Πέντε εκπληκτικές διαστημικές φωτογραφίες του 2015

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το 2015 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για την εξερεύνηση του διαστήματος.Είδαμε το σκάφος New Horizons να πετάει δίπλα από τον Πλούτωνα, ιδιωτικές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν διαστημικές πτήσεις όπως η Space X , αλλά και πολλά άλλα που δεν γράφτηκαν στα πρωτοσέλιδα, τα οποία παρ’ όλα αυτά βοηθάνε τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την απεραντοσύνη του διαστήματος.
Είτε κάποιος έχει ένα αμυδρό ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα, είτε τα παρακολουθεί στενά, δεν υπάρχει τίποτα που να “σβήνει” περισσότερο την κοσμική μας δίψα όσο οι εκπληκτικές φωτογραφίες του διαστήματος. Όμως αυτές οι εικόνες δεν είναι απλά υλικό για την επιφάνεια εργασίας μας, αλλά είναι αποτέλεσμα σκληρής επιστημονικής εξερεύνησης και πολλές από αυτές αποτέλεσαν ορόσημο για την ιστορία του διαστημικού ταξιδιού.

 

1. Ο Κρόνος, τα δαχτυλίδια του και η Τηθύς.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε σε ορατό φως στις 18 Αυγούστου, από το σκάφος Cassini.Με ένα απλό μονοχρωμικό φίλτρο, δείχνει τα δαχτυλίδια του Κρόνου που βρίσκονται πίσω από την Τηθύ, ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου, από απόσταση 296.000 χιλιομέτρων μακριά.

Χωρίς τίτλο

Image credit: NASA

2. “Κηλίδες αίματος” στο φεγγάρι του Κρόνου.

Ακόμα μία φωτογραφία από το σκάφος Cassini που δείχνει περίεργες κόκκινες γραμμές κατά μήκος της παγωμένης επιφάνειας της Τηθύος, που τραβήχτηκε φέτος την άνοιξη.Η εικόνα αυτή έχει δημιουργηθεί από πολλές καθαρές, πράσινες, υπέρυθρες και υπεριώδεις φασματικά φιλτραρισμένες εικόνες για να αναδείξουν τα ανεπαίσθητα χρωματικά μήκη κύματος που το ανθρώπινο μάτι φυσιολογικά δεν μπορεί να δεί.

Χωρίς τίτλο

Image credit: NASA

3. Τρεχούμενο νερό στον Άρη.

Η φωτογραφία αυτή δεν είναι μόνο οπτικά καταπληκτική, αλλά συνοδεύεται και από μία από τις πιο συγκλονιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.Η εικόνα, από το σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, δείχνει μια ισχυρή ένδειξη ότι ο Άρης είχε κάποτε τρεχούμενο νερό – κάτι που υποδεικνύει ότι ο πλανήτης είχε κάποτε την δυνατότητα να φιλοξενήσει ζωή.Οι γραμμές που κατεβαίνουν από τα βουνά δείχνουν με λεπτομέρεια την πορεία που διέγραφε το αλατώδες τρεχούμενο νερό που έτρεχε στον Άρη.

 

Χωρίς τίτλο

Image credit: NASA

4. Το διερευνητικό σκάφος Rosetta φωτογραφίζει ένα πίδακα αερίου σε ένα κομήτη.

Η φωτογραφία αυτή, που δείχνει μια βραχείας διάρκειας εκτόνωση αερίων στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, τραβήχτηκε από την κάμερα OSIRIS του σκάφους Rosetta στις 29 Ιουλίου.Το Rosetta είναι το πρώτο σκάφος που μπήκε σε τροχιά γύρω από ένα κομήτη, και το πρώτο σκάφος που ταξίδεψε δίπλα δίπλα με τον κομήτη καθώς εκείνος ταξίδευε με κατεύθυνση προς τον ήλιο.

 

octavio_130114_g

Image credit: NASA/ESA

5. Το τηλεσκόπιο Hubble και το νεφέλωμα της πεταλούδας.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσει με τις φοβερές του φωτογραφίες.Αυτή η φωτογραφία δείχνει το πλανήτικο νεφέλωμα που είναι γνωστό σαν PN M2-9.Το συγκεκριμένο νεφέλωμα είναι διπολικό και αποτελείται από δύο “ήλιους”.Η κίνηση αυτών των δύο άστρων δημιουργεί αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο που το κάνει να φαίνεται σαν πεταλούδα.

octavio_130114_g

Image credit: NASA/ESA/Hubble
Previous Article

Το μήνυμα του Steven Hawking σε αυτούς που υποφέρουν από κατάθλιψη

Next Article

Αλληλεπιδράσεις σωματιδίων αντιύλης μετρήθηκαν για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης: