Κρυμμένες εικόνες σε γνωστούς πίνακες ζωγραφικής (μέρος 2ο)

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας, σας παρουσιάζουμε τους υπόλοιπους πέντε πίνακες, που μετά από μελέτες, διαπιστώθηκε ότι έκρυβαν άλλα πορτρέτα. Εξαιρετικό το σκεπτικό των καλλιτεχνών από τη διάσημη Mona Lisa και τον John Singer Sargent, παρακολουθήστε τα μυστικά της εποχής και τις νόρμες της κοινωνίας.

 

   1. Το πρόσωπο πριν την αλλαγή στον πίνακα Isabella de’ Cosimo I de Medici

5-Isabella-de-Cosimo-I-de-Medici

 

Αφού ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα του πίνακα Isabella de ‘Cosimo I de Medici, ένας συντηρητής στο μουσείο Carnegie στο Πίτσμπουργκ έκανε μια λεπτομερή εξέταση του πορτρέτου του 16ου αιώνα που απεικονίζει μία Ιταλίδα ευγενή..

Τελικά, η ζωγραφική βρέθηκε να είναι αυθεντική, αλλά οι ειδικοί του μουσείου βρήκαν μία άλλη έκπληξη. Μέσα από το ανώτερο στρώμα του ραγισμένου χρώματος, βρήκαν μια άλλη ζωγραφική με το πραγματικό πρόσωπο των Μεδίκων.

Προφανώς, ο πίνακας είχε υποστεί ένα makeover τον 19ο αιώνα, που έκανε την αρχόντισσα να φαίνεται πολύ νεότερη και πιο όμορφη.

Η αρχική ζωγραφική αποκάλυψε ότι ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα με ένα ζαρωμένο πρόσωπο και μεγαλύτερα άτσαλα χέρια. Οι ειδικοί έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι η κρυμμένη εικόνα ήταν η πραγματική εμφάνιση των Μεδίκων. Πιστεύουν ότι ο πίνακας άλλαξε για να γίνει πιο ελκυστικός και εμπορεύσιμος.

 

2. Οι δύο παλαιστές στον Πίνακα Two Wrestlers Still Life With Meadow Flowers And Roses

4-still-life-with-meadow-flowers

 

Από το 1974, υπήρξαν ερωτήματα για το αν ο πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ δείχνει όντως λουλούδια και τριαντάφυλλα. Οι ειδικοί έχουν μελετήσει τη μορφή του, τη σύνθεσή, ακόμη και τη θέση της υπογραφής.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πάρα πολλές λεπτομέρειες αυτής της ζωγραφικής δεν ταιριάζουν με εκείνες των άλλων έργων του Βαν Γκογκ. Με την αυθεντικότητά υπό αμφισβήτηση, η ζωγραφική τελικά αφαιρέθηκε από τον κατάλογο του Βαν Γκογκ.

Τελικά όταν οι ειδικοί αντιλήφθηκαν ότι κάτω από το έργο βρίσκονται δύο παλαιστές, αναθεώρησαν και κατάλαβαν ότι ανήκει στον μεγάλο αυτό καλλιτέχνη. Επαναχρησιμοποιήθηκε ο καμβάς και ζωγράφισε από πάνω.

Μετά από 10 χρόνια προσεκτικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης των χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται από τον ζωγράφο-η εικόνα των παλαιστών κηρύχθηκε με πλήρη αντιστοιχία με το έργο του Βαν Γκογκ. Ο Βαν Γκογκ είχε αναφέρει, επίσης, την εικόνα των παλαιστών σε μία επιστολή το 1886: “Αυτή την εβδομάδα, έχω ζωγραφισμένο ένα μεγάλο πίνακα με δύο γυμνά σώματα παλαιστών.”

 

3. Το προκλητικό μαύρο φόρεμα στον πίνακα Madame X

 

Όταν ο πίνακας Madame X του John Singer Sargent εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1884, έγινε αντικείμενο διαμάχης και αποδοκιμασίας από πολλούς επισκέπτες και σχολιαστές. Εκείνη την εποχή, ο πίνακας θεωρήθηκε άσεμνος επειδή απεικόνιζε μια κυρία μ’ ένα απλό μαύρο φόρεμα και ένα λουράκι που έπεφτε από τον δεξιό ώμο της με υποβλητικό τρόπο.

Η κυρία στη ζωγραφική ήταν η Madame Pierre Gautreau, ομογενής από τη Νέα Ορλεάνη η οποία είχε δημιουργήσει μεγάλο όνομα στην παρισιάνικη κοινωνία. Τελικά, η ταπεινωμένη οικογένειά της απαίτησε το πορτρέτο να αφαιρεθεί από την έκθεση.

Ο John Singer Sargent, φοβούμενος ότι θα καταστραφεί, τον τροποποίησε.

Από τις αρχές του 2016, το πορτρέτο εμφανίζεται στο Metropolitan Museum of Art, όπου αποκαλύφθηκε ο “κρυμμένος” πίνακας ..

 

4. Μια κρυμμένη πόρνη στον Πίνακα Woman At A Window

2-woman-at-a-window

Όπως και ο Madame X,  έτσι και ο πίνακας Woman at a Window άλλαξε δραστικά προκειμένου να προσαρμοστεί στις σεξουαλικές και ηθικές νόρμες της τότε κοινωνίας. Μια έρευνα αποκάλυψε το μυστικό του πίνακα, όταν από ένα σημείο του κατεστραμμένου καμβά, αποκαλύφθηκε μια εικόνα σε πολύ καλή κατάσταση.

Οι έρευνες έδειξαν ότι η γυναίκα στη ζωγραφική είχε πλούσια ξανθά μαλλιά με μεγάλες θηλές. Τα μάτια της, τα οποία θα μπορούσαν να είναι το πιο εκφραστικό μέρος του πορτρέτου, είχαν επίσης μεταβληθεί. Αυτές οι αλλαγές επέφεραν ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Στην αρχική εικόνα της γυναίκας, τα πιο εμφανή τα στήθη, το ερωτικό βλέμμα, και η εμφάνιση στο παράθυρο υπονοεί ότι θα μπορούσε να ήταν μια πόρνη. Αυτό εξηγεί γιατί και μόνο η παρουσία της, ήταν αρκετη ώστε να  αλλάξει τελείως ο καμβάς.

 

5. Η άλλη γυναίκα στον πίνακα Mona Lisa

Από όλα τα δημοφιλή κλασικά έργα ζωγραφικής, η Μόνα Λίζα είναι αναμφισβήτητα το πιο γνωστό στο ευρύ κοινό. Το γοητευτικό, μυστηριώδες χαμόγελο τον έκανε διάσημο στον κόσμο της τέχνης.

Η ταυτότητα της Μόνα Λίζα συζητιέται εδώ και αιώνες. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ήταν η Lisa del Giocondo (γνωστή και ως Lisa Gherardini), η σύζυγος ενός εμπόρου της Φλωρεντίας. Αλλά μια πρόσφατη ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει αυτή την πεποίθηση.

Δύο άλλα πορτρέτα βρέθηκαν κάτω από το βάψιμο της Μόνα Λίζα. Ένα από αυτά πιστεύεται ότι είναι η πραγματική Lisa. Ο Pascal Cotte, ο Γάλλος επιστήμονας που ανακάλυψε και ανακατασκεύασε τις άλλες δύο εικόνες, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να καταστρέψουν πολλούς μύθους και να αλλάξουν το όραμά μας, για το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ωστόσο, άλλοι ιστορικοί τέχνης δεν έχουν πειστεί. Υποστηρίζουν ότι οι κρυμμένες εικόνες δείχνουν την δημιουργική διαδικασία του da Vinci, και την εξέλιξη του. Από τις αρχές του 2016, οι εκπρόσωποι του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως κάτι για το παραπάνω.

Previous Article

Zaha Hadid, Τα Σπουδαιότερα Έργα Της Γυναίκας Που Καθόρισε Τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική.

Next Article

Πρώην Κάτοικοι Επιστρέφουν Στη Ζώνη Αποκλεισμού Της Fukushima.

Διαβάστε επίσης: