Ταξίδι στα τελευταία άγρια μέρη των ωκεανών.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

 

Απομακρυσμένες περιοχές των ωκεανών αποκαλύπτουν την ομορφιά του νερού και την απίθανη ζωη που κατοικεί μέσα σε αυτό.

 

1) Μια πράσινη χελώνα κολυμπάει με ασφάλεια μακριά από κυνηγούς στα νερά κοντά στη περιοχή Millenium Atoll. Οι χελώνες ζουν με ασφάλεια στις απομακρυσμένες παραλίες των νότιων νησιών Line, καθώς στα περισσότερα άλλα μέρη τις κηνυγάνε για το κρέας τους και μαζεύουν τα αυγά τους.

NG_PRISTINE_SEAS_p050-1_SLI7728

 

2) Δύο ψαράκια του γένους cling gobies, περνάνε όλη τους τη ζωή ανάμεσα στα πλοκάμια ενός θαλάσσιου κρίνου, κοντινού συγγενή του αστερία, που ανοίγει τα πλοκάμια του για να παγιδέψει πλανγκτόν στο νερό.

NG_PRISTINE_SEAS_p102-3_NC2_9114

 

3) Αφού έχει περάσει πολλές ώρες σκάβοντας και αφήνοντας τα αυγά της στο νησί του Huon, μια θηλυκή πράσινη χελώνα επιστρέφει στη θάλασσα καθώς ο ήλιος ανατέλλει.

 

NG_PRISTINE_SEAS_p111_NC1_6516

 

4) Το ψάρι bigeye catalufa μεγαλώνει μέχρι τα 30 εκατοστά και κατοικεί σε βαθύτερους βραχώδεις υφάλους στο νησί Cocos.Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα “θαλάσσιο βουνό” (seamount), που η κορυφή του βρίσκεται περίπου σε βάθος 30 μέτρων.

NG_PRISTINE_SEAS_p145_DSC6729

 

 

5) Ο αστακός Juan Fernandez, ένα είδος που βρίσκεται μόνο στα νησιά Juan Fernandez και Desventuradas, μπορεί να φτάσει σε βάρος λίγο παραπάνω από 8 κιλά. Αυτά τα πλάσματα βρίσκονται σε αφθονία σε βάθη από 100 έως 200 μέτρα.

NG_PRISTINE_SEAS_p160-1_DESV_UW1879

 

6) Ένα ψαράκι του είδους combtooth blenny, ξεπροβάλλει από τη μικροσκοπική του κρυψώνα καθώς έχει “μετακομίσει” στο άδειο κέλυφος μιας κολλητσίδας που κάποτε προσκολλήθηκε στο υποθαλάσσιο κομμάτι μιας πλατφόρμας πετρελαίου.

NG_PRISTINE_SEAS_p176_177

 

7) Στους βραχώδεις υφάλους της περιοχής του Franz Josef Land, υπάρχουν ανεμώνες που μεγαλώνουν σαν υποθαλάσσια λουλούδια.Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, οι γαρίδες Mysid έλκονται σαν σμήνος σε αυτά τα “λουλούδια”.

NG_PRISTINE_SEAS_p200-1_FJ2_0232

 

8) Ο Pierre­Yves Cousteau, ο νεότερος γιος του Jacques­Yves Cousteau, παρατηρεί ένα μεσογειακό dusky grouper στο θαλάσσιο πάρκο του αρχιπελάγους Cabrera terrestrial. Προστατευμένες περιοχές όπως αυτή επιτρέπουν στα μεγάλα ψάρια να γυρίσουν πίσω και να τραβήξουν με την παρουσία τους πολλούς δύτες που δεν μπορούν να δουν πουθενά αλλού στη μεσόγειο τόσο μεγάλα ψάρια.

NG_PRISTINE_SEAS_p234-5_Pierre-and-grouper---Cabrera---Enric-Sala

 

Οι φωτογραφίες είναι του Enric Sala, που δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο Pristine seas για λογαριασμό του National Geographic

Previous Article

Εντυπωσιακοί υδροστρόβιλοι στην Κίνα

Next Article

Μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν πως αισθάνεται στην πραγματικότητα ο σκύλος μας

Διαβάστε επίσης: