Ντομάτες, μπιζέλια, και 8 άλλες καλλιέργειες καλλιεργήθηκαν σε έδαφος όμοιο με του Άρη

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Σε ένα πείραμα που έγινε, δοκιμάζοντας πόσο καλά μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο διάστημα, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να μαζέψουν 10 καλλιέργειες, μεταξύ αυτών οι ντομάτες, τα μπιζέλια, και τη σίκαλη, από χώμα που μιμείται τις συνθήκες στον Άρη.

Παρά το γεγονός ότι το εικονικό έδαφος του Άρη παράγει λιγότερο από το κανονικό έδαφος της Γης, η διαφορά δεν ήταν μεγάλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι, στις σωστές συνθήκες, οι πρώτοι άποικοι θα είναι σε θέση να καλλιεργήσουν στον κόκκινο πλανήτη. Το όνειρο για αποικία στον Άρη μόλις ήρθε πιο κοντά.

“Η παραγωγή βιομάζας σε προσομοιωτή έδαφους του Άρη ήταν χαμηλότερη από ό, τι της Γης, αλλά ήταν μικρή η διαφορά”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Wieger Wamelink από το κέντρο του Πανεπιστημίου Wageningen & Έρευνας στην Ολλανδία . ” Ήταν μια πραγματική έκπληξη για εμάς. Αυτό δείχνει ότι ο προσομοιωτής εδάφους του Άρη έχει μεγάλες δυνατότητες όταν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος και ποτίζεται.”

Οι ερευνητές επίσης έκαναν τις ίδιες καλλιέργειες – ντομάτες, τη σίκαλη, ραπανάκι, μπιζέλι, πράσο, σπανάκι, ρόκα, κάρδαμο, quinoa, και σχοινόπρασο – σε έδαφος που μιμήθηκε το έδαφος της Σελήνης, και έδειξε ότι είχα τη μισή περίπου επιτυχία σε σχέση με τον Άρη, με το σπανάκι ιδίως να “δυσκολεύεται” στο σεληνιακό περιβάλλον.

Πως όμως προσομοίωσαν το χώμα του Άρη; Οι ερευνητές συνέλεξαν χώμα από ένα ηφαίστειο στη Χαβάη ενώ για την Σελήνη από την έρημο στην Αριζόνα. Αυτά στη συνέχεια αναμείχθηκαν με φρέσκο ​​χορτάρι,  το οποίο κατέστησε ευκολότερο για το πότισμα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μελέτη προσομοίασε μόνο το χώμα στον Άρη και τη Σελήνη, και όχι τις υπόλοιπες συνθήκες – όπως είναι η σκληρή διαστημική ακτινοβολία, ή έντονη ζέστη και το κρύο. Η πιο κρίσιμη φάση του πειράματος είναι να καθοριστεί αν αυτά τα φυτά είναι ασφαλή για κατανάλωση.

“Τα εδάφη περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό και υδράργυρο, αλλά και πολλά από σίδηρο” είπε ο Wamelink. “Αν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία στα φυτά, μπορούν να συγχωνευτούν μέσα στα φρούτα, καθιστώντας τα δηλητηριώδη.”

Πέρυσι, οι αστροναύτες κατάφεραν επίσης να αναπτύξουν και να φάνε το πρώτο μαρούλι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το οποίο ήταν αρκετά νόστιμο έτσι είμαστε όλο και πιο κοντά στο να είμαστε σε θέση να καλλιεργήσουμε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από το σπίτι μας.

first lettuce grown and eaten in space

photo credit: The Martian/20th Century Fox
Previous Article

Νέα τεράστια άστρα, εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο Hubble

Next Article

Πάγος αρχαίος όσο και το ηλιακό μας σύστημα, βρέθηκε στον κομήτη 67Ρ

Διαβάστε επίσης: