Ταξίδι του χρόνου στη Γη με διαδραστικό “πλανήτη”

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η Γη σχηματίστηκε περίπου πριν από 4,54 δισεκατομμύρια έτη. Τα χρόνια αυτά αποτελούν το 1/3 του συνολικού χρόνου ζωής του Σύμπαντος και σε αυτό το διάστημα οι κλιματικές, γεωλογικές και βιολογικές αλλαγές είναι μεγάλες.

Μέσα από ένα διαδραστικό πλανήτη, βλέπουμε πως εξελίχθηκε ο πλανήτης μας, και μια πρόβλεψη για την μελλοντική του εικόνα, τις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε εδώ.

4.6-4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

planet1

Η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,54 δισεκατομμύρια έτη από συγκέντρωση υλικού από το ηλιακό νεφέλωμα, από το οποίο σχηματίσθηκε το ηλιακό σύστημα με τον Ήλιο και όλους τους πλανήτες.

Τα αέρια που εκλύθηκαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιούργησαν πιθανώς την αρχική ατμόσφαιρα του πλανήτη, η οποία δεν περιείχε σχεδόν καθόλου οξυγόνο και θα ήταν δηλητηριώδης τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τις περισσότερες σημερινές ζωικές μορφές. Το μεγαλύτερο μέρος της γήινης επιφάνειας ήταν σε ρευστή μορφή εξαιτίας της εξαιρετικά έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των συχνών συγκρούσεων με άλλα ουράνια σώματα. Μία πολύ μεγάλη σύγκρουση πιστεύεται ότι προκάλεσε τη λόξωση του γήινου άξονα και τη δημιουργία της Σελήνης. Με την πάροδο των αιώνων η γήινη επιφάνεια ψύχθηκε και σχημάτισε ένα στερεό φλοιό, επιτρέποντας μεταγενέστερα και την ύπαρξη ποσοτήτων νερού σε υγρή κατάσταση πάνω στην επιφάνεια.

 

2.8 – 2.2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

planet2

Η νέα Γη έχει σχηματίσει τους πρώτους ωκεανούς και οι τεκτονικές πλάκες έχουν αρχίσει να κινούνται. Η ατμόσφαιρα ήταν πλούσια σε μεθάνιο και άζωτο και δεν είχε σχεδόν καθόλου οξυγόνο. Χωρίς το προστατευτικό στρώμα του όζοντος, η σκληρή ακτινοβολία από τον Ήλιο πιθανώς έκανε τη ζωή στη γη πολύ αραιά. Στις αρχές άνθισε μικροβιακή ζωή στους ωκεανούς. Φωτοσυνθετικά κυανοβακτήρια παρήγαγαν οξυγόνο, το οποίο εμπλούτιζε το νερό των ωκεανών. Με τον καιρό, το οξυγόνο άρχισε να σκορπάτε στην ατμόσφαιρα. Αυτή η αλλαγή στη σύνθεση της ατμόσφαιρας έθεσε τις βάσεις για τις σημερινές πολύπλοκες μορφές ζωής.

 

Η συνέχεια στο παραπάνω link, ή αναλυτικότερα σας παραπέμπουμε στις πηγές μας.

Wikipedia

Wikipedia

Previous Article

Γελάνε τα ζώα;

Next Article

Περιήγηση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), σε ανάλυση 4Κ

Διαβάστε επίσης: