Ρωσίδα επιστήμονας “ανέβασε” στο διαδίκτυο εκατομμύρια επιστημονικές έρευνες δωρεάν

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Αλήθεια, μπορεί σε κάποιον να του ανήκει η γνώση; Αυτό είναι το ερώτημα που έχει τεθεί επί τάπητος στην δικαστική διαμάχη μεταξύ μερικών από τους μεγαλύτερους ακαδημαϊκούς εκδοτικούς οργανισμούς και της Ρωσίδας νευροεπιστήμονος Alexandra Elbakyan, η οποία διαχειρίζεται μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες της να έχουν πρόσβαση σε εκατομμύρια ερευνητικές εργασίες δωρεάν. Σύμφωνα με την Elbakyan, οι εκδότες που τους ανήκουν αυτές οι εργασίες, περιορίζουν την εξάπλωση της γνώσης με το να χρεώνουν τους ανθρώπους για να τις διαβάσουν. Η εταιρεία Elsevier κατέθεσε μήνυση εναντίον της και αυτό μπορεί να έχει σαν συνέπεια να χρειαστεί η Ρωσίδα επιστήμονας να πληρώσει πολλά εκατομμύρια σε αποζημιώσεις.

Ευτυχώς για την Elbakyan, η μήνυση της Elsevier εκδικάζεται στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, και επειδή η ίδια μένει στη Ρωσία και δεν έχει καθόλου περιουσία στις ΗΠΑ, είναι απίθανο να χρειαστεί όντως να πληρώσει. Κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα βολικό γι’αυτήν καθώς το δικαστήριο αναμένεται να την καταδικάσει, καθώς σε πρωτόδική απόφαση του, την είχε βρει ένοχη για παραβίαση του Αμερικανικού νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, τον προηγούμενο Οκτώβρη.

Η ιστοσελίδα, που ονομάζεται Sci-Hub, παρακάμπτει όλες τις διαδικασίες πληρωμών για την πρόσβαση σε ακαδημαϊκές εργασίες, χρησιμοποιώντας “κλειδιά” πρόσβασης που χρησιμοποιούνται από ερευνητές ανά το κόσμο με συνδρομές στο περιεχόμενο των εκδοτών αυτών των ερευνών. Έχοντας κατεβάσει περισσότερες από 48 εκατομμύρια εργασίες στη βάση δεδομένων της, η ιστοσελίδα πλέον επιτρέπει στους χρήστες της να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το υλικό δωρεάν.

Η Elbakyan λέει ότι ξεκίνησε αυτή την ιστοσελίδα όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο ερευνητικό υλικό χωρίς να πληρώσει, και ισχυρίζεται ότι οι ίδιοι οι εκδότες παρανομούν με το να χρεώνουν αυτές τις εργασίες. Η βάση της για τον ισχυρισμό της, βρίσκεται στο άρθρο 27 της διακύρηξης ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που δηλώνει ότι “ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ελεύθερα στην κουλτούρα μιας κοινότητας, να απολαύσει τις τέχνες και να μοιραστεί την επιστημονική πρόοδο και τα πλεονεκτήματα της.”

Ωστόσο, ακαδημαϊκοί εκδότες όπως η εταιρεία Elsevier λένε ότι η χρέωση αυτών των εργασιών προσφέρει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την συνεχώς συνεχιζόμενη ακαδημαϊκή έρευνα, βοηθώντας τους συγγραφείς να αποκτήσουν το απαραίτητο εισόδημα. Η Elbakyan σε απάντηση της, λέει ότι οι περισσότεροι συγγραφείς τέτοιων εργασιών δεν λαμβάνουν εισόδημα από τα δικαιώματα αυτών των εργασιών που δημοσιεύουν, και γι’αυτό δεν πιστεύει ότι το Sci-Hub θα πρέπει να συγκρίνεται με άλλες ιστοσελίδες που που διαμοιράζουν παράνομα μουσική και βίντεο.

Παρ’ όλα αυτά, ο δικαστής του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Robert Sweet δήλωσε ότι η ιστοσελίδα της Elbakyan “κάνει κακό στο δημόσιο συμφέρον”, και είναι πιθανό να την καταδικάσει να πληρώσει μέχρι και 150.000 δολάρια για κάθε εργασία που ανέβασε σε αυτήν. Η Ρωσίδα επιστήμονας ωστόσο, δήλωσε ότι “θα συνεχίσει σίγουρα να μοιράζει την γνώση”.

Previous Article

Κατασκευάζοντας Μικροσκοπικά Σπίτια, Αλλάζει Τις Ζωές Των Αστέγων.

Next Article

Η ζωή στο Αφγανιστάν πριν το καθεστώς των Ταλιμπάν

Διαβάστε επίσης: