Μια νέα ματιά στην ανάπτυξη των νέων άστρων

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Γνωρίζουμε ότι τα άστρα σχηματίζονται από πυκνά σύννεφα αερίων που καταρρέουν λόγω της βαρύτητας τους, αλλά το πως συνεχίζεται η ανάπτυξη τους κατά τη διάρκεια της “εφηβείας” τους είναι ακόμα θέμα υπό συζήτηση. Τώρα, ωστόσο, Ιάπωνες ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν ένα άστρο κατά τη διάρκεια αυτής της μυστηριώδους περιόδου, και  πιστεύουν ότι βρίσκονται κοντά στο να κατανοήσουν τι συμβαίνει.

Χρησιμοποιώντας το δίκτυο τηλεσκοπίων ALMA της Χιλής, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν τον σχηματισμό ενός δίσκου γύρω από ένα νεαρό άστρο, που λέγεται TMC-1A, που έχει μάζα 0,68 φορές αυτή του Ήλιου και βρίσκεται 450 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Το συγκεκριμένο σύστημα βρίσκεται σε μία σημαντική μεταβατική περίοδο, καθώς τα αέρια δεν πέφτουν κατ’ευθείαν πάνω στο άστρο πια, και αντιθέτως σχηματίζουν ένα πρωτοπλανητικό δίσκο, που θα οδηγήσει αργότερα στην δημιουργία πλανητών.

Αυτή η παρατήρηση γεμίζει ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση μας για τα νεαρά αστρικά συστήματα. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Astrophysical Journal.

“Οι δίσκοι γύρω από τα νεαρά άστρα είναι τα μέρη που θα σχηματιστούν οι πλανήτες,δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της έρευνας Yusuke Aso. “Για να καταλάβουμε τον μηχανισμό δημιουργίας ενός τέτοιου δίσκου, χρειάζεται να διαφοροποιήσουμε το δίσκο από τον εξωτερικό φάκελο με ακρίβεια και να προσδιορίσουμε την τοποθεσία των ορίων του.”

Χρησιμοποιώντας την σειρά τηλεσκοπίων ALMA, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να εντοπίσουν τις ενεργές περιοχές γύρω από το άστρο. Ο ταχύτατα περιστρεφόμενος δίσκος εκτείνεται δεκατρία δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από το άστρο, ενώ υλικό από το αρχικό σύννεφο της γέννησης του άστρου βρίσκεται και έξω από τον δίσκο.

“Υπολογίζουμε ότι καθως το νεαρό άστρο μεγαλώνει, τα όρια μεταξύ του δίσκου και της περιοχής που καταρρέουν τα αέρια, θα μετακινηθούν προς τα έξω,” έιπε ο Aso. “Είμαστε σίγουροι ότι οι μελλοντικές παρατηρήσεις από τα τηλεσκόπια της σειράς ALMA θα αποκαλύψουν μια τέτοιου είδους εξέλιξη.”

Η σειρά τηλεσκοπίων ALMA είναι το πρώτο επιστημονικό όργανο που έχει τέτοιο μεγάλο ποσοστό ευαισθησίας ώστε να παρατηρήσει με τέτοια ακρίβεια τα δυσδιάκριτα όρια αυτών των δύο περιοχών, και η ομάδα των ερευνητών μπόρεσε να επιβεβαιώσει πολλές πληροφορίες για το ανερχόμενο αυτό αστρικό σύστημα με τη βοήθεια αυτών των παρατηρήσεων.

Το υλικό που καταρρέει από το σύννεφο αερίων πρός τον εξωτερικό δίσκο κινείται με ταχύτητα ενός χιλιομέτρου ανά δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι η μάζα του δίσκου αυξάνεται κατά έναν αριθμό που ισούται με την συνολική μάζα των αερίων που υπάρχει στη Γή, κάθε τρία χρόνια.

 

Photo credit: Artist’s impression of the baby star TMC-1A. The star is located in the center and surrounded by a rotating gas disk. Gas is infalling to the disk from the envelope further out. NAOJ
Previous Article

Η εταιρία Blue Origin ετοιμάζει επανδρωμένη πτήση στο διάστημα το 2017

Next Article

Εκπληκτικές νέες φωτογραφίες δείχνουν κάτι που μοιάζει με σύννεφα στον Πλούτωνα

Διαβάστε επίσης: