Μέσα από το φακό ενός φωτογράφου καρχαριών

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Περισσότεροι από εκατό εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο, κυρίως για τα πτερύγιά τους. Ο Brian Skerry πηγαίνει σε θάλασσες με καρχαρίες, για να μας δείξει την ομορφία τους μέσα από το φακό του.

skerry-sharks-great-white-02-adapt-1900-1

Η πρώτη συνάντηση του φωτογράφου Skerry ήταν μ ένα θηλυκό μπλε καρχαρία στις ακτές της πολιτείας Ρόουντ Άιλαντ στις Η.Π.Α. πριν από 30 χρόνια και την αναφέρει ως μαγευτική στιγμή.

Μαγεύτηκα από την πλούσιo, βαθύ γαλάζιο δέρμα της, ενώ ολόκληρο το σώμα μου ήταν σε υψηλή επιφυλακή. Η καρδιά μου χτύπαγε όλο και δυνατότερα όσο τον πλησίαζα. Μόλις και μετά βίας αναγνώρισε την παρουσία μου και στη συνέχεια εξαφανίστηκε μέσα στην ομίχλη.”

Όσο τα χρόνια περνούσαν τόσο περισσότερο μαγευόταν και καταλάβαινε αυτά τα πλάσματα. O ίδιος θέλει να δείξει ότι ο φόβος μας είναι υπερβολικός, και η ομορφιά τους ξεπερνάει τις αναστολές μας.

Οι τελευταίες ιστορίες του, για το περιοδικό National Geographic μιλούν για τη σημασία των καρχαριών στο οικοσύστημα μας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν για την επιβίωσή τους. Έχει κάνει 14 ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να φωτογραφίσει τους τίγρεις καρχαρίες, τους λευκούς και τους shortfin.

Εδώ, μοιράζεται το πάθος του, τις δεξιότητες, και την τεχνική που χρειάζεται για να κάνει αυτές τις εικόνες.

skerry-sharks-mako-adapt-1190-1

Η φωτογράφηση της άγριας ζωής στον ωκεανό είναι αρκετά δυσκολότερη με την επίγεια φωτογράφηση. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τηλεφακούς, η ορατότητα δεν είναι ποτέ τόσο καλή, και το νερό δρα σαν ένα γιγάντιο φίλτρο, αφαιρώντας το χρώμα και διαθλώντας το φως.

“Δεν μπορώ να καθίσω καμουφλαρισμένος για εβδομάδες περιμένοντας την κατάλληλη λήψη ή να χρησιμοποίησω διάφορα αξεσούαρ της φωτογραφικής μηχανής. Αντ ‘αυτού πρέπει να βουτήξω στο νερό, όπου μπορώ να παραμείνω μόνο όση ώρα έχω οξυγόνο. Θα πρέπει να κάνω τις λήψεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Παράλληλα, η σκέψη ότι είναι ένα άγριο ζώο την κάνει ακόμα πιο δύσκολη

 

skerry-sharks-hammerhead-ngsversion-1465573027157-adapt-1190-1

 

skerry-sharks-lemon-ngsversion-1465573035265-adapt-1190-1

 

skerry-sharks-tiger-04-ngsversion-1465573030227-adapt-1190-1

 

skerry-sharks-tiger-05-ngsversion-1465573023855-adapt-1190-1

“Στη φωτογράφηση με ορισμένα είδη καρχαρία μοιάζω με μεσαιωνικό ιππότη, φορώντας στολή με αλυσίδες και κρίκους ως προστασία απέναντι σε κάποιο δάγκωμα. Ποτέ δεν το χρειάζομαι πραγματικά, αλλά προσφέρει ηρεμία στο μυαλό μου, και μου επιτρέπει να επικεντρωθώ στη φωτογραφία.

 Πολλές φορές χρησιμοποιώ φωτογραφική μηχανή με ραβδί, ώστε να μπορώ να τη χρησιμοποιώ από το σκάφος. Τα κλουβιά είναι αποτελεσματικά, αλλά επειδή οι καρχαρίες φοβούνται, περιορίζομαι ως προς τη σύνθεση.”

skerry-sharks-whitetip-adapt-1190-1

“Οι καρχαρίες αποτελούν μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης, μία μίξη χαράς και δύναμης. Ως δημοσιογράφος, έχω την αίσθηση της ευθύνης και μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης βοήθειας απέναντι σε αυτά τα πλάσματα

Στο τέλος, αυτό που μένει είναι οι φωτογραφίες, προσφέροντας μια γεύση από τον κόσμο τους.

skerry-sharks-thresher-adapt-1190-1

Ο Brian Skerry έχει δαπανήσει περισσότερες από 10.000 ώρες υποβρύχια εξερεύνησης με φωτογραφική μηχανή. Οι λήψεις παρουσιάστηκαν το φετινό καλοκαίρι στα περιοδικά του National Geographic.

skerry-sharks-great-white-adapt-1190-1

πηγή: National Geographic

Previous Article

Κυνηγώντας ανεμοστρόβιλους (photo story)

Next Article

Ζώντας Στην Πιο Μολυσμένη Πόλη Του Κόσμου.

Διαβάστε επίσης: