Πόσο κοντά είμαστε στο να βρούμε μια νέα Γη;

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

 

Κάντε τα μαθηματικά: δισεκατομμύρια πλανήτες ανά γαλαξία, και δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν. Είναι πραγματικά απίθανο ότι μόνο ένας πλανήτης από όλους αυτούς έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον δικό μας, δηλαδή περίπου στο ίδιο μέγεθος, σε τροχιά από ένα άστρο σαν τον ήλιο μας, στην κατάλληλη απόσταση από αυτό και με την ύπαρξη νερού.
Γιατί είναι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τόσο σημαντικά; Μέχρι στιγμής η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που ξέρουμε που έχει ζωή, άρα βγάζει νόημα το ότι αν βρούμε έναν άλλο κόσμο με τα ίδια χαρακτηριστικά, θα μπορεί αυτός να είναι κατοικήσιμος ή μπορεί να υπάρχει ζωή εκεί ήδη.

Η λεγόμενη “Γη νο. 2″ είναι το Άγιο Δισκοπότηρο για τους αστρονόμους. Ας δούμε λοιπόν πόσο κοντά είμαστε σε μια τέτοια ανακάλυψη.

Οι πιθανότητες λένε ότι στο κοντινό μέλλον, όλο και περισσότεροι πλανήτες που θα μοιάζουν στη Γη θα ανακαλύπτονται και όλο αυτό θα κορυφωθεί με την ανακάλυψη ενός πλανήτη που θα είναι σχεδόν ίδιος με τον δικό μας.”Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουμε ανακαλύψει αρκετούς πλανήτες που θα μοιάζουν αρκετά στη Γη, ώστε να μπορούν να συντηρήσουν ζωή”, λέει ο υπεύθυνος του τμήματος αστροφυσικής της NASA Paul Hertz.

Γιατί όμως τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Αυτό οφείλεται στις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για να ανακαλύψουμε τους περισσότερους πλανήτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των χιλιάδων πλανητών που έχουμε βρει, είναι από το Διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, το οποίο παρατηρεί πολλά άστρα μαζί και ψάχνει για πτώσεις στη φωτεινότητα τους, που συμβαίνουν όταν περάσει ένας πλανήτης από μπροστά τους. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται transit method.

Αυτή η μέθοδος έχει όμως διάφορους περιορισμούς. Κατ’ αρχάς βασιζόμαστε στο ότι ο πλανήτης θα περάσει μπροστά από το οπτικό μας πεδίο σε σχέση με το άστρο και να ελπίζουμε ότι δεν κοιτάμε το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα από πάνω αλλά από το πλάι. Δεύτερον και πιο σημαντικό, για να επιβεβαιωθεί ένα ουράνιο σώμα ως πλανήτης πρέπει να παρατηρήσουμε 3 ξεχωριστά περάσματα του. Αυτό μας δείχνει πόσο διαρκεί η τροχιά του γύρω από το άστρο και επίσης επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται όντως σε τροχιά γύρω από αυτό και δεν είναι απλά ένα ουράνιο σώμα που έτυχε να περνάει από εκεί.

Έτσι όταν το τηλεσκόπιο Kepler πρώτο εκτοξεύθηκε το 2009, οι περισσότεροι από τους πλανήτες που βρήκε ήταν αυτοί που είχαν τις μικρότερες σε διάρκεια τροχιές επειδή μπορούσαν να επιβεβαιωθούν σχετικά γρήγορα. Για πλανήτες όπως η γή που η τροχιά τους διαρκεί ένα χρόνο έπρεπε να περιμένουμε περισσότερο.
Μόλις τώρα οι επιστήμονες άρχισαν να “ξεσκαρτάρουν” τα δεδομένα για πλανήτες με μεγαλύτερες χρονικά τροχιές γιαυτό και είχαμε τις πρόσφατες ανακαλύψεις των πλανητών Kepler-186f και Kepler-452b.
Αυτή όμως δεν είναι η μόνη μέθοδος που έχουμε για να ανακαλύπτουμε νέους πλανήτες.Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε της βαρυτικές επιδράσεις που έχουν στο άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται, κάτι που ονομάζεται μέθοδος ακτινικής ταχύτητας.

Αν μπορέσουμε λοιπόν να βρούμε ένα πλανήτη που να έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη, να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο που να μοιάζει με τον ήλιο μας και σε αντίστοιχη απόσταση από αυτό, τότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να συντηρήσει ζωή. Και έχουμε φτάσει αρκετά κοντά.Ο πλανήτης Kepler-452b μοιάζει πολύ με τη Γη, αλλά είναι κατά 60% μεγαλύτερος ενώ ο Kepler-186f είναι 10% μεγαλύτερος από τη Γη και σε κατοικήσιμη απόσταση από το άστρο του, το οποίο όμως είναι δυστυχώς ένας κόκκινος νάνος και δεν μοιάζει με τον ήλιο μας.

Το να βρούμε και να μελετήσουμε τέτοιους πλανήτες που μοιάζουν με τον δικό μας θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, που οι επιστήμονες το περιμένουν πως και πως. Όμως μία ανακάλυψη ακόμα πιο σημαντική βρίσκεται στον ορίζοντα.Ότι ίσως η Γη είναι μέλος μια ευρύτερης οικογένειας πλανητών που έχουν ζωή.”Νομίζω ότι θα ήταν πολύ αλαζονικό από μέρους μας να νομίζουμε ότι η Γη είναι ο μόνος πλανήτης με ζωή”, λέει ο Δρ. Hertz. “Όπως πια ξέρουμε ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του διαστήματος, έτσι θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν είναι και το κέντρο της ζωής στο σύμπαν”.

Previous Article

Αν η Γη καταστραφεί θα μπορέσει το διαστρικό ταξίδι να είναι σωτηρία μας;

Next Article

Τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα μπορούν να κατασκευάσουν όργανα κατά παραγγελία

Διαβάστε επίσης: