Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου είναι σχεδόν έτοιμο

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου του κόσμου, που εγκαθίσταται στην Κινεζική επαρχεία Guizhou, μπήκε στο τελικό της στάδιο. Ονομάζεται Five hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) και θα χρησιμοποιεί ένα αντανακλαστικό πιάτο μήκους πεντακοσίων μέτρων για να ψάχνει για σήματα που έχουν εκπεμφθεί από διάφορες πηγές σε αποστάσεις πολλών ετών φωτός από τη Γη, όπως αναφέρει το Business Standard.

Το τελευταίο στάδιο κατασκευής περιλαμβάνει τον “αμφιβληστροειδή”, το σημείο συγκέντρωσης των εισερχόμενων ραδιοσημάτων.Ένα μέρος του ραδιοτηλεσκοπίου θα κρέμεται στα 160 μέτρα πάνω από έναν ανακλαστήρα φτιαγμένο από 4.450 πίνακες.

Καθένας από αυτούς τους ισόπλευρους τριγωνικούς πίνακες θα ελέγχεται από καλώδια, τοποθετημένα στο πίσω μέρος του, ώστε να μπορεί να προσαρμόζει τη γωνία του και τη θέση του για καλύτερη λήψη των ραδιοσημάτων. Ολόκληρο το σύστημα θα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, με τους χειριστές του να είναι σε θέση να κάνουν μικροσκοπικές προσαρμογές που ποτέ άλλοτε δεν ήταν δυνατόν να γίνουν. Το μέγιστο λάθος δεν θα ξεπερνάει το ένα εκατοστό.

“Άν συγκρίνουμε το FAST με ένα μάτι, τότε το σημείο συγκέντρωσης θα είναι ο αντίστοιχος αμφιβήστροειδής του,” λέει ο Sun Caihong, ένας από τους επιβλέποντες μηχανικούς του προγράμματος. “Όλα τα σήματα που συλλέγουμε στο τέλος καταλήγουν εδώ”.

Η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 2011. Τώρα πλέον στο τελικό της στάδιο, η προσοχή έχει στραφεί στην ολοκλήρωση της δουλειάς στον τεράστιο ανακλαστήρα, ένα κομμάτι εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώνει τα εισερχόμενα ραδιοκύματα στις κεραίες.

Στην περιοχή γύρω από το τηλεσκόπιο δεν υπάρχουν πόλεις και χωριά σε μια ακτίνα περίπου πέντε χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν ελάχιστες παρεμβολές ραδιοκυμάτων για το τηλεσκόπιο καθώς θα σκανάρει τους ουρανούς. Ο Zheng Xiaonian, διευθυντής των εθνικών αστρονομικών παρατηρητηρίων της Κινεζικής ακαδημίας επιστημών, ισχυρίζεται ότι το τηλεσκόπιο θα είναι 10 φορές πιο ευαίσθητο σε σχέση με το αντίστοιχο μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο στη Βόννη της Γερμανίας.

Όταν τελικά τεθεί σε λειτουργία θα ξεπεράσει ακόμα και το παρατηρητηριο Arecibo του Puerto Rico, του οποίου το ραδιοτηλεσκόπιο είναι 305 μέτρα σε διάμετρο. Το τηλεσκόπιο αυτό, που είναι σχεδιασμένο για να δέχεται μόνο ραδιοκύματα, θα μας βοηθήσει να μελετήσουμε δίαφορα αντικείμενα στο μακρινό σύμπαν όπως είναι οι εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (supernovae), αλλά και η δημιουργία νέων αστέρων.

 

photo credit: This beast of a radio telescope is getting its finishing touches in China. NDRC/NAOC/CAS

Previous Article

“Ασθενής HM”, ο άνθρωπος πίσω από την κατανόηση της μνήμης

Next Article

Εταιρία ισχυρίζεται ότι μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα μεταφέρει τη συνειδητότητα του ανθρώπου

Διαβάστε επίσης: