Στο Εσωτερικό Του Κέντρου Κράτησης Στο Γκουαντάναμο.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μετά τον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, έχει χυθεί άφθονο μελάνι σχετικά με τις συνθήκες μεταχείρισης των κρατουμένων – υπόπτων για τρομοκρατία στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο. 

Όταν το Φεβρουάριο του 2016 ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε το κλείσιμο του κέντρου κράτησηςτο Πεντάγωνο κάλεσε 11 δημοσιογράφους να περιηγηθούν και να φωτογραφίσουν την εγκατάσταση.

Ο Ricardo Mir de Franciaδημοσιογράφος της εφημερίδας της Βαρκελώνης El Periodico de Catalunya ήταν μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν να ταξιδέψουν ως την Κούβα και να επισκεφθούν τις πολυσυζητημένες φυλακές.

Όπως περιγράφει ο Mir de Francia, φτάνοντας στη ναυτική βάση, το στρατιωτικό προσωπικό του επισήμανε τι επιτρεπόταν να κάνει και τι όχι στο Γκουαντάναμο. Θα μπορούσε να πάρει συνέντευξη από τον Peter Clarke, το 16ο διοικητή της φυλακής από το 2002, ή από τον Zaki, τον Ιορδανικής καταγωγής “ πολιτιστικό Σύμβουλο ”· όχι όμως να επισκεφθεί τα στρατόπεδα 5 ή 7 όπου βρίσκονταν οι κρατούμενοι σε απομόνωση. Αρκετοί στρατιώτες συνόδευαν τον Mir de Francia όπου πήγαινε.

« Ο διοικητής πιστεύει ότι η φήμη που δημιουργήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι δίκαιη και ακριβής » λέει ο Mir de Francia, ο οποίος επέστρεψε στην Ουάσινγκτον μετά από δύο ημέρες παραμονής και μια « διαδικασία αναθεώρησης » στην οποία το στρατιωτικό προσωπικό αξιολόγησε τις φωτογραφίες του και ζήτησε να διαγραφούν αυτές που θεωρείται ότι περιέχουν εμπιστευτικές λεπτομέρειες.

Οι φωτογραφίες του Ricardo Mir de Francia δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα The Washington Post.

 

Ένας στρατιώτης στέκεται στην πόρτα ενός κελιού στο στρατόπεδο 6. Τα κελιά περιέχουν ένα κρεβάτι, τουαλέτα, έναν καθρέφτη και ένα τραπέζι. Στους κρατούμενους παρέχονται λευκά είδη, οδοντόβουρτσα, οδοντόπαστα, σαπούνι, σαμπουάν, χαρτί υγείας, ένα μπουκάλι νερό, ωτοασπίδες, ακουστικά, μια κουβέρτα προσευχής και το Κοράνι.

 

Ένας φρουρός συνομιλεί με έναν από τους κρατούμενους στο στρατόπεδο 6. Σύμφωνα με τον στρατό, οι φύλακες έχουν υποστεί « πάνω από 300 επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια », συμπεριλαμβανομένων δαγκωματιών, φτυσιμάτων και προφορικών απειλών. Δικηγόροι που εργάζονται για ΜΚΟ, ισχυρίζονται ότι οι κρατούμενοι υφίσταντο ξυλοδαρμό όταν παραβούν τις εντολές των αξιωματικών.

 

Ένας κρατούμενος διορθώνει το μαντίλι του καθώς περπατά στον πρώτο όροφο του στρατοπέδου 6.

 

Στον κοινόχρηστο χώρο του στρατόπεδο 6 υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι και τηλεόραση. Ο κρατούμενος που βλέπουμε εδώ παρατηρεί ένα βιβλίο που κρατά στα χέρια του ένας άλλος κρατούμενος.

 

Αφίσες σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια αυτοκτονικότητας ( αριστερά ) και το πρόγραμμα των εκκλησιαστικών λειτουργιών, κρεμασμένες δίπλα στο λόμπι όπου οι επισκέπτες κάνουν check in για να περάσουν τη νύχτα.

 

Ένας στρατιώτης συνομιλεί με λουόμενους στην παραλία Cable, μία από τις πολλές παραλίες στον κόλπο του Γκουαντάναμο. Ορισμένοι στρατιώτες πηγαίνουν για κολύμπι ή ψαροντούφεκο όταν είναι εκτός υπηρεσίας.

 

Σειρές από συρματοπλέγματα και περιφράξεις διαχωρίζουν τις διάφορες περιοχές στο στρατόπεδο « Δέλτα », που άνοιξε τον Απρίλιο του 2002 για να αντικαταστήσει το περιβόητο « X-Ray Camp », όπου οι πρώτοι φυλακισμένοι κρατούνταν σε κλουβιά, αλυσοδεμένοι και με κουκούλα. Το στρατόπεδο « Δέλτα » είναι άδειο τώρα, εκτός από κάποια διοικητικά γραφεία και τη βιβλιοθήκη των κρατουμένων που παραμένουν ακόμα ανοικτά.

 

 

Δύο στρατιώτες στέκονται μπροστά από τον πύργο παρακολούθησης στην είσοδο του στρατοπέδου 6, όπου οι περισσότεροι από τους φυλακισμένους κρατούνται σήμερα.

 

 

 

[ Πηγή ]

Previous Article

Πυροσβέστες, που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν παγιδευμένα ζώα

Next Article

Ο Τελευταίος Κρατούμενος Της Εξέγερσης Τιενανμέν Αναμένεται να Απελευθερωθεί τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης: