Πόσο καιρό έχουμε μέχρι να καταστραφεί το Σύμπαν;

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μια νέα έρευνα κατέληξε ότι το τέλος του σύμπαντος σύμφωνα με κάποιες θεωρίες δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από 2,8 δισεκατομμύρια χρόνια και μπορεί και να μην έρθει ποτέ,

Σίγουρα κάτι τέτοιο ακούγεται λίγο αστείο. Όμως υπάρχει αρκετό επιστημονικό υπόβαθρο πίσω από αυτές τις θεωρίες. Σε έρευνα, που βρίσκεται διαθέσιμη στο arXiv, ερευνητές μελέτησαν το υποθετικό σενάριο του “Big Rip”, στο οποίο το σύμπαν διαστέλλεται τόσο πολύ που ο ίδιος ο χωροχρόνος καταλήγει να σκίζεται. Για τη συγκεκριμένη έρευνα έγραψε ο Jacob Aron για το περιοδικό New Scientist.

Ίσως να γνωρίζετε ότι το σύμπαν μας διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Το γνωρίζουμε αυτό χάρη στις παρατηρήσεις των εκρήξεων σουπερνοβα. Η θεωρία του Big Rip είναι μία από τις πολλές θεωρίες για το τέλος του σύμπαντος, που προτείνει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η διαστολή του σύμπαντος θα αυξηθεί τόσο πολύ που όλες οι αποστάσεις του σύμπαντος θα γίνουν στην ουσία άπειρες. Ως εκ τούτου όλη η ύλη θα καταστραφεί, και όλα όσα ξέρουμε θα πάψουν να υπάρχουν.

Το αν θα συμβεί το Big Rip ή όχι εξαρτάται από το ποσό μιας μυστηριώδους δύναμης που λέγεται σκοτεινή ενέργεια στο σύμπαν. Αν αυτή η ενέργεια αυξάνεται, τότε το Big Rip μπορεί να συμβεί. Αν όχι, τότε ένα διαφορετικό φινάλε όπως το Big Crunch, ένα είδος ανάποδου Big Bang, θα είναι πιο πιθανό να συμβεί.

Οι ερευνητές λοιπόν αποφάσισαν να μελετήσουν το πως θα μπορούσε να συμβεί το Big Rip, αν τελικά συμβεί. Μελέτησαν τους γνωστούς ρυθμούς ανάπτυξης των γαλαξιών και των σούπερνοβα, μαζί με πρόσθετα στοιχεία για τη σκοτεινή ενέργεια, και κατέληξαν στα 2,8 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα. Προηγούμενες μελέτες είχαν σαν ανώτατο όριο τα 22 δισεκατομμύρια χρόνια.

“Είμαστε ασφαλείς”, δήλωσε ο Diego Sáez-Gómez, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας στο New Scientist. Φυσικά θα πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με το τέλος του ήλιου μας σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια όταν θα γίνει κόκκινος γίγαντας, αλλά και την σύγκρουση του γαλαξία μας με αυτόν της Aνδρομέδας σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το ανώτατο όριο για το σενάριο του Big Rip είναι το άπειρο, κάτι που θα σημαίνει ότι το λεγόμενο σκίσιμο των πάντων δεν θα συμβεί ποτέ, και αντί αυτού το σύμπαν θα οδηγηθεί σε ένα θερμικό θάνατο, όπου τα πάντα θα έχουν τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ τους που δεν θα μπορούν να δημιουργηθούν άλλα άστρα ή ουράνια σώματα και η θερμοκρασία θα φτάσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.α

Προς το παρόν όμως, μπορούμε να ηρεμήσουμε γιατί η Γη δεν πρόκειται να καταστραφεί από την διαστολή του σύμπαντος στο κοντινό μέλλον. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για άλλα καταστροφικά σενάρια όπως κάποιος θανατηφόρος αστεροειδής με κατεύθυνση προς τη Γη.

 

Photo credit: Good news, everyone. Johan Swanepoel/Shutterstock
Previous Article

Γιατί τα άστρα και οι πλανήτες υπάρχουν σε τόσα διαφορετικά μεγέθη;

Next Article

Ένας νέος εκπληκτικός χάρτης του Γαλαξία μας, δημοσιεύτηκε

Διαβάστε επίσης: