Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, συναντά τον άνθρωπο που προσπάθησε να τον δολοφονήσει

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Την Τετάρτη, 13 Μαίου 1981, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά τράβηξε όπλο και πυροβόλησε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ κατά τη διάρκεια πομπής του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό της Ιταλίας. Αν και κρίσιμα τραυματισμένος, ο Πάπας επέζησε από τέσσερα τραύματα που προκάλεσαν οι σφαίρες στην κοιλιά του. Μετά τους πυροβολισμούς, ζήτησε από τους ανθρώπους να “προσεύχονται για τον αδελφό του … τον οποίο έχει ειλικρινά συγχωρήσει”.

Το 1983, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ και ο Αγκτσά συναντήθηκαν και μίλησαν οι δύο τους, στη φυλακή όπου κρατείται ο Αγκτσά. Ο Πάπας έφερε φωτογράφο και κάμεραμαν γιατί ήθελε οι εικόνες από το κελί να παρουσιαστούν σε όλη την υφήλιο ώστε να καταπολεμηθεί κάθε μίσος και φανατισμός.

Όταν έφθασε στο κελί του, ο Αγκτσά ήταν ντυμένος με μπλε πουλόβερ, τζιν και αθλητικά παπούτσια από τα οποία τα κορδόνια είχαν αφαιρεθεί. Ήταν αξύριστος. Ο Αγκτσά φίλησε το χέρι του Ιωάννη Παύλου. “Μιλάτε ιταλικά;” ρώτησε ο Πάπας. Ο Αγκτσά κούνησε το κεφάλι. Για 21 λεπτά, οι δύο άνδρες κάθονταν αντικριστά, πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον και συζητούσαν μεταξύ τους.

December 28, 1983. Pope JOHN PAUL II in a cell of the Rebbibia prison in Rome speaking with the Turkish terrorist, Mehmet ALI AGCA, who tried to assassinate him on May 13, 1981, apparently for the Bulgarian and Soviet security services The Pope is thought to have pardoned him. Mehmet ALI AGCA was a collaborator of Abdullah CATLI, one of the heads of a Turkish Mafia organization called the Gray Wolves. Mehmet ALI AGCA was sentenced to life imprisonment but was pardoned in the year 2000. Le 28 décembre 1983, dans une cellule de la prison Rebbibia à Rome, le pape JEAN PAUL II parle avec le terroriste turc, Mehmet ALI AGCA qui avait tenté de l'assassiner le 13 mai 1981 pour le compte des services de sécurité bulgares et soviétiques, semble-t-il. Le pape lui aurait accordé son pardon. Mehmet ALI AGCA était un proche d'Abdullah CATLI, un des piliers d'une organisation mafieuse turque, les LOUPS GRIS. Condamné à la réclusion criminelle à perpétuité, Mehmet ALI AGCA est grâcié en 2000.

Όταν ο Πάπας σηκώθηκε να φύγει, οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια. Του έδωσε ένα μικρό δωράκι. Ο Πάπας αποχώρησε. Ο ίδιος πιθανόν να σκεφτόταν ότι βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα, για έναν άνθρωπο που προσπάθησε να δολοφονήσει, αλλά μετά από αυτό του μιλούσε σαν φίλος.
Ο Αγκτσά καταδικάστηκε, τον Ιούλιο του 1981, σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία για την απόπειρα δολοφονίας, αλλά δόθηκε χάρη για αποφυλάκιση από τον Πρόεδρο Carlo Azeglio Ciampi τον Ιούνιο του 2000 μετά από αίτημα του Πάπα. Στη συνέχεια εκδόθηκε στην Τουρκία, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία του αριστερού δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί το 1979 και δύο τραπεζικές ληστείες που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1970.
Παρά την έκκληση για πρόωρη αποφυλάκιση το Νοέμβριο του 2004, το τουρκικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι δεν θα απελευθερωθεί πριν το 2010. Παρ ‘όλα αυτά αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή στις 12 Ιανουαρίου 2006. Ωστόσο, στις 20 Ιανουαρίου 2006, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι ο χρόνος που υπηρέτησε στην Ιταλία δεν θα αφαιρεθεί από το χρόνο φυλάκισης της χώρας του. Ο Αγκτσά αποφυλακίστηκε τελικά στις 18 Ιανουαρίου 2010, μετά από σχεδόν 29 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.
Ο ένοχος, άφησε λουλούδια στον τάφο του Ιωάννη Παύλου το 2014.
Το 2007, βαφτίστηκε Χριστιανός.
Previous Article

Ο απαγχονισμός ενός ελέφαντα, το 1916

Next Article

Το γραφείο του Αϊνστάιν, μία ημέρα μετά τον θάνατο του.

Διαβάστε επίσης: