Οι κροκόδειλοι και οι αλήθειες γύρω από το άγριο ερπετό

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

 

Ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των ερπετών, ο κροκόδειλος, προκαλεί φόβο, γοητεία και τη μάθηση γύρω από τη φύση του, για πολλούς ανθρώπους. Κατοικούν σε όλη τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική. Στο παρακάτω άρθρο παρουσιάζουμε τα πιο συναρπαστικά γεγονότα και χαρακτηριστικά σχετικά με αυτούς τους αξιόλογους επιζώντες από τον αρχαίο κόσμο.

 

Μπορούν να χτυπήσουν κάθετα.

Vertical Croc

Οι κροκόδειλοι ενώ φαίνονται αδέξιοι και αργοί σε εμφάνιση, στην πραγματικότητα, είναι αστραπιαίοι και είναι σε θέση να χτυπήσουν σε εκτυφλωτικές ταχύτητες που κινούνται από τα μυώδη πόδια τους όταν είναι σε επαφή με το έδαφος. Αξιοσημείωτη είναι η ικανότητα τους να χτυπήσουν κάθετα χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ουράς τους. Μια ποικιλία αρπακτικών ειδών μπορεί να συλληφθεί με αυτόν τον τρόπο, η οποία συχνά έρχεται ως έκπληξη στους θεατές. Εξοπλισμένοι με έντονη διόφθαλμη όραση σαν εκείνη του ανθρώπου ή της κουκουβάγιας, μπορούν να υπολογίσουν την απόσταση από το στόχο με μεγάλη ακρίβεια.

 

Οι κροκόδειλοι του θαλλασινού νερού μπορούν να σκοτώσουν καρχαρίες.

Ο κροκόδειλος αλμυρού νερού (εναλλακτικά ονομάζεται κροκόδειλος εκβολών ποταμών) από τις περιοχές του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού δεν χρειάζεται συστάσεις ως προς το είδος του. Το μεγαλύτερο είδος κροκοδειλοειδών, και το μεγαλύτερο ερπετό στον πλανήτη, αυτό το θηρίο είναι μάλλον γνωστό για την απειλή ως προς τον άνθρωπο.

Σε μια περίπτωση, ένας ιδιαίτερα επιθετικός ταυροκαρχαρίας σκοτώθηκε από κροκόδειλο αλμυρού νερού, ενώ ένας ψαράς τεκμηριώνει τη συνάντηση τους. Κάθε ζώο που βλέπει έναν καρχαρία ως τροφή και όχι ως απειλή είναι ένας κυνηγός που αξίζει σεβασμό. Με μήκος μέχρι και 7 μέτρα και βάρος 1.000 κιλά , ο κροκόδειλος αλμυρού νερού μπορεί να βγεί από τη θάλασσα, αφού εύκολα επιπλέει στην επιφάνεια και καλύπτει μια μεγάλη απόσταση σαν κολυμβητής. Τα θηράματά του μπορεί να περιλαμβάνουν ζώα, όπως βουβάλια, καρχαρίες κ.α.

 

Μπορούν να σκαρφαλώσουν δέντρα

O Δρ Vladimir Dinets από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί διεξήγαγε έρευνα στην Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική και διαπίστωσε ότι τέσσερα είδη κροκοδείλου μπορούν να σκαρφαλώνουν στα δέντρα. Αυτά τα είδη, τα οποία περιλαμβάνουν το επιβλητικό κροκόδειλος αλμυρού νερού και τους κροκόδειλους του γλυκού νερού, ανεβαίνουν πραγματικά στα δέντρα και οποία έρευνα μιλά για την καθαρή δύναμη αυτών των πλασμάτων, παρά για τα αδέξια σχέδια του σώματός τους.

 

Η επιφάνεια του δέρματος είναι δέκτης ηλιακής θερμότητας

Croc in Sun

Ειδικά σημεία στο πίσω μέρος ενός κροκοδείλου είναι δέκτες θερμότητας στο φως του ήλιου και έχουν αιμοφόρα αγγεία με σκοπό να κρατήσουν το ζώο ζεστό και ενεργό παρά το γεγονός ότι ένα εξωθερμικό ζώο. Οι όροι αυτοί απλά σημαίνουν ότι το ζώο δεν παράγει τη δική του θερμότητα και πρέπει να βασίζεται σε εξωτερικές πηγές θερμικής ενέργειας. Τα σημεία αυτά βρίσκονται κυρίως στην πλάτη.

Με αυτό τον τρόπο οι κροκόδειλοι, μπορούν ανταπεξέλθουν το ίδιο καλά και σε ψυχρότερο κλίμα και να προσαρμοστούν με τις συνθήκες. Χρησιμοποιούν αιμοφόρα αγγεία που με την ηλιακή ενέργεια το αίμα θερμαίνεται και με αυτό τον τρόπο κυκλοφορεί σε όλο το σώμα.

 

Τα μάτια τους έχουν κρύσταλλους για να αντανακλούν το φως των αστεριών και του φεγγαριού

Croc Eye

Ενώ δίνουμε την προσοχή στα απίστευτα σαγόνια τους, τα μάτια κροκόδειλοι “είναι εξίσου άξια προσεκτικής εξέτασης “. Τα μάτια τους λάμπουν τη νύχτα, λόγω της παρουσίας κρυστάλλων γουανίνης, τα οποία σχηματίζουν ένα στρώμα γνωστό ως tapetum lucidum, το οποίο είναι τοποθετημένο πίσω από τον αμφιβληστροειδή.Καθώς το μάτι συλλέγει φως από τα αστέρια και το φεγγάρι, αυτοί οι κρύσταλλοι αντανακλούν το φως πίσω από τον αμφιβληστροειδή, μεγενθύνοντας τα αντικείμενα και προσφέροντας νυχτερινή όραση. Αυτή η οπτική ικανότητα επιτρέπει στο ζώο να κυνηγήσει αποτελεσματικά σε ένα σκοτεινό περιβάλλον.

 

Previous Article

Πόσα δέντρα υπάρχουν στον πλανήτη;

Next Article

Εντυπωσιακοί υδροστρόβιλοι στην Κίνα

Διαβάστε επίσης: