Τα συστατικά της ζωής μπορεί να σχηματίζονται σε κομήτες στο διαστρικό διάστημα

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

“Από που προήλθε η ζωή;” Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που κρατάει τους ανθρώπους άγρυπνους τα βράδια, και παρά τις πολλές πιθανές εξηγήσεις, δεν το έχουμε απαντήσει ακόμα αυτό το ερώτημα. Όμως ένα ενδιαφέρον βήμα προς τα εμπρός έρχεται από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων που δείχνει ότι οι θεμέλιοι λίθοι της ζωής μπορούν να σχηματιστούν στο διάστημα.

Η ομάδα των ερευνητών κατασκεύασε έναν τεχνητό κομήτη στο Institut d’Astrophsique Spatiale του Παρισιού και στη συνέχεια εξομοίωσε τις συνθήκες του διαστρικού πάγου στο πρώιμο Ηλιακό μας σύστημα. Ανακάλυψαν τον σχηματισμό από διάφορα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένης και της ριβόζης, που είναι ένας θεμέλιος λίθος του DNA, άρα και της ζωής.

Ο τεχνητός αυτός κομήτης δημιουργήθηκε με την τοποθέτηση ενός μίγματος νερού, μεθανόλης και αμμωνίας σε ένα θάλαμο κενού στους -200 βαθμούς Κελσίου. Το δείγμα πρώτα εκτέθηκε σε υπεριώδες φως και μετά θερμάνθηκε σε θερμοκρασία δωματίου, αναπαριστώντας τις συνθήκες που θα βίωνε ένας κομήτης που θα πλησίαζε τον νεαρό μας Ήλιο. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.

Αυτή η ανακάλυψη είναι η πρώτη ένδειξη ότι η ριβόζη μπορεί να σχηματιστεί στο διάστημα, όμως δεν είναι η πρώτη απόδειξη οργανικής ύλης σε αστεροειδείς και κομήτες. Ακόμα και το σκάφος Philae, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που προσγειώθηκε στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, μπόρεσε να εντοπίσει στον μικρό του χρόνο ζωής, οργανικά υλικά.

Τα σάκχαρα, και συγκεκριμένα η ριβόζη, είναι απαραίτητα συστατικά για τη ζωή. Η ριβόζη είναι υπομονάδα του RNA, που θα μπορούσε να είναι το πρώτο σύνθετο μόριο ζωής που δημιουργήθηκε, και από το οποίο εξελίχθηκε το DNA σε κάθε ζωντανό οργανισμό.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι η ζωή σχηματίστηκε κάπου αλλού στο σύμπαν, και στη συνέχεια “εμφυτεύτηκε” από κομήτες στο παρελθόν της Γης. Επίσης υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία για τη ζωή μπορεί να είναι πολύ πιο κοινά αν μπορούν να σχηματιστούν σημαντικά σάκχαρα στα πρωτοπλανητικά νέφη.

Η πανσπερμία, η ιδέα δηλαδή που λέει ότι οι κομήτες εξάπλωσαν την ζωή, είναι μόνο μία από τις πιθανότητες για το πως ξεκίνησε η ζωή στη Γη. Τα ηφαιστειακά φρεάτια, οι αστραπές και ο πάγος είναι άλλοι πιθανοί μηχανισμοί που ίσως επέτρεψαν τον σχηματισμό των πρώτων οργανικών μορίων και την μετέπειτα άνθιση τους.

 

Photo credit: Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko as seen by Rosetta. ESA
Previous Article

Η “Βουτιά θανάτου” του Venus Express, αποκάλυψε εκπληκτικά στοιχεία για την Αφροδίτη

Next Article

Μυστηριώδης ευθυγράμμιση από μαύρες τρύπες παραξενεύει τους αστρονόμους

Διαβάστε επίσης: