Ένα αγόρι, στέκεται προσοχή κουβαλώντας το νεκρό αδελφό του στην πλάτη του, το 1945

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

O Joe O’Donnell, ο άνθρωπος που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία στο Ναγκασάκι, εστάλη από τον στρατό των ΗΠΑ για να τεκμηριώσει τη ζημιά που προκλήθηκε στην Ιαπωνία από τις αεροπορικές επιδρομές. Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά μηνών, αρχής γενομένης το Σεπτέμβριο του 1945 ταξίδεψε σε όλη τη Δυτική Ιαπωνία καταγράφοντας την καταστροφή, αποκαλύπτοντας τα δεινά των θυμάτων βόμβας συμπεριλαμβανομένων των νεκρών, των τραυματιών, των αστέγων και των ορφανών. Οι εικόνες του ανθρώπινου πόνου ήταν χαραγμένες στην καρδιά του.

Στη φωτογραφία, το αγόρι στέκεται όρθιο, έχοντας κάνει το καθήκον του, κουβαλώντας το νεκρό αδελφό του σε ένα σημείο αποτέφρωσης. Στέκεται σε στάση προσοχής. Κοιτάζοντας το αγόρι που φέρει το νεότερο αδελφό του στην πλάτη, διατηρεί άκαμπτο το άνω χείλος, προσπαθώντας σκληρά να σταθεί γενναίος.

Μερικές μέρες αργότερα ο Joe O’Donnell μίλησε σε ένα ιαπωνικό ερευνητή σχετικά με αυτή την εικόνα:

«Είδα ένα αγόρι περίπου δέκα ετών να στέκεται. Κουβαλούσε ένα μωρό στην πλάτη του. Εκείνες τις ημέρες στην Ιαπωνία, συχνά έβλεπα τα παιδιά να παίζουν με τα μικρότερα αδέλφια στις πλάτες τους, αλλά αυτό το αγόρι ήταν σαφώς διαφορετικό. Μπορούσα να δω ότι είχε έρθει σε αυτό το μέρος για ένα σοβαρό λόγο.  Δεν Φορούσε παπούτσια. Το πρόσωπό του ήταν λυπημενό. Το αγόρι στάθηκε εκεί για πέντε ή δέκα λεπτά. ”

“Αργότερα παρατήρησα οτι τοποθέτησαν οι άνδρες το μωρό στη φωτιά. Το αγόρι στάθηκε εκεί ευθεία χωρίς να κινείται, βλέποντας τις φλόγες. Δάγλωνε το κάτω χείλος του τόσο σκληρά, που φαινόταν το αίμα. Η φλόγα χαμήλωσε και ο ήλιος έδυσε. Το αγόρι γύρισε και περπάτησε αθόρυβα μακριά. “

 

A Japanese boy standing at attention after having brought his dead younger brother to a cremation pyre, 1945

Previous Article

Δοκιμάζοντας ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο το 1923

Next Article

Two Worlds Divided, New York, USA

Διαβάστε επίσης: