Ποιος ήταν ο ηγέτης των Ζαπατίστας, Subcomandante Marcos;

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

O Rafael Guillén Vicente, με πλήρες όνομα Rafael Sebastián Guillén Vicente, και ψευδώνυμο Subcomandante Marcos (γεννημένος 19 Ιουνίου, 1957 στο Tampico του Mexico) ήταν Μεξικάνος καθηγητής, ο ηγέτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, EZLN, που ονομάζεται επίσης και οι Ζαπατίστας), το οποίο ξεκίνησε την εξέγερση το 1994 στην πολιτεία Τσιάπας, και αργότερα λειτούργησε ως ένα πολιτικό κίνημα που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών του Μεξικού.

Η ηγεσία του Marcos στο EZLN, τον κατέταξε ως ένα σύμβολο ανταρτών σε διεθνές επίπεδο, και έγινε ένας ευρέως αναγνωρισμένος συγγραφέας όχι μόνο στα πολιτικά κείμενα αλλά και σε μυθιστορήματα και την ποίηση.

Ο Guillén, ο άνθρωπος τον οποίο ο Μεξικάνος πρόεδρος Ernesto Zedillo Ponce de León αναγνώρισε ως ηγέτη των Ζαπατίστας, ήταν γιος ιδιοκτήτη αλυσίδας επίπλων στο Ταμπίκο. Φοίτησε σε σχολεία στο Tampico και το Μοντερέι, και αργότερα κέρδισε δύο βραβεία από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (Universidad Nacional Autónoma de México UNAM). Το 1981 ήταν ένας από τους πέντε φοιτητές στο τμήμα της φιλοσοφίας και των γραμμάτων του πανεπιστημίου και έλαβε μετάλλιο αριστείας από τον τότε Πρόεδρο, José López Portillo. Δίδαξε σε σχολείο, που ήταν γνωστό ως κέντρο ακτιβισμού  όπου παραιτήθηκε το 1984. Πιστεύεται ότι σύντομα μετακινήθηκε προς τα βουνά των Τσιάπας για να συνεργαστεί με τους αγρότες των Μάγιας.

Αποτέλεσμα εικόνας για eZLN PHOTOS

Ο Subcomandante Marcos έκανε την πρώτη εμφάνισή του την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς του 1994, όταν ηγήθηκε σε μια επίθεση των EZLN στην οποία οι Ζαπατίστας κατέλαβαν αρκετές πόλεις στη νότια πολιτεία Τσιάπας. Καθώς συνεχιζόταν η εξέγερση, ο Μάρκος, ένας από τους λίγους μη-Ινδούς μαχητές του EZLN, έγινε γνωστός για τη μαύρη μάσκα, την πίπα του και τις ανακοινώσεις – προκηρύξεις, εκδιδόμενες στο όνομα της Γενικής Διοίκησης. Αυτές οι επιστολές προς τους ανθρώπους του Μεξικού, εμφανίζονταν στις εφημερίδες, συχνά σε συνδυασμό με χιούμορ, ποίηση και πολιτικές κριτικές.

Αποτέλεσμα εικόνας για eZLN PHOTOS

Στις 9 Φεβρουαρίου το 1995, ο Πρόεδρος Zedillo έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στις περιοχές που κατέχονται από τον EZLN. Ο δεδηλωμένος στόχος, ήταν να αποφευχθεί η περαιτέρω βία από τη σύλληψη των ηγετών των Ζαπατίστας, και ιδίως του Marcos. Ο Zedillo ανακύρηξε τον Μάρκος στο πρόσωπο του Guillén.

 

Αποκαλώντας τον, “αποστάτη φιλόσοφο και καθηγητής πανεπιστημίου,” ο Zedillo προσπάθησε να δυσφημίσει τον Μάρκος και να τον απομακρύνει από τη χαρισματική αίγλη των ανταρτών που είχαν εξάψει τη φαντασία των πολλών. Οι φωτογραφίες του Guillén παράλληλα με εκείνες του μασκοφόρου Marcos εμφανίστηκαν σε όλο τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, ο Μάρκος, ο EZLN, και ο πληθυσμός πολλών χωριών κατέφυγαν στη ζούγκλα Λακαντόνα, και περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές στην Πόλη του Μεξικού και αλλού, απάντησαν στο Zedillo: “Είμαστε όλοι Μάρκος”. Ενώ o Zedillo ανακήρυξε ton Marcos ως τρομοκράτη, το πανεπιστήμιο του απένειμε τιμητικό πτυχίο.

Αποτέλεσμα εικόνας για eZLN PHOTOS

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 1995, οι στρατιώτες είχαν τραβηχτεί έξω από την περιοχή. Ο Μάρκος συνέχισε να επικοινωνεί μέσω του Διαδικτύου από το τροπικό δάσος. Τον Οκτώβριο ο ίδιος εμφανίστηκε να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μεξικού στο San Andrés Larrainzar, και αυτό τη συνηθισμένη του εμφάνιση – έφιππος, ένοπλος, μασκοφόρος με τις επευφημίες του πλήθους των χωρικών. Οι συνομιλίες μεταξύ του EZLN και της κυβέρνησης συνεχίστηκαν το Φεβρουάριο του 1996, όταν και τα δύο μέρη υπέγραψαν αυτό που έγινε γνωστό ώς συμφωνία San Andrés Accords, η οποία περιγράφει ένα πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισης και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όμως, ο Πρόεδρος Zedillo απέρριψε τις συμφωνίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για eZLN PHOTOS

Ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Τσιάπας μεταξύ των Ζαπατίστας και των παραστρατιωτικών δυνάμεων τη δεκαετία του 1990, ο Μάρκος άρχισε να εμφανίζεται στα πολιτικά γεγονότα και συλλαλητήρια, όπου μιλούσε για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεθνή πολιτική και την κουλτούρα των αγροτών. Στράφηκε ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Αποτέλεσμα εικόνας για eZLN PHOTOS

Το 2001, ο Μάρκος αναδύθηκε από τη ζούγκλα για πρώτη φορά μετά από χρόνια, για να οδηγήσει μια 15-ήμερη πορεία από την Τσιάπα στη πόλη του Μεξικού. Ο άθλος, ο οποίος έγινε γνωστός ως “Zapatour,” είχε ως στόχο να υποστηρίξει πολιτικά δικαιώματα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας. Στην Πόλη του Μεξικού μίλησε στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Zócalo, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί εξέχοντες πολιτικοί και διασημότητες. Αμέσως μετά εμφανίστηκε ενώπιον των μελών του Κογκρέσου για να ασκήσει πιέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας San Andrés. Στις 25 Απριλίου, το Κογκρέσο ενέκρινε την αναθεωρημένη έκδοση των συμφωνιών, τις οποίες κατήγγειλαν οι Ζαπατίστας.

Αποτέλεσμα εικόνας για eZLN PHOTOS

 

Αποτέλεσμα εικόνας για eZLN PHOTOS

Ο Μάρκος εμφανίστηκε και πάλι στις 1 Ιανουαρίου 2006, αυτή τη φορά υπό τη νέα επωνυμία του, ως Delegate Zero, για να υποστηρίξει μια πρωτοβουλία γνωστή ως «The Other Campaign», στην οποία οδήγησε τους Ζαπατίστας για μια εξάμηνη περιοδεία σε εθνικό επίπεδο που συνέπιπτε με τις εθνικές εκλογές του 2006. Στο δρόμο, Ο Commandande επέκρινε προφορικά τους προεδρικούς υποψήφιους των μεγάλων πολιτικών κομμάτων του Μεξικού.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα και ο ίδιος δεν έχει απαντήσει αν είναι ο Guillén. Έργα που δημοσιεύθηκαν στο όνομα του Marcos είναι: The Other Campaign (2008), ¡Ya Basta! Ten Years of the Zapatista Uprising (2004), Our Word Is Our Weapon (2003), and Questions and Swords: Folktales of the Zapatista Revolution (2001), among other publications.

πηγή: brittanica

Previous Article

Επαναστατικά κινήματα χωρίς τη χρήση βίας

Next Article

Βασίλης Ραφαηλίδης – Περί αναρχίας

Διαβάστε επίσης: