Τέσσερις Από Τις Χειρότερες Φυλακές Στον Κόσμο.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Όταν πρόκειται για ποινική δικαιοσύνη, κυριαρχεί η θεωρία ότι η τιμωρία θα πρέπει να είναι ανάλογη του εγκλήματος. Τι γίνεται όμως όταν η τιμωρία ξεπερνά το έγκλημα;

Από τη σωματική κακοποίηση και την ασθένεια, έως τον έντονο υπερπληθυσμό και τη βία των συμμοριών, παρακάτω παρουσιάζονται τέσσερις από τις χειρότερες φυλακές στον κόσμο.

 

Sabaneta Prison, Maracaibo, Venezuela

Δεδομένου ότι η Βενεζουέλα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών στον κόσμο, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι φυλακές της θεωρούνται από τις πλέον βίαιες στον κόσμο. Ο Humberto Prado, επικεφαλής επίβλεψης των φυλακών της Βενεζουέλας, δηλώνει ότι το 80% των φυλακών στη Βενεζουέλα διοικούνται στην πραγματικότητα από ένοπλους τροφίμους.

Περισσότεροι από 3,700 από τους πιο βίαιους εγκληματίες στοιβάζονται σαν σαρδέλες στη Sabaneta, τη φυλακή που χτίστηκε για να στεγάσει όχι περισσότερους από 700.

Η αντιστοιχία κρατουμένων – φρουρών είναι περίπου της τάξης 150: 1, γεγονός που καθιστά τη διατήρηση της τάξης εξαιρετικά δύσκοληΟι φυλακισμένοι, βεβαίως είναι αυτοί που επιβάλλουν τελικά την τάξη. Οι φτωχοί, χαμηλού επιπέδου κρατούμενοι υποχρεώνονται να καταβάλουν χρήματα στους πιο ισχυρούς τροφίμους προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση για να κοιμηθούν. Ως συνέπεια των συνθηκών, οι ταραχές και οι εξεγέρσεις έχουν καθορίσει την ιστορία της Sabaneta.

Το 1994, 108 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν σε μια ιδιαίτερα βάναυση ταραχή, ενώ το 2013, δεκάξι τρόφιμοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ακόμα εξέγερσης.

Σύμφωνα με τα λόγια του πρώην Προέδρου της Βενεζουέλας Hugo Chavez, η Sabaneta είναι « η πύλη προς τον πέμπτο κύκλο της κόλασης ».

Bang Kwang Prison, Bangkok, Thailand

Η Bang Kwang κοροϊδευτικά γνωστή ως « το Hilton της Μπανγκόκ », έχει τη φήμη ως μια από τις χειρότερες φυλακές στον κόσμο. Χτίστηκε στη δεκαετία του 1930, και παρότι αρχικά προβλεπόταν να δέχεται όχι περισσότερους από 3.500 τρόφιμους, σήμερα στεγάζει πάνω από 8.000.

Περίπου το 10% των κρατουμένων είναι στην πτέρυγα των θανατοποινιτών και κάθε τρόφιμος υποχρεούται να έχει δεσμά συγκολλημένα στα πόδια του.

Μόνο ένα γεύμα – ένα μπολ ρύζι – σερβίρεται κάθε μέρα. Στην περίπτωση της Angela Carnegie ( μιας Αμερικανίδας που πέρασε εννέα έτη στη Bang Kwang για λαθρεμπόριο ναρκωτικών), το μόνο γεύμα που της προσφερόταν ήταν συνήθως μολυσμένο με σκουλήκιαΟι περισσότεροι κρατούμενοι είναι υποσιτισμένοι και συχνά άρρωστοι, χάρη στην έλλειψη τρεχούμενου νερού.

Ίσως η χειρότερη πτυχή της φυλακής είναι το πόσο εύκολα καταλήγουν εκεί για δεκαετίες άνθρωποι, ακόμη και αν αυτό δεν είναι δικαιολογημένο. Ο βρετανικής καταγωγής Jonathan Wheeler καταδικάστηκε και μεταφέρθηκε στη Bang Kwang για λαθρεμπόριο ηρωίνης για 50 χρόνια. Στο μεταξύ, ένας ντόπιος ο οποίος συνελήφθη για πυροβολισμό και τεμαχισμό της συζύγου του, απελευθερώθηκε μετά από 11 χρόνια. Σύμφωνα με τον Wheeler : « η αξία της ζωής είναι τόσο φθηνή εκεί, που οι ποινές για ναρκωτικά είναι χειρότερες από αυτές για δολοφονία ».

Petak Island Prison, Vologda, Russia

Συχνά αναφέρεται ως το « Αλκατράζ της Ρωσίας ».  Στο Petak Island, το οποίο περιβάλλεται από τα παγωμένα νερά της White Lake, κρατούνται οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί της Ρωσίας. Εκτός από τα ψυχικά βασανιστήρια των 22.5 ωρών ανά ημέρα, οι περισσότεροι κρατούμενοι επιτρέπεται να δεχτούν μόνο δύο επισκέπτες ανά έτος.

Ο επικεφαλής των φρουρών, Vasily Smirnoff, έχει δηλώσει : « Αν οι τρόφιμοι σκάψουν θα χτυπήσουν στο νερό. Αν προσπαθήσουν να κολυμπούν οι φρουροί θα τους πυροβολήσουν ».

Εκτός από την απόλυτη απομόνωση του νησιού Petak, οι κρατούμενοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές παροχές όπως το μπάνιο, γεγονός που έχει σημαντική συμβολή στο ότι οι μισοί από τους τροφίμους πάσχουν από φυματίωση. Πέραν της μιάμισης ώρας προαυλισμού που επιτρέπεται κάθε μέρα, οι κρατούμενοι βρίσκονται περιορισμένοι σε ένα μικρό κλουβί, τόσο μεγάλο ώστε να μπορούν να σταθούν όρθιοι.

« Αυτό το μέρος καταστρέφει τους ανθρώπους », σχολιάζει η ψυχολόγος Svetlana Kiselyova. « Οι πρώτοι εννέα μήνες ξοδεύονται για την προσαρμογή. Μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια όμως, η προσωπικότητα των τροφίμων αρχίζει να διαταράσσεταιΔεν υπάρχει τρόπος κάποιος να περάσει 25 χρόνια σε ένα μέρος όπως αυτό χωρίς να καταστραφεί ψυχολογικά ».

 

USP Florence ADMAX, Florence, Colorado

Image Source: Wikimedia Commons

Η USP Florence ADMAX στεγάζει τους πιο βίαιους εγκληματίες στην Αμερική, και έχει τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας  από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική φυλακή. Ο υψίστης ασφαλείας σχεδιασμός της φυλακής, έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής αδιαπέραστος. Ηγέτες διαβόητων συμμοριών, ξένοι αλλά και εγχώριοι τρομοκράτες, ( συμπεριλαμβανομένων των Timothy McVeigh, Terry Nichols, and Theodore Kaczynski ), έχουν εκτίσει την ποινή τους στη USP ADMAX.

Οι τρόφιμοι υπόκεινται σε έως και 23 ώρες απομόνωσης ανά ημέρα, και είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αποκομμένοι από άλλους κρατούμενους και φύλακες. Η μόνη πηγή φυσικού φωτός στα κελιά είναι μια 4 ιντσών σχισμή ενός παραθύρου ύψους 4 ποδιών. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που η συγκεκριμένη φυλακή θεωρείται  ψυχολογικά αφόρητη, και όπως ο πρώην αρχιφύλακας Robert Hood, είχε δηλώσει στο παρελθόν : « πρόκειται για μια καθαρότερη έκδοση της κόλασης ».

 

 

 

 

Previous Article

Πως Αντιδρούν οι Επιβάτες του Μετρό στη Θέα ενός Αναγνώστη με Ενδιαφέρον για την « Εναλλακτική » Λογοτεχνία. ( video )

Next Article

Η Αρχαία Παλμύρα Πριν και Μετά την Επέλαση Του ISIS.

Διαβάστε επίσης: