Σεμπαστιάν Σαλγκάδο: Ένας μεγάλος φωτογράφος

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ο Σεμπαστιάν Σαλγκάδο ( Sebastião Salgado ) είναι Βραζιλιάνος φωτογράφος, γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, 1944., και η δουλειά του, εκφράζει δυναμικά τα δεινά των αστέγων και των καταπιεσμένων.

Ο Σαλγκάδο ήταν ο μόνος γιος ενός κτηνοτρόφου που ο ίδιος, ήθελε να γίνει δικηγόρος. Αντίθετα, ο Σαλγκάδο, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, αποκτώντας μεταπτυχιακό το 1968. Ενώ εργαζόταν ως οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών (1968–69), εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα ενάντια στη στρατιωτική κυβέρνηση της Βραζιλίας. Θεωρούμενος ως πολιτικός ριζοσπάστης, ο Salgado εξορίστηκε τον Αύγουστο του 1969. Αυτός και η σύζυγός του κατέφυγαν στη Γαλλία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Το 1971, ενώ βρισκόταν σε μια αποστολή στη Ρουάντα ως οικονομολόγος για τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, τράβηξε τις πρώτες του φωτογραφίες και σύντομα αποφάσισε να γίνει αυτοδίδακτος. Έγινε ελεύθερος επαγγελματίας φωτορεπόρτερ το 1973.

Την επόμενη δεκαετία ο Salgado φωτογράφισε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του λιμού στον Νίγηρα και του εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη.

Το 1979 εντάχθηκε στον διάσημο οργανισμό Magnum Photos για φωτορεπόρτερ και δύο χρόνια αργότερα κέρδισε το ενδιαφέρον στις Ηνωμένες Πολιτείες με μια καθηλωτική φωτογραφία που απαθανάτισε την προσπάθεια του John Hinckley να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Ronald Reagan.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Salgado είχε αρχίσει να αφοσιώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε έργα που έλεγαν μια ιστορία μέσα από μια σειρά εικόνων. Εκείνη την εποχή καθιέρωσε επίσης το στυλ του: παθιασμένες φωτογραφίες βασισμένες σε εξαιρετική επίσημη ομορφιά και δυνατές συνθέσεις, που προσδίδουν μια αίσθηση αρχοντιάς στα συχνά καταπιεσμένα θέματά του. Κέρδισε το βραβείο City of Paris/Kodak για το πρώτο του φωτογραφικό βιβλίο, Other Americas (1986), το οποίο κατέγραψε την καθημερινή ζωή των χωρικών της Λατινικής Αμερικής. Ακολούθησαν το Sahel: Man in Distress (1986), ένα βιβλίο για τον λιμό του 1984–1985 στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής και το An Uncertain Grace (1990), το οποίο περιελάμβανε μια αξιοσημείωτη ομάδα φωτογραφιών εργαζομένων σε λάσπη στο Ορυχείο χρυσού Serra Pelada στη Βραζιλία.

Η ταινία του ” Το αλάτι της Γης” είναι εκπληκτική και παρουσιάζει όλη του τη ζωή μέσα απο το φωτογραφικό του ενδιαφέρον.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα καλύτερα του έργα με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.

 

Previous Article

“Glass Harp”, η τέχνη της μουσικής με ποτήρια (video)

Next Article

10 ποιήματα που μελοποιήθηκαν κι έγιναν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ροκ τραγούδια

Διαβάστε επίσης: