Στο Εσωτερικό Των « Tepuis » Του Αμαζονίου.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Σαν πέτρινα φρούρια που ξεπροβάλλουν από τις ζούγκλες του Αμαζονίου, τα βουνά “ Tepuis ” σχηματίζουν μοναδικούς βιότοπους στις κορυφές τους και λαβυρίνθους σπηλιών στο εσωτερικό τους. Ανεξερεύνητα για εκατομμύρια χρόνια, φιλοξενούν ένα μυστικό κόσμο που έχει εξελιχθεί παράλληλα με τον περιβάλλοντα χώρο.

Τώρα, τα μυστικά των αρχαίων tepui φανερώνονται αργά, χάρη σε ερευνητικές αποστολές, με επικεφαλής τον σπηλαιολόγο Francesco Sauro του Πανεπιστημίου της ΜπολόνιαΝωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα του ολοκλήρωσε μια επίπονη εκστρατεία  40 ημερών σε μερικές από τις τελευταίες ανεξερεύνητες σπηλιές του κόσμου, μέσα στα απρόσιτα tepuis. Η αποστολή διερεύνησε το Imawarì Yeuta στη Βενεζουέλα, το οποίο — με τουλάχιστον 22 χιλιόμετρα σηράγγων –, αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό σύστημα σπηλαίων του είδους του.

 

A cave chamber with pinkish orange rock and orange tinted water, with very irregular walls. It looks enchanting

 

« Δε μπορούμε να έχουμε μια καλή ιδέα για το πόσο χρονών είναι αυτά τα σπήλαια », λέει ο Jo de Waele, καθηγητής  επίσης στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Δεν υπάρχει τίποτα στο εσωτερικό των σπηλαίων σήμερα που να μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε την ηλικία τους, είναι όλα πάρα πολύ παλιά. Είναι πολύ παλιότερα από αυτό που περιμέναμε ». « Η εξερεύνηση των tepuis είναι σαν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Κάθε μία από τις αποστολές φέρνει στο φως και νέες ανακαλύψειςΤο 2012, η ομάδα ανακάλυψε ένα ορυκτό που ονομάζεται rossiantonite και που δεν είχε εντοπιστεί ποτέ πριν αλλού . Η ομάδα έχει ανακαλύψει επίσης νέα είδη ψαριών και βακτηρίων », προσθέτει ο Sauro.

 

several columns of silica, reaching from floor to ceiling, within a large chamber of pinkish rock

 

Ο Sauro έχει εστιαστεί τώρα την προσοχή του στην καλύτερη κατανόηση του πώς η ζωή εξελίσσεται μέσα στους ανήλιους λαβύρινθους. Το tepuis είναι απομονωμένες από τους ραγδαία αύξηση των τειχών γκρεμό και φιλοξενεί μοναδικά είδη ζώων. Για παράδειγμα, Mount Roraima tepui είναι ο μόνος γνωστός βιότοπος που ζει ο φρύνος Roraima, ένα μικρό αμφίβιο, που απέναντι στον κίνδυνο, αναδιπλώνεται σε  σχήμα μπάλας και κυλά μακριά.

« Τα μικρόβια που ζουν στις σπηλιές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον », λέει ο Hosam Zowawi, κλινικός μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Queensland στο Brisbane της Αυστραλίας, που συμμετείχε σε δύο από τις αποστολές. Συγκρίνοντας αυτά τα “ παρθένα ” βακτήρια με τα σύγχρονα, ο Zowawi έχει στόχο να κατανοήσει καλύτερα πώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. « Ελπίζουμε ότι θα διευρυνθεί η γνώση μας σχετικά με το πώς αυτά τα βακτήρια έχουν εξελιχθεί », σημειώνει.

 

A big chamber with people standing in it looking up to the light coming from an opening at the top

 

Οι ανακαλύψεις της πιο πρόσφατης αποστολής δεν θα κυκλοφορήσουν μέχρι το Νοέμβριο. « Υπάρχουν τόσα πολλά να ανακαλύψουμε ακόμα », λέει ο Sauro. Κάθε tepui είναι πολύ διαφορετικό, καθώς αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε ανεξάρτητα από τα άλλα. Ωστόσο η εξερεύνηση τους δε θα είναι εύκολη. Χρειάζεστε ένα ελικόπτερο για να φτάσουμε στην κορυφή, και επίσης μια “ καθαρή ” ημέρα, με ελάχιστο άνεμο – σε μια περιοχή που είναι συνήθως πολύ θολή και θυελλώδης. Οι αποστολές απαιτούν πολλά χρήματα και αναμονή ώστε οι συνθήκες να είναι σχεδόν ιδανικές. Ο ίδιος όμως είναι απτόητος και σχεδιάζει ήδη την επόμενη αποστολή για αργότερα μέσα στο έτος.

 

 

 

 

[ Source ]

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Article

Πως θα μας φαινόταν αν μας αντιμετώπιζαν τα ζώα οπως εμείς;

Next Article

Ζώα με χρώματα φαντασμαγορικά

Διαβάστε επίσης: