Οι φανταστικές φωτογραφίες του σκάφους Cassini από τον Κρόνο

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

 

Ακολουθούν φωτογραφίες του διαστημικού σκάφους Cassini από τον πλανήτη Κρόνο.

1)

splendor-seldom-seen

Το σκάφος Cassini τράβηξε αυτή τη φωτογραφία μέσα απο τη σκιά του Κρόνου καθώς βρισκόταν σε τροχιά 500,00 μιλίων από την επιφάνεια του πλανήτη. Ο Ήλιος εδώ βρίσκεται πίσω από τον Κρόνο, φωτίζοντας την επιφάνεια και τους δακτύλιούς του σε αυτή την ενισχυμένη χρωματικά φωτογραφία.
Επειδή η Γη βρίσκεται ανάμεσα στο Κρόνο και στον Ήλιο, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε τέτοια θέα του Κρόνου χωρίς τη βοήθεια του σκάφους Cassini. Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 17/10/2012 είναι πολύ σπάνια ακόμα και για το Cassini. Η τελευταία φορά που το σκάφος βρέθηκε σε θέση να τραβήξει τέτοια φωτογραφία ήταν τον Σεπτέμβρη του 2006. Κοιτάξτε προσεκτικά για να δείτε 2 από τα φεγγάρια του Κρόνου που κρύβονται στο κάτω αριστερά σημείο της εικόνας.Ο Εγκέλαδος ίπταται ακριβώς κάτω από τους δακτύλιους και ο Τηθύς ακριβώς από κάτω του.

2)

inaroundbeyondrings-cropped

Σε αυτήν τη σύνθεση, 4 από τα φεγγάρια του Κρόνου φαίνονται μέσα από τους δακτύλιους του πλανήτη.
Ο Τιτάνας φαίνεται στο πίσω μέρος της φωτογραφίας. Με διάμετρο 3,200 μίλια κάνει τα άλλα φεγγάρια να φαίνονται πολύ μικρά. Η θολή εμφάνιση του Τιτάνα οφείλεται στην πλούσια σε άζωτο ατμόσφαιρά του. Το αμέσως επόμενο φεγγάρι σε μέγεθος, η Διώνη, με τις χαρακτηριστικές παγωμένες πλαγιές της να φαίνονται σαν τούφες βρίσκεται στο κέντρο της φωτογραφίας. Η μικροσκοπική Πανδώρα βρίσκεται σε τροχιά ακριβώς εκεί που τελειώνουν οι δακτύλιοι του Κρόνου, στα δεξια της φωτογραφίας, ενω ο Πάνας είναι οριακά ορατός, χωμένος ανάμεσα στο κενό μεταξυ των δακτυλίων στα αριστερά της φωτογραφίας.

3)

scenic-shock-cropped

Η μπάλα φωτιάς μου μαίνεται στο πάνω μέρος της φωτογραφίας είναι στη πραγματικότητα μια καταιγίδα. Ήταν ήδη εν κινήσει μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη για αρκετούς μήνες όταν πάρθηκαν αυτές οι φωτογραφίες με φίλτρο υπέρυθρης ακτινοβολίας τον Ιανουάριο του 2011. Δώδεκα φωτογραφίες πάρθηκαν σε διάρκεια μίας ώρας, η κάθε μία με διαφορετικό φίλτρο για να δείξουν τους διαφορετικούς βαθμούς απορρόφησης μεθανίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.Τα σύννεφα βαθειά στο χαμηλότερο μέρος της ατμόσφαιρας φαίνονται κόκκινα και πορτοκαλί.Τα αμέσως υψηλότερα είναι κίτρινα και πράσινα. Τα υψηλότερα σύννεφα και η ομίχλη εμφανίζονται μπλε και άσπρα. Το φωτεινό μπλε χρώμα είναι οι δακτύλιοι του Κρόνου που είναι εντελώς εκτός ατμόσφαιρας.

4)

a-day-in-the-life-take-2

Αυτές οι 4 φωτογραφίες απεικονίζουν τη μεγαλύτερη και πιο έντονη καταιγίδα που κατέγραψε το Cassini. Οι 2 χαμηλότερες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με διαφορά 11 ωρών όση δηλαδή είναι η διάρκεια μιας μέρας στο Κρόνο. Κάθε εικόνα συνδυάζει 84 διαφορετικές λήψεις που τραβήχτηκαν στις 26 Φλεβάρη 2011. Οι 2 πάνω εικόνες ­ το κεφαλι της καταιγίδας (αριστερά) και το μέσο της (δεξιά)­ είναι μεγενθύνσεις από κάτω φωτογραφία όπως φαίνεται από τις άσπρες ενδεικτικές γραμμές. Το κεφάλι της καταιγίδας κινούνταν με ταχύτητα 63 μιλίων ανά ώρα.Όλη η καταιγίδα καλύπτει μία έκταση περίπου 8 φορές όσο η επιφάνεια της Γης και περικυκλώνει όλη την επιφάνεια της διαμέτρου του Κρόνου μήκους 186,000 μιλίων. Τα σύννεφα της καταιγίδας είναι πιθανότατα νερό καλυμμένο από κρυσταλικη αμμωνία και ταξιδεύουν με ταχύτητα 60 μίλια παραπάνω από τα απλά σύννεφα. Τα ψεύτικα χρώματα αντιπροσωπεύουν το ύψος από τις διάφορες στρώσεις συννέφων­ με το μπλε να είναι το υψηλότερο και το κόκκινο να είναι το χαμηλότερο στο οποίο παρατηρούνται και αστραπές.

5)

enormous-saturn-cropped

Τραβηγμένη από απόσταση 1,3 εκατομμυριων μιλίων, αυτή η φωτογραφία δείχνει τον Κρόνο να φαντάζει γιγάντιος μπροστά στα 3 ορατά του φεγγάρια στις 7 Δεκεβρίου του 2011. Το μεγαλύτερο φεγγάρι που είναι ορατό εδώ είναι ο Τηθύς με διάμετρο 660 μίλια και φαίνεται κάτω από τους δακτύλιους στη δεξιά πλευρά της εικόνας. Στα αριστερά, κάτω από τους δακτύλιους, βλέπουμε τον Εγκέλαδο που έχει διάμετρο μόλις 313 μίλια. Το τρίτο φεγγάρι, η Πανδώρα, φαίνεται μετά βίας από αυτήν τη γωνία. Με διάμετρο μόνο 50 μίλια φαίνεται σαν ένας μικρός γκρι κόκκος που βρίσκεται πάνω από τους δακτύλιους στην αριστερή άκρη της εικόνας. Έπρεπε να ενισχυθεί η φωτεινότητα της σε σχέση με την υπόλοιπη φωτογραφία για να μπορέσει να γίνει ορατή.Μια βόλτα με το αυτοκίνητο κατα
μήκος της Πανδώρας θα έπαιρνε περίπου 90 λεπτα.

6)

detailing-the-division-cropped

Ο Κρόνος έχει επτά κύριους δακτυλίους, που ονομάζονται με τα επτά πρώτα γράμματα της αλφαβήτου (A έως Ζ). Ανάμεσα σε αυτά, είναι κενά και τμήματα, όπου τα φεγγάρια και άλλα συντρίμμια βρίσκονται σε τροχιά. Εδώ το διαστημικό σκάφος Cassini φωτογραφίζει μεταξύ του δακτυλίου του Κρόνου Α και Β.

7)

rhea-before-titan-cropped

Εδώ φωτογραφικές μηχανές του Cassini κάνουν ζουμ σε δύο φεγγάρια του Κρόνου: τον Ρέα και τον Τιτάνα. Σε πρώτο πλάνο, φαίνονται οι κρατήρες στην παγωμένη επιφάνεια της Ρέας. Το φεγγάρι είναι περίπου 25 τοις εκατό βράχος και το 75 τοις εκατό παγωμένο νερό. Ο Giovanni Domenico Cassini, συνονόματος του διαστημικού σκάφους, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε αυτό το φεγγάρι το 1672, το οποίο ονόμασε για τη μητέρα των θεών στην ελληνική μυθολογία.

8)

strong-jet-take-2

Αυτή η εικόνα είναι μια ψεύτικηχρωματική σύνθεση των τριών εικόνων που δείχνουν τα βάθη των στρωμάτων συννεφών. Ο Cassini κατέλαβε αυτές τις φωτογραφίες, στις 13 Ιανουαρίου 2008, από απόσταση 810000 μιλίων

Το βέλος στην επάνω δεξιά άκρη της εικόνας δείχνει ένα ιδιαίτερα ισχυρό ρεύμα jet μέσα στο βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου. Αυτό το ρεύμα jet, το οποίο εμφανίζεται ως μια λεπτή γραμμή πορτοκαλί, κινείται δυτικά κατά μήκος μιας συγκεκριμένης γραμμής του γεωγραφικού πλάτους στην επιφάνεια του πλανήτη.

9)

welcome-disruption-cropped

Σε αυτή την εικόνα, η οποία ελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου 2011, η γραμμή από τους δακτυλίους του Κρόνου διαταράσσει την άποψη του Cassini για τα φεγγάρια του Τηθύ, στα δεξιά, και του Τιτάνα, στα αριστερά. Ο Τηθύς ήταν άλλο ένα από τα τέσσερα φεγγάρια που ανακαλύφθηκαν από τον Giovanni Domenico Cassini, το 1684. Ο Τηθύς είναι το δεύτερο φωτεινότερο από τα φεγγάρια του Κρόνου μετά τον Εγκέλαδο. Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, με μεγάλη διαφορά. Η διάμετρός του είναι 50 τοις εκατό μεγαλύτερη από ό, τι το φεγγάρι της Γης. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα φεγγάρι σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα του ο Γανημύδης του Δία, είναι μεγαλύτερος από τον Τιτάνα.

10)

enceladus-take-2

Αυτή η εικόνα του Εγκέλαδου από 31ης Ιανουαρίου 2011 δείχνει μια έκρηξη ενός cryovolcanoes του φεγγαριού. Αυτοί οι παγωμένοι πίδακες είναι νερό και πάγος, οι οποίοι είτε παρασύρονται σε δακτυλίους του Κρόνου ή παρασύρονται πίσω, όπως η καθίζηση στο φεγγάρι. Η Επιφάνεια του νερού του Εγκέλαδου το καθιστά ως ένα από τα πιο υποσχόμενα μέρη για την εξεύρεση εξωγήινης ζωής.
Previous Article

Μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν πως αισθάνεται στην πραγματικότητα ο σκύλος μας

Next Article

Γιατί δεν αισθανόμαστε την περιστροφή της Γης.

Διαβάστε επίσης: