Τα ζώα με τον μικρότερο χρόνο ζωής

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η αλλαγή στο μεταβολισμό, η αναλογία εγκεφάλου και σώματος, το περιβάλλον, και πολλοί άγνωστοι παράγοντες καθιστούν διαφορετική τη διάρκεια ζωής για τα διάφορα είδη. Μερικά ζώα ζουν εκατοντάδες χρόνια, όπως οι φάλαινες bowhead και τα χέλια. Ταυτόχρονα, η διάρκεια ζωής ορισμένων άλλων ειδών ζώων περιορίζεται μόνο σε λίγες ώρες.

 

Κατοικίδιο κουνέλι (Oryctolagus), 8-12 χρόνια

domestic rabbit

Τα κουνέλια είναι μικρά θηλαστικά που ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα κατοικίδια κουνέλια έχουν μέση διάρκεια ζωής 8-12 χρόνια.  Το υπέροχο αυτό είδος, έχει μια διάρκεια ζωής λίγων ετών. Η Εναπόθεση λίπους και ο καρκίνος της μήτρας είναι οι κύριες ασθένειες που επηρεάζουν τα κατοικίδια κουνέλια. Τα θηλυκά είναι πιο επιρρεπή σε αυτές τις ασθένειες απ ότι τ αρσενικά. Χωρίς την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη σίτιση, μπορεί να πεθάνουν γρήγορα.

 

Ινδικό χοιρίδιο (Cavia porcellus), 4 χρόνια

guinea pig

Τα ινδικά χοιρίδια είναι αξιαγάπητα κοινωνικά ζώα από τη Νότια Αφρική. Τα χαριτωμένα ινδικά χοιρίδια έχουν διάρκεια ζωής 4 χρόνων. Επηρεάζονται εύκολα από σειρά ασθενειών. Μόνο με κατάλληλη φροντίδα μπορεί να επεκταθεί η διάρκεια ζωής τους, στα 4 χρόνια. Οι συχνότερες ασθένειες τους είναι το σκορβούτο, η βρογχίτιδα, και το Bumblefoot.

 

Κουνουπόψαρο (Gambusia affinis), 2 χρόνια

mosquitofish

Τα Κουνουπόψαρα είναι ένα από τα ψάρια του γλυκού νερού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζουν έως και δύο χρόνια. Τα θηλυκά ψάρια επίσης, έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από εκείνη των αρσενικών.

 

Χαμαιλέοντας Πάνθηρας (Furcifer pardalis), 1 χρόνο

chameleons

Οι χαμαιλέοντες πάνθηρες έχουν διάρκεια ζωής 1 χρόνο. Στην πραγματικότητα, είναι η συντομότερη διάρκεια ζωής μεταξύ των ερπετών και των χαμαιλεόντων. Οι πάνθηρες χαμαιλέοντες κατάγονται από τα Βόρεια και Ανατολικά μέρη της Μαδαγασκάρης. Δείχνουν εξαιρετική συμπεριφορά με ραγδαίο ρυθμό στο ζευγάρωμα, λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους. Είναι ενδιαφέρον ότι το σύνολο των ενηλίκων χαμαιλέοντων, πεθαίνουν πριν βγουν από τα αυγά, τα μωρά τους. Η ταχεία αλλαγή χρώματος είναι το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό τους, ετσι ώστε να μπορούν να διεισδύουν στο φυσικό περιβάλλον. Η διατροφή περιλαμβάνει κυρίως γρύλους και σκουλήκια.

 

Ποντίκι (Mus musculus), 1 χρόνο

mouse

Η μέση διάρκεια ζωής των ποντικιών είναι 1 έτος. Τα αρπακτικά ζώα όπως οι γάτες, και οι δηλητηριάσεις μειώνουν το χρόνο ζωής ακόμα περισσότερο. Παράλληλα είναι επιρρεπή σε πολλές αρρώστιες.

 

Λιβελούλη (Sympetrum flaveolum), 4 μήνες

dragonfly

Υπάρχουν 5000 διαφορετικά είδη λιβελλούλων που βρίσκονται στον κόσμο. Η μέγιστη διάρκεια ζωής του όμορφου εντόμου είναι περίπου 4 μήνες. Αλλά οι περισσότερες από αυτές, δεν θα ζήσουν τόσο πολύ, επειδή μπορεί εύκολα να καταναλωθούν από τις αράχνες, τα πουλιά, τις σαύρες και τα βατράχια.

 

Οικιακή μύγα (Musca domestica Linnaeus), 4 εβδομάδες

housefly

Οι Μύγες είναι από τα πιο συχνά έντομα που βρίσκουμε στο σπίτι μας και την καθημερινότητα μας. Η διάρκεια ζωής τους περιορίζεται σε 4 εβδομάδες. Οι μύγες που ζουν σε κλειστούς χώρους, έχουν περισσότερο χρόνο ζωής από ό, τι αυτές που ζουν σε άγρια περιβάλλοντα. Μέσα στο μικρό κύκλο ζωής, κάθε θηλυκή μύγα γεννάει μέχρι 1000 αυγά.

 

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (https://en.wikipedia.org/wiki/Ant), 3 εβδομάδες

drone ant

Τα ιπτάμενα μυρμήγκια, είναι τα αρσενικά μέλη μέσα σε μια αποικία μυρμηγκιών. Έχουν κύκλο ζωής 3 εβδομάδες.

 

Γαστρότριχα (Gastrotrich), 3 ημέρες

gastrotrichs

Η γαστρότριχα είναι ένα θαλάσσιος μικροοργανισμός. Μεγαλώνουν με μέγιστο μήκος 3 χιλιοστά και έχουν κύκλο ζωής 3 ημέρες. Έχουν διαφανή δομή και κολυμπούν μαζί με τα ρεύματα. Τα Gastrotrichs έχουν τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά όργανα για την αναπαραγωγή.

 

Εφημερόπτερα (Rhithrogena germanica), 24 ώρες

mayfly

Τα εφημερόπτερα έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής πάνω στη Γη. Η ζωή τους διαρκεί μόνο για 24 ώρες. Τα εφημερόπτερα ονομάζονται επίσης και «έντομα μιας ημέρας», λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους. Υπάρχουν 2500 διαφορετικά είδη  στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ορισμένα μέλη της οικογένειας, πεθαίνουν μέσα σε λίγες ώρες. Έτσι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ως νύμφες. Ο ένας και μοναδικός σκοπός των εφημερόπτερων είναι η αναπαραγωγή. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα της ζωής, σχηματίζουν ομάδες και κινούνται μαζί σε όλες τις διαθέσιμες επιφάνειες.

Previous Article

O συνθέτης Ludovico Einaudi Σε Μια Μαγική Περφόρμανς Στον Αρκτικό Ωκεανό. ( video )

Next Article

Οι καλύτερες φωτογραφίες ταξιδιού από το National Geographic για το 2016

Διαβάστε επίσης: