Ο στόλος των Βρετανικών Concorde, το 1986

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η πρώτη του δοκιμαστική πτήση ήταν το 1969, αλλά οριστικά το Concorde μπήκε σε υπηρεσία το 1976 και συνεχίστηκε για 27 χρόνια. Με ταχύτητα 1.350 mph (2180 χλμ/ώρα), αλλά και με ιδιαίτερο σχεδιασμό έγινε σύμβολο στην αεροπορική ιστορία. Για όσους είχαν αρκετά χρήματα να ταξιδέψουν, ανέφεραν ότι η εμπειρία στην κεντρική καμπίνα, ήταν ότι πιο κοντινό σε πύραυλο.

Το Concorde είχε από κοινού αναπτυχθεί και κατασκευαστεί από την Aérospatiale και τη βρετανική Aircraft Corporation (BAC) σε μια αγγλο-γαλλική συμφωνία. Το όνομά του Concorde, που σημαίνει αρμονία και ένωση, αντικατοπτρίζει τη συνεργασία, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Κατασκευάστηκαν συνολικά είκοσι αεροσκάφη μαζί με τα δοκιμαστικά και τα πρωτότυπα. Η κάθε χώρα έλαβε από επτά οχήματα.

Το Concorde αντιμετωπίσε προβλήματα εκτός φυσικά από το υψηλό κόστος.

Κάθε αεροσκάφος που ταξιδεύει γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου δημιουργεί αυτό που εύστοχα αποκαλείται “Sonic boom” (Σπάει το φράγμα του ήχου). Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, το Concorde περιορίστηκε σε υποηχητική ταχύτητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. 

Στις 10 Απριλίου 2003, η Air France και η British Airways ανακοίνωσαν ότι θα απέσυραν το Concorde. Ανέφεραν χαμηλό αριθμό επιβατών μετά την πτώση στις 25 Ιουλίου του 2000, τη μείωση των αεροπορικών ταξιδιών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και το αυξανόμενο κόστος συντήρησης. Παρά το γεγονός ότι Concorde ήταν τεχνολογικά προηγμένο, όταν πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970, 30 χρόνια μετά είχα κατασκευάστει καλύτερα αεροπλάνα.

The British Concorde fleet at London Heathrow Airport, January 21, 1986.

Previous Article

Η πυρηνική έκρηξη Trinity, 0.016 δευτερόλεπτα μετά την εκπυρσοκρότηση το 1945

Next Article

Συσκευάζοντας ανθρώπινα κρανία το 1948

Διαβάστε επίσης: