Νέα αποστολή στο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, ίσως τρυπήσει κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ευρωπαίοι επιστήμονες συζητούνν το ενδεχόμενο να στείλουν μια αποστολή στην Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία, στο εγγύς μέλλον καθώς είναι ένα από τα πιο υποσχόμενα μέρη για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής στο Ηλιακό μας σύστημα.

Όπως μετέδωσε το BBC News, επιστήμονες συναντήθηκαν στο Observatoire de Paris αυτή τη βδομάδα για να συζητήσουν διάφορες προτάσεις για κάτι τέτοιο. Τα πλάνα αυτά περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο να γίνει μια από κοινού αποστολή με αυτήν της NASA που θα λέγεται Europa Multiply-Flyby Mission (EM-FM) και είναι προγραμματισμένη για το 2022, ή να γίνει μια ξεχωριστή Ευρωπαϊκή αποστολή. Οι συζητήσεις επίσης θα επικεντρωθούν στο αν η αποστολή θα παρατηρήσει απλά το παγωμένο φεγγάρι από μακριά, ή θα πάει ένα βήμα παραπέρα πραγματοποιώντας μια ενδεχόμενη προσγείωση και στη συνέχεια διάτρηση της παγωμένης επιφάνειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές είναι προκαταρκτικές συζητήσεις προς το παρόν. “Όποιο από τα σενάρια και αν επιλεχθεί, θα πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA),” έγραψε ο Jonathan Amos για το BBC News.

Όμως η αγωνία για μια ενδεχόμενη αποστολή στην Ευρώπη εντείνεται σιγά σιγά. Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι το φεγγάρι αυτό έχει ένα υπόγειο ωκεανό κάτω από το πάγο, που μπορεί να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη ζωής – συμπεριλαμβανομένης και της θερμότητας που προκαλείται από τις παλιρροϊκές δυνάμεις της ώθησης και της έλξης του Δία.

Η NASA έχει ήδη βάλει στόχο την περαιτέρω μελέτη της Ευρώπης με την αποστολή EM-FM, αν και δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν αυτή θα περιλαμβάνει και προσγείωση πάνω της. Όμως ένα Βρετανικό σχέδιο για ένα σκάφος διείσδυσης μπορεί να αποτελέσει επιλογή, και θα περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός ειδικού βλήματος στην επιφάνεια της Ευρώπης σε πολύ υψηλές ταχύτητες για να σκάψει κάτω από την επιφάνεια ή τουλάχιστον να φέρει στην επιφάνεια κάποια από τα υλικά που βρίσκονται κάτω από το πάγο.

Άλλες προτάσεις που συζητήθηκαν από τους Ευρωπαίους επιστήμονες περιλαμβάνουν ένα μικρό δορυφόρο που θα συν-ταξιδέψει με την αποστολή της NASA, ή κάποια επιστημονικά εργαλεία πάνω στο ενδεχόμενο όχημα προσγείωσης της NASA το οποίο θα προσγειωνόταν απαλά στην επιφάνεια της Ευρώπης και θα εκτελούσε εκεί διάφορες μετρήσεις, όπως έκανε και το σκάφος Philae όταν προσγειώθηκε στον κομήτη 67P Churyumov/Gerasimenko.

Οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια και αν πραγματοποιηθεί, είναι ξεκάθαρο ότι την επόμενη δεκαετία θα καταφέρουμε να μελετήσουμε καλύτερα αυτόν τον παγωμένο κόσμο και πλέον έχουμε την κατάλληλη τεχνολογία για να το κάνουμε. Ίσως βρούμε εκεί απαντήσεις για το μεγάλο ερώτημα που μας απασχολεί για το αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν.

Previous Article

Έμβρυα θηλαστικών ωρίμασαν για πρώτη φορά στο διάστημα

Next Article

Η “Βουτιά θανάτου” του Venus Express, αποκάλυψε εκπληκτικά στοιχεία για την Αφροδίτη

Διαβάστε επίσης: