορείτε να δείτε την φωτογραφία σε πλήρη ανάλυση από την σελίδα του Hubble.

photo credit: The twin stellar jets around a protostar. ESA/Hubble & NASA, D. Padgett (GSFC), T. Megeath (University of Toledo), and B. Reipurth (University of Hawaii)
Previous Article

Τα ηλεκτρόνια είναι στην ουσία αθάνατα

Next Article

Στο κυνήγι της σκοτεινής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: