Βρέθηκε ένας πανέμορφος πράσινος κομήτης στον ουρανό που είναι 100 φορές πιο φωτεινός απ ότι περιμέναμε

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ο πανέμορφος κομήτης 252P/LINEAR, μας έχει προσφέρει ένα εξαιρετικό θέαμα τις τελευταίες μέρες με την παρουσία του. Με το χαρακτηριστικό του πράσινο χρώμα, λάμπει εκατό φορές πιο φωτεινά από ότι περίμεναν οι επιστήμονες καθώς κατευθύνεται σε τροχιά που αρχίζει να γίνεται ορατή από το βόρειο ημισφαίριο. Μπορείτε να δείτε το κομήτη 252P κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών του Μαρτίου. Δυστυχώς το φεγγάρι θα πλημμυρίσει τον νυχτερινό ουρανό με φως κάτι που θα κάνει τον εντοπισμό του κομήτη πιο δύσκολο, αλλά αν μπορείτε να είστε ξύπνιοι το πρωί περίπου μιάμιση ώρα πριν την ανατολή του ήλιου θα έχετε μια καλή ευκαιρία. Οι αστρονόμοι προτείνουν να χρησιμοποιήσετε κιάλια, αν και κάποιοι παρατηρητές είπαν ότι μπόρεσαν να δουν τον κομήτη και με γυμνό μάτι σε σκοτεινότερους ουρανούς.

Όπως εξηγεί το Sky & Telescope, η χαρακτηριστική του πράσινη λάμψη οφείλεται σε μόρια διατομικού άνθρακα (C2) τα οποία φωσφορίζουν με το ηλιακό φως. Παρά το γεγονός ότι ο κομήτης είναι εξαιρετικά φωτεινός, μόνο μέσα από ένα τηλεσκόπιο μπορούμε να έχουμε μια πραγματική αίσθηση του έντονου χρώματος του.

Μην περιμένετε τον κομήτη 252P/LINEAR να έχει μια τεράστια ουρά,” είπε ο Kelly Beaty, συντάκτης του Sky & Telescope σε δήλωση του. “Το φως του δεν είναι συγκεντρωμένο σε ένα συγκεκριμένο σημείο αλλά απλώνεται ομοιόμορφα σε μια στρογγυλή απαλή λάμψη, μεγαλύτερη από το φεγγάρι αλλά αρκετές χιλιάδες φορές λιγότερο φωτεινή.

Ο κομήτης πέρασε πιο κοντά από τη Γη στις 21 Μαρτίου, μόλις 5,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Δυστυχώς απομακρύνεται πλέον από τη Γη και από τον ήλιο. Μπορείτε να δείτε την κίνηση του στο παρακάτω σχεδιάγραμμα.

 

komitis xartis

 

Image credit: SkyandTelescope.com

 

 

Photo credit: Comet 252P/LINEAR composite image taken from Namibia on March 18 2016 with a specialized telescope 12 inches in aperture. Gerald Rhemann / www.astrostudio.at / SkyandTelescope.com
Previous Article

Ένα Βήμα Πιο Κοντά Στην Πλήρη Θεραπεία Του Ιού Του AIDS.

Next Article

« Mouse Party », Μια Διαδραστική Απεικόνιση Των Μηχανισμών Δράσης Διαφόρων Ναρκωτικών Ουσιών Στη Φυσική Κατάσταση Του Εγκεφάλου Των Ποντικιών.

Διαβάστε επίσης: