Τα επιμηκυμένα κεφάλια των Mangbetu

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Οι άνθρωποι Mangbetu είχαν μια ξεχωριστή εμφάνιση και αυτό οφείλεται εν μέρει στα επιμηκυμένα κεφάλια τους. Κατά τη γέννηση τους, τα μωρά τυλίγονται σφιχτά στο κεφάλι με πανί, προκειμένου στο μέλλον να έχουν μια διαφορετική εμφάνιση. Το έθιμο της επιμήκυνσης του κρανίου που ονομάζεται από τους ντόπιους Lipombo, ήταν ένα σύμβολο θέσης μεταξύ των κυρίαρχων τάξεων των Mangbetu, και συμβολίζεται το μεγαλείο, την ομορφιά, τη δύναμη και την υψηλή νοημοσύνη. Η παραμόρφωση ξεκινά συνήθως μόλις ένα μήνα μετά τη γέννηση έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό σχήμα ή το παιδί απορρίψει το πανί.

Η πρακτική άρχισε να τελειώνει από το 1950 με την άφιξη των περισσότερων Ευρωπαίων. Ήταν επίσης εκτός νόμου από τη βελγική κυβέρνηση, η οποία κυβέρνησε την αποικιακή του Κονγκό.

 

This skull deformation was created by tying cloth around the head of the baby right from birth, while the cranial bone is still soft.

Αυτή η παραμόρφωση του κρανίου δημιουργήθηκε δένοντας ύφασμα γύρω από το κεφάλι του μωρού κατά τη γέννηση, ενώ το κρανιακό οστό είναι ακόμα μαλακό.

Η παραμόρφωση συνήθως δεν επηρεάζε τον εγκέφαλο. Όσο η ενδοκρανιακή πίεση παραμένει η ίδια , ο εγκέφαλος ήταν σε θέση να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί στο νέο σχήμα του κρανίου, με αποτέλεσμα να μην προκαλείται ζημιά πέραν από αισθητικές αλλαγές.

Οι άνθρωποι Mangbetu ζουν στην Κεντρική Αφρική, στο βορειοανατολικό Κονγκό. Το όνομα Mangbetu αναφέρεται, αυστηρά, μόνο στην αριστοκρατία, η οποία κατά τον 19ο αιώνα, ίδρυσε μια σειρά από ισχυρά βασίλεια. Οι ίδιοι εξακολουθούν να υφίστανται και βιοπορίζονται με το ψάρεμα, το κυνήγι και τη συλλογή.  Οι Mangbetu εντυπωσίασαν από νωρίς τους ταξιδιώτες με τους πολιτικούς τους θεσμούς και τις τέχνες τους ως αγγειοπλάστες και γλύπτες.

A Mangbetu woman and her child.

Γυναίκα των Mangbetu και το παιδί της.

 

A distinctive coiffure was used to emphasize their artificially elongated heads.

Iδιαίτερα χτένισματα χρησιμοποιήθηκαν για να τονίσουν τα “διαφορετικά” κεφάλια τους

Previous Article

Ένα μωράκι από την Κίνα κλαίει εντός των βομβαρδισμένων ερειπίων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σαγκάης

Next Article

Δοκιμάζοντας ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο το 1923

Διαβάστε επίσης: