Ταινίες στις οποίες ο σκηνοθέτης θέλει να “περάσει” κρυφά μηνύματα (part 1)

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα μας, μέσα από την τέχνη, εκτός από το όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, ο δημιουργός περνάει τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα του. Βρήκαμε ταινίες που έχουν αναλυθεί από κριτικούς κινηματογράφου και έχουν μηνύματα που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρατηρήσουμε.

Στο παρακάτω πρώτο μέρος του άρθρου επιλέξαμε πέντε ταινίες και σας τις παρουσιάζουμε:

 

1 . E.T. the Extra-Terrestrial – Ε.Τ. ο εξωγήινος. (1982)

Δεκάδες ταινίες έχουν χρησιμοποιήσει αποσπάσματα και παραβολές από την Αγία Γραφή και είναι πηγή έμπνευσης για τα σύμβολά τους. Ορισμένες από αυτές αντλούν στοιχεία από την ζωή του Ιησού Χριστού και την χρησιμοποιούν στους χαρακτήρες τους. Ένα παράδειγμα, που πολλοί θεατές μπορεί να είναι εξοικειωμένοι είναι η ταινία Robocop, αν μη τι άλλο με τον αδέξιο συμβολισμό του Robocop που εμφανίζεται να περπατάει στο νερό.

Μια άλλη ταινία στην οποία αντικατοπτρίζεται η ιστορία του Ιησού Χριστού είναι το κινηματογραφικό έργο E.T. του Steven Spielberg. Υπάρχουν μια σειρά από ομοιότητες σε όλη την ταινία, μεταξύ των οποίων:

 

 

ο Ιησούς κυνηγήθηκε από τον Ηρώδη και προστατεύτηκε από τρεις σοφούς / O ET ακολουθείται από τους επιστήμονες και προστατεύεται από τρία παιδιά.

 

 

 

Ο Ιησούς ήταν μαραγκός / Ο E.T. ανακαλύπτεται σε ένα υπόστεγο, υπονοώντας την εργασία της ξυλουργικής.

 

 

 

 

 

Ο Χριστός προσφέρει την επί του Όρους Ομιλία σχετικά με την καλοσύνη / Τα πρώτα λόγια του Ε.Τ είναι “Να είστε καλοί.”

 

 

 

fwfwfwΗ αφίσα της διαφιμηστικής εκστρατείας που απεικονίζει το λαμπερό δάχτυλο του ΕΤ αγγίζοντας τον Έλιοτ, θυμίζουν τα δάχτυλα του Θεού και του Αδάμ στο αριστούργημα του Μιχαήλ Αγγέλου “Η Δημιουργία του Αδαμ”. Αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως απόδειξη της θρησκευτικής αλληγορίας του ΕΤ ή απλά είναι ένα πονηρό τέχνασμα μάρκετινγκ, είναι στην κρίση του τηλεθεατή.

 

2. The Shining- η Λάμψη. (1980)

Η επόμενη ταινία που πιθανότατα έχει κρυφά νοήματα είναι  η ταινία του Stanley Kubrick: “The shining -Η λάμψη”.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες γύρω από αυτή, είναι ένα συγκεκριμένο σύνολο συμβόλων που εκφράζουν μια ιστορία του Κιούμπρικ. Ειδικοί του κινηματογράφου πιστεύουν ότι Κιούμπρικ άφησε μικρά στοιχεία σε όλη την “Λάμψη” που αποκαλύπτουν όχι μόνο ότι η προσελήνωση ήταν πλαστή, αλλά ο Κιούμπρικ ήταν ο ίδιος που την κινηματογράφησε.

 

Σε πολλές σκηνές, ο Ντάνι φοράει ένα πουλόβερ με ένα πύραυλο που εκτοξεύεται στο διάστημα.

 

 

 

 

Σε άλλες σκηνές, υπάρχει ένα χαλί με ένα ξεχωριστό σχέδιο που μοιάζει με τους κρατήρες της επιφάνειας του φεγγαριού.

 

 

 

 

 

Ακόμη και ο αριθμός 237 που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην ταινία, πολλοί αναφέρουν ότι εκφράζει την απόσταση της Σελήνης από τη Γη (237000 μίλια). Να πούμε επίσης ότι στο ομώνυμο βιβλίο, ο αριθμός είναι 217 και στην ταινία αλλάζει.

 

 

 

3. Antz – Τα μυρμήγκια (1998)

Το 1998, η DreamWorks κυκλοφόρησε την animated ταινία Antz. Είχε cast πολύ μεγάλων ηθοποιών, συμπεριλαμβανομένων του Γούντι Αλεν, της Σάρον Στόουν, του Τζιν Χακμαν και του Κρίστοφερ Γουόκεν.

 

Η ιστορία μιλάει για ένα μυρμήγκι που ονομάζεται Ζ (Woody Allen), ο οποίος είναι απογοητευμένος με την αποικία του και ξεκινάει να βρει την ουτοπία. Στον κόσμο του μυρμηγκιού, όλα γίνονται “για το καλό της αποικίας” και κανένα μεμονωμένο μυρμήγκι δεν είναι πάνω από τα υπόλοιπα. Παρά το γεγονός ότι είναι κυρίως ταινία για παιδιά, πιστεύεται ότι, το Antz

αντιπροσωπεύει τις πολιτικές και κοινωνικές θεωρίες για την ατομικότητα και τη συλλογικότητα, όπως διατυπώθηκε από τους φιλοσόφους Καρλ Μαρξ και της Άυν Ραντ. Η αναταραχή του Ζ με την αποικία χρησιμεύει στο να κριτικάρει το κομμουνισμό και τον ωφελιμισμό, να υποστηρίζει τη πρόοδο του άτομου πάνω από αυτή της ομάδας. Kάποιοι καθηγητές ακόμα χρησιμοποιούν το φιλμ σαν ένα οδηγό μελέτης για να δείξουν αυτές τις κοινωνικές αξίες στους μαθητές τους.

 

4. Eyes wide shut – Μάτια ερμητικά κλειστά (1999)

 

Στην συγκεκριμένη ταινία, επίσης του αινιγματικού Stanley Kubrick παρατηρούμε συχνά πολλά ουράνια τόξα και πολύχρωμα φώτα.

Εμφανίζονται παντού στην ταινία, από τα σπίτια, τα μπαρ και την ενοικίαση κοστουμιού από το μαγαζί “Rainbow” όπου ο Bill (Tom Cruise) νοικιάζει ένα σμόκιν. Το σύμβολο εισάγεται για πρώτη φορά στην αρχή της ταινίας, όταν ο Bill συναντάει δύο μοντέλα στο πάρτι ενός φίλου. Θα τον ρωτήσουν προκλητικά αν θέλει να πάει εκεί “όπου το ουράνιο τόξο τελειώνει”.

 

 

Από εκεί και μετά τα ουράνια τόξα ξεπροβάλλουν παντού. Εάν δεν είναι ουράνια τόξα θα είναι τα πολύχρωμα φώτα των Χριστουγέννων. Ο Κιούμπρικ ήταν τόσο αφοσιωμένος στη λεπτομέρεια και την τελειότητα, όπου τα οπτικά εφέ δεν θα μπορούσαν να είναι μια σύμπτωση. Τι εννοούν?

 

 

Οι ερμηνείες ποικίλλουν, αλλά τα ουράνια τόξα αντιπροσωπεύουν τυπικά ένα «trippy» ή ψυχεδελικό περιβάλλον, γεγονός που υποδηλώνει πιθανόν την έξω πραγματικότητα και τις εικόνες που δημιουργούν τα ναρκωτικά. Επιπλέον, τη δεκαετία του ’70 το ουράνιο τόξο είχε πάρει επίσης σημασία στο κίνημα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Ίσως τελικά να ήταν ένα νεύμα σε αυτό.

 

 

5. Srpski Film – A Serbian Film (2010)

Οι θεατές πρέπει να είναι αρκετά ατρόμητοι για να αντέξουν αυτή την ακραία ταινία τρόμου. Στο έργο υπάρχουν σκηνές πραγματικά πέρα από την ανθρώπινη φαντασία. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας, ωστόσο, υπάρχει πράγματι ένα πολύ σκόπιμο μήνυμα ενσωματωμένο στο διαφθορά.

 

 

“Αυτό είναι ένα ημερολόγιο της δικής μας κακοποίησης από τη σερβική κυβέρνηση. Δίνουμε αυτό πίσω σε σας.” έχει δηλώσει. Ο ίδιος εξηγεί ότι η ταινία είναι μια παρωδία της πολιτικής ορθότητας και η μηδαμινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης από τη χώρα του.

 

 

 

Ο τίτλος της παραπέμπει ξεκάθαρα στη Σερβία. Στη πιο διαβόητη σκηνή, στην οποία ένα νεογέννητο μωρό πέφτει θύμα βιασμού, αναφέρει ότι είναι μια κυριολεκτική αναπαράσταση της ιδέας ότι στη Σερβία, σ έχουν “πηδ@ξει από τότε που γεννήθηκες”.

 

 

 

 

Previous Article

13 εκπληκτικές φωτογραφίες μικροσκοπίου που αποδεικνύουν ότι και ο μικρόκοσμος είναι καταπληκτικός.

Next Article

Συναισθησία: Πως βλέπουν οι ασθενείς της, τη μουσική

Διαβάστε επίσης: