Ο φωτεινότερος γαλαξίας του Σύμπαντος καταρρέει

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Αστρονόμοι παρατήρησαν ότι ο φωτεινότερος γνωστός γαλαξίας του σύμπαντος καταρρέει. Ονομάζεται W2246-0526, βρίσκεται 12,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και έχει μια τεράστια μαύρη τρύπα στο εσωτερικό του, που “αναδεύει” τα σωθικά του.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τον εν λόγω γαλαξία χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) της Χιλής. Βρήκαν λοιπόν ότι ο γαλαξίας, ο οποίος δημιουργήθηκε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το Big Bang και λάμπει 300 τρισεκατομμύρια φορές δυνaτότερα από τον ήλιο, αποβάλλει αέρια εξ’ αιτίας της τεράστιας ενέργειας της μαύρης τρύπας.

Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο φαινόμενο παρατηρείται σε ένα γαλαξία σαν κι’αυτόν. Τα ευρήματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο The Astrophysical Journal Letters. Ωστόσο μια πρώτη ματιά είναι διαθέσιμη στο Arxiv.

“Αυτός ο γαλαξίας διαλύεται μόνος του,” είπε ο Roberto Assef, αστρονόμος του πανεπιστημίου Diego Portales της Χιλής και υπεύθυνος της ομάδας του ALMA, σε δήλωση του. ” Η ορμή και η ενέργεια των σωματιδίων φωτός που εναποτίθεται στα αέρια είναι τόσο μεγάλη που σπρώχνει τα αέρια προς όλες τις κατευθύνσεις.”

Ο γαλαξίας W2246-0526 είναι ένας σπάνιος γαλαξίας που είναι γνωστός σαν ένας ζεστός και θαμπωμένος από σκόνη γαλαξίας (Hot, Dust-Obscured galaxy ή Hot DOG). Σε γαλαξίες σαν και αυτούς, υπάρχει μια εκπληκτικά φωτεινή και ζεστή περιοχή απο υλικά που περιδινίζονται γύρω από την τεράστια μαύρη τρύπα, που είναι γνωστή σαν δίσκος συσσώρευσης.

Όμως σε αντίθεση με άλλους γαλαξίες Hot DOG, όπου τέτοια ταραχώδη αέρια βρίσκονται τοπικά μόνο σε μία κατεύθυνση, ο W2246-0526 έχει τέτοια αέρια σε όλη του την έκταση, που εκτείνονται για έτη φωτός.

Τα αέρια κινούνται στο γαλαξία με ταχύτητα δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έντονη φωτεινότητα του είναι η αιτία αυτής της συμπεριφοράς. Για την ακρίβεια, η περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα του, είναι περισσότερο από εκατό φορές πιο φωτεινή  σε σχέση με τον υπόλοιπο γαλαξία, ασκώντας τεράστια πίεση στα γύρω αέρια.

Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι αν τα αέρια αυτά σπρώχνονται εκτός του γαλαξία ή απλώς περιδινίζονται. “Ένα πιθανό φινάλε είναι ότι ο γαλαξίας θα απομακρύνει στο τέλος όλα τα αέρια και τη σκόνη που τον περικυκλώνουν, και θα μπορέσουμε να δούμε τον δίσκο συσσώρευσης της μαύρης τρύπας χωρίς να τον μπλοκάρει η σκόνη- κάτι που ονομάζεται Κβάζαρ.”, όπως πρόσθεσε ο Assef.

Photo credit: An artist’s impression of W2246-0526. NRAO/AUI/NSF; Dana Berry / SkyWorks; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)
Previous Article

Νέα ανακάλυψη φέρνει τους κβαντικούς υπολογιστές ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα

Next Article

Η ανακάλυψη της “γρήγορης ανάφλεξης” ανοίγει το δρόμο για την πυρηνική σύντηξη

Διαβάστε επίσης: