Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας και επιθετικότητας λόγω των αντικαταθλιπτικών στους νέους

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η χρήση των αντικαταθλιπτικών υφίσταται από τη δεκαετία του ’50, όμως ακόμα διαπιστώνουμε τις παρενέργειες τoυς. Ολόκληρη η βάση για τη χρήση τους – ότι η κατάθλιψη προκύπτει από μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο – αμφισβητείται, και ενώ η κατανάλωσή τους έχει ανέβει στα ύψη τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πολύ καλύτερα από ό, τι τα εικονικά φάρμακα. Μια νέα μελέτη κατέδειξε τη σχέση μεταξύ αυτών των φαρμάκων και των σοβαρών παρενεργειών που προκύπτουν.

Δημοσιευμένο στο BMJ (British Medical Journal), οι ερευνητές στη Δανία διαπίστωσαν ότι δύο από τις πιο συχνές συνταγογραφούμενες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών – η γνωστή κατηγορία, εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) και οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης (SNRI) – συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας και κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται. Οι εκθέσεις της αυτοκτονικότητας στην SSRIs πάει πίσω στο 1990, τρία μόλις χρόνια μετά την πρώτη παραγωγή φαρμάκου σε αυτή την κατηγορία – το Prozac ή Ladose – εγκεκριμένο από το FDA. Ωστόσο, στις αρχές του 2000, η παρενέργεια αυτή άρχισε να κερδίζει την αναγνώριση, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να αναλύσουν ξανά τα δεδομένα των δοκιμών και να ανακαλύψουν στη συνέχεια ότι η αυτοκτονική συμπεριφορά σε κάτω των 18 ετών,  ήταν αδημοσίευτη.

Η αυτοκτονία δεν είναι η μόνη σοβαρή συνέπεια που έχει συνδεθεί με αυτά τα φάρμακα: κάποιες αναφορές λένε για επιθετική συμπεριφορά, όπως η βία, ωστόσο, υπήρξαν λίγες προσπάθειες για να συγκεντρωθούν αυτά τα δεδομένα.  Προφανώς υπήρχουν πολλές γκρίζες ζώνες, όταν πρόκειται για τις πιθανές επιβλαβείς επιδράσεις αυτών των φαρμάκων, μέχρι που ήρθε η νέα αυτή μελέτη.

Η ομάδα ξεκίνησε με τη συλλογή δεδομένων από 70 ελεγχόμενες, με εικονικό φάρμακο SSRI ή SNRI, δοκιμές, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε περισσότερες από 18.500 συμμετοχές. Η έρευνα χρησιμοποίησε κλινική μελέτη και συνοπτικές εκθέσεις δοκιμών που περιείχαν αφηγήσεις ασθενών και ως εκ τούτου θεωρούνται πιο αξιόπιστες.

Photographee.eu/Shutterstock

Αν και δεν υπάρχει αύξηση της επιθετικότητας ή αυτοκτονικότητας σε ενήλικες που ελάμβαναν αντικαταθλιπτικά, ο κίνδυνος για αυτές τις βλάβες διπλασιάστηκε μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Επιπλέον, βρήκαν ότι οι αναφορές συχνά συγχέονταν, όπως παράδειγμα οι απόπειρες αυτοκτονίας ερμηνεύονταν ως «συναισθηματική φόρτιση», γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εκθέσεις του παρελθόντος υποτιμούσαν την έκταση των ανεπιθύμητων ενεργειών που συνδέονται με αυτά τα φάρμακα. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η φαρμακευτική εταιρία Eli Lilly απέκρυπτε των 90% των δεδομένων που αφορούσαν απόπειρες αυτοκτονίας.

«Τα στοιχεία από τα οφέλη των αντικαταθλιπτικών είναι περιορισμένα,» ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής στο IFLScience, Tarang Sharma από το Σκανδιναβικό Cochrane Centre. «Άλλες θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία φαίνεται να λειτουργεί εξίσου καλά, και η άσκηση λειτουργεί ακόμη καλύτερα για αυτή την ηλικιακή ομάδα, χωρίς όμως να έχει αυτές τις σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα έπρεπε να προτιμούνται αυτές οι μέθοδοι, ενώ τα αντικαταθλιπτικά θα πρέπει να διακόπτονται σταδιακά υπό καλές κλινικές οδηγίες. «

Ακριβώς επειδή αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αυτών των συμπεριφορών, ο Sharma επισημαίνει την ανάγκη για τις κυβερνήσεις και τους γιατρούς, να χρησιμοποιήσουν την έρευνα, και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους και τα οφέλη αυτών των φαρμάκων.

photo credit: Suicide has been linked with antidepressants since the ’90s. Sanchai Yimkhruathong/Shutterstock
Previous Article

Η ζωή στο Αφγανιστάν πριν το καθεστώς των Ταλιμπάν

Next Article

Prora, Το παραθαλάσσιο θέρετρο των Ναζί με τα 10.000 δωμάτια.

Διαβάστε επίσης: