Συναισθησία: Πως βλέπουν οι ασθενείς της, τη μουσική

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η συναισθησία είναι μια πολύ σπάνια πάθηση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, όπου τα μονοπάτια του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τις αισθήσεις μας “μπλέκονται.”- και δεν ξέρουμε γιατί και πώς. Αυτό σημαίνει ότι οι κανονικές αισθήσεις μας – η γεύση που επιτρέπει να δοκιμάζουμε πράγματα στο στόμα μας, η μυρωδιά που μας κάνει και μυρίζουμε, η όραση που βλέπουμε τα πράγματα στον κόσμο γύρω μας – διασταυρώνονται. Οι άνθρωποι με συναισθησία μπορούν να δουν τους ήχους, να γευτούν τα χρώματα, να αισθάνονται τα τρόφιμα που καταναλώνουν, ή οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό των αισθήσεων!

Η καλλιτέχνης Melissa McCracken έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό προς όφελός της και να σκεφτεί θετικά γι ‘αυτό. Αποφάσισε να δώσει σε όλους το προνόμιο της, να “βλέπει” τη μουσική, ζωγραφίζοντας τα. Τα τραγούδια που επέλεξε ήταν μερικά από τις καλύτερες επιτυχίες των τελευταίων 30 χρόνων – τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Κατά την ακρόαση του τραγουδιού “Imagine” του John Lennon, είδε πολλά δροσερά χρώματα να χωρίζονται από ένα κίτρινο σμήνος που μοιάζει με πεταλούδες και φύλλα. Και στις δύο πλευρές υπάρχει ένα λευκό ξεθώριασμα με μπλε χρώματα, που φαίνονται σαν αντανάκλαση σε πισίνα. Αρκετά βαθύ.

 

artist with synesthesia imagine

 

Όταν ακούσε το Gravityαπό τον John Mayer, η McCracken διακόσμησε το μέσο του πίνακα με άγριες πιτσιλιές από κίτρινο και λευκό και άλλα ζεστά χρώματαμε με φόντο ένα δροσερό μπλε.

 

artist with synesthesia gravity

 

Ενώ η McCracken άκουγε το τραγούδι “joy in repetition”, είδε άγριες πιτσιλιές χρώματος, σαν κάτι να είχε εκραγεί. Περιττό να πούμε, ότι δεν υπάρχει τίποτα «επαναλαμβανόμενο» σ αυτή τη ζωγραφική.

 

artist with synesthesia joy in repetition

 

Για το Since I’ve Been Loving You των Led Zeppelin

 

artist with synesthesia since ive been loving you

 

Για το Life on Mars, του David Bowie είδε πολλά φωτεινά χρώματα.

artist with synesthesia life on mars

 

..Και τέλος το “little wing” του περίφημου Jimmy Hendrix. Είναι αρκετά διασκεδαστικό ότι η εικόνα που είδε και ζωγράφισε είναι ένα συνονθύλευμα χρωμάτων  που μπορεί να αποκαλύψει πόσο περίπλοκο είναι αυτό το τραγούδι.

 

artist with synesthesia little wing

 

 

Previous Article

Ταινίες στις οποίες ο σκηνοθέτης θέλει να “περάσει” κρυφά μηνύματα (part 1)

Next Article

Helmut Newton, βάζοντας τον αισθησιασμό στο κάδρο!

Διαβάστε επίσης: