Μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν πως αισθάνεται στην πραγματικότητα ο σκύλος μας

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Εμείς οι άνθρωποι αγαπάμε τα σκυλιά μας αλλά μας αγαπάνε και οι σκύλοι το ίδιο;

Δύο ομάδες ερευνητών χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους για να μας παρέχουν απαντήσεις. Φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι σκέφτονται ακριβώς οι σκύλοι. Αλλά μπορούμε να δούμε τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου τους που χρησιμοποιούν σε διάφορες περιπτώσεις και αυτό μπορεί να είναι πολύ αποκαλυπτικό. Όταν οι ερευνητές μελετάνε άλλους ανθρώπους κατά αυτόν τον τρόπο, τους δείχνουν φωτογραφίες ή βίντεο για να δουν τι αντίδραση θα προκαλέσουν. Όμως ο Gregory Barnes του πανεπιστημίου Emory της Atlanta λέει: “Η όσφρηση πιστεύεται ότι είναι η πιο δυνατή αίσθηση που διαθέτει ο σκύλος και πιθανότατα η πιο σημαντική”. Συνεπώς πήρε δώδεκα σκυλιά από δέκα διαφορετικές ράτσες και τους έδωσε να μυρίσουν μυρωδιές από αγνώστους, από άτομα που γνώριζαν αλλά και από άλλα σκυλιά, όσο βρίσκονταν μέσα στο μαγνητικό τομογράφο.

sssss

 

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Processes, χρησιμοποίησε μόνο σκυλιά που ήταν σε θέση να μείνουν ακίνητα μέσα στο τομογράφο, οπότε το δείγμα δεν ήταν απολύτως ενδεικτικό. Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι φανταστικοί σκύλοι ανταποκρίθηκαν πολύ πιο έντονα στη μυρωδιά των ανθρώπων που ήδη γνώριζαν σε σχέση με τις υπόλοιπες μυρωδιές, με τις τομογραφίες να δείχνουν την περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται κερκοφόρος πυρήνας, να είναι σημαντικά πιο δραστήρια για αυτήν τη μυρωδιά ακόμα και σε σύγκριση με τις μυρωδιές άλλων σκυλιών.

Ο κερκοφόρος πυρήνας έχει πολλαπλές λειτουργίες, αλλά στους ανθρώπους αντιδρά κυρίως σε οπτικά ερεθίσματα. Γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δραστήριος στα αρχικά στάδια του έρωτα. Όπως είπε ο Barnes, όλοι οι σκύλοι ήταν αρκετά υπάκουοι και έκατσαν ακινητοι στη στάση που έπρεπε φορώντας τα ειδικά ακουστικα.

Τον ίδιο μήνα, ο Attila Andics του πανεπιστημίου Eotvos Lorand της Βουδαπέστης, ανέφερε στο Current Biology ότι οι εγκέφαλοι των σκύλων ανταποκρίνονται στον συναισθηματικό τόνο στις φωνες μας ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. “Αυτή είναι η πρώτη συγκριτική νευροαπεικονιστική μελέτη ενός μη πρωτεύοντος είδους σε σχέση με τους ανθρώπους” λέει ο Andics.”Λειτουργικές αναλογίες βρέθηκαν στον δευτερεύοντα ακουστικό φλοιό ανθρώπων και σκύλων. Είναι πολύ ενδιαφέρον να κατανοήσουμε τα εργαλεία που βοηθούν να υπάρχει τόσο επιτυχημένη λεκτική επικοινωνία μεταξύ σκύλων και ανθρώπων”.

O Andics λέει ότι οι τομογραφίες επιβεβαιώνουν αυτό που έχουν ήδη παρατηρήσει όσοι ζουνε με σκυλιά εδώ και χρόνια. Οι σκύλοι συμπεριφέρονται σαν μωρά όταν φοβούνται, τρέχοντας προς τους ανθρώπους με τους οποίους έχουν ήδη ισχυρό δεσμό, σε αντίθεση με άλλα ζώα όπως τα άλογα τα οποία είνα πιο πιθανό να τρέξουν μακριά παρά να αναζητήσουν υποστήριξη.

Μία ακόμα πιο εκπληκτική παρατήρηση που φανερώνει το δεσμό αυτό είναι η τάση των σκύλων να κοιτάν τους ανθρώπους στα μάτια. Ο Andics ήταν μέλος μιας ομάδας που επιχείρησε να εκπαιδεύσει λύκους να κάνουν το ίδιο πράγμα. Ακόμα και όταν οι λύκοι ήταν μεγαλωμένοι από κουτάβια από ανθρώπους δεν θα κοίταζαν ποτέ στα μάτια αυτούς που τους φρόντιζαν.Ο Andics ισχυρίζεται ότι τα μόνα άλλα ζώα που είχαν την τάση να κάνουν άμεση οπτική επαφή είνα οι πρωτεύοντες συγγενείς μας δηλαδή πίθηκοι,γορίλες κλπ.

“Το να δημιουργήσουν ένα ισχυρόδεσμό με τους ιδιοκτήτες τους είναι πολύ πιο σημαντικό για τους
σκύλους σε σχέση με άλλα κατοικίδια”.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιχειρηθεί αντίστοιχες τομογραφίες σε γάτες.

Πιθανότατα γιατί όλοι φοβούνται για το τι θα αποκαλύψουν τα αποτελέσματα!!

 

Previous Article

Ταξίδι στα τελευταία άγρια μέρη των ωκεανών.

Next Article

Οι φανταστικές φωτογραφίες του σκάφους Cassini από τον Κρόνο

Διαβάστε επίσης: