Κατασκευάζοντας Μικροσκοπικά Σπίτια, Αλλάζει Τις Ζωές Των Αστέγων.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

Σύμφωνα με έκθεση του τμήματος οικισμού και αστικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, 610.042 άνθρωποι ήταν άστεγοι κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2013. Το 2014, ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 30.000. Από το 2007, το ποσοστό του άστεγου πληθυσμού της Αμερικής έχει μειωθεί κατά ένα υγιές  11 τοις εκατό. Η καταπολέμηση της έλλειψης στέγης στην Αμερική βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και υπάρχουν πολλές οργανώσεις που μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η « Στέγαση » το πρώτο πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1988, δίνει προτεραιότητα στην εξάλειψη των αστέγων, με βάση την πεποίθηση ότι η στέγαση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και συνιστά το πρώτο απαραίτητο  βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιονδήποτε άλλων θεμάτων.

Άλλα παρεμφερή προγράμματα βασίζονται σε ένα πρότυπο  « στέγασης ετοιμότητας », κατά το οποίο ένα άτομο πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που το οδήγησαν στην έλλειψη στέγης, μένοντας αρχικά σε ένα προσωρινό καταφύγιο, πριν από την απόκτηση της δική του  στέγης.

Σήμερα, αρκετοί ακτιβιστές προσεγγίζουν το θέμα της χρόνιας έλλειψης στέγης με έναν νέο τρόπο. Ανάμεσά τους και ο καλλιτέχνης Gregory Kloehn από  το Όκλαντ της Καλιφόρνια, που αποφάσισε να δημιουργήσει τα δικά του μοναδικά, καινοτόμα και ιδιόμορφα μικροσκοπικά σπίτια για άστεγους.

Η κατασκευή ενός μέσου μικροσκοπικού σπιτιού  κοστίζει περίπου 5.000 δολάρια. Χρησιμοποιώντας κυρίως σκουπίδια, ο Kloehn κατασκευάζει μικροσκοπικά σπίτια για αστέγους για λιγότερα από 100 δολάρια. Όλα τα υλικά, με εξαίρεση τα καρφιά, την κόλλα, και τα εργαλεία, βρίσκονται στους δρόμους και στα σκουπίδια. Κόντρα πλακέ, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και άλλα « άχρηστα » αντικείμενα συνδυάζονται για την κατασκευή των μικροσκοπικών σπιτιών με το ιδιαίτερο στυλ.

 

Αν και αναμφίβολα δημιουργικός, ο Kloehn ομολογεί  ότι αυτή η λαμπρή ιδέα δεν προέκυψε εκ του μηδενός. Η έμπνευσή του προήλθε από την παρατήρηση των αυτοσχέδιων καταφυγίων που οι άστεγοι χρησιμοποιούσαν ήδη στους δρόμους.

« Τα απορρίμματα κάποιου μπορούν να δώσουν ένα βιώσιμο  σπίτι σε κάποιον άλλον .. να κάνουν  πραγματικά τη διαφορά στη ζωή κάποιου που δεν έχει μια στέγη πάνω από το κεφάλι του » δηλώνει ο Kloehn στο NBC. Έτσι, με δεξιοτεχνία και καλλιτεχνικό ταλέντο ο Kloehn  δημιούργησε το «  Homeless  Homes  Project ».

Πολλοί εθελοντές και ακτιβιστές έχουν ενταχθεί στο πρότζεκτ του Kloehn  για τη στέγαση των αστέγων. Αυτά τα μικροσκοπικά σπίτια είναι αρκετά  « μεγάλα » ώστε  να κοιμηθούν και να αποθηκεύουν τις  μικρές  περιουσίες τους οι άστεγοι.

 

 

 

Υποστηρικτές των αστέγων σε όλη τη χώρα πιστεύουν ότι δαπανώνται  πάρα πολλά χρήματα για την  τιμωρία των αστέγων ( στις ΗΠΑ πολλοί άστεγοι καταλήγουν στη φυλακή ), τα οποία θα μπορούσαν να δαπανηθούν ώστε  να σπάσει ο φαύλος κύκλος της έλλειψης στέγης συνολικά.

Διετής έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας ανέδειξε ότι κάθε άστεγος κοστίζει στους φορολογούμενους περίπου 14.480 δολάρια ανά έτος, κατά κύριο λόγο για τις διανυκτερεύσεις στη φυλακή. Ενώ σύμφωνα με άλλα στοιχεία,  η παροχή μόλις για τέσσερα χρόνια μόνιμης στέγης σε άστεγους ανθρώπους στο Λος Άντζελες  απάλλαξε τους φορολογούμενους  από περισσότερα από  80.000 δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.

 

Τα μικροσκοπικά σπίτια του Kloehn σίγουρα δεν είναι η λύση για την έλλειψη στέγης, ωστόσο για τους άστεγους στο Όκλαντ που τώρα πια έχουν ένα μέρος να αποκαλούν σπίτι, είναι  μια πράξη που τους επιτρέπει να μένουν ασφαλείς και μακρυά από τη φυλακή.

 

 

Ιmage Credits : Pinterest, Offgridquest, GregoryKloehn
[ Source ]

 

Previous Article

Παιδιά Διαβάζουν Σε Σκύλους Που Ζουν Σε Καταφύγιο.

Next Article

Ρωσίδα επιστήμονας “ανέβασε” στο διαδίκτυο εκατομμύρια επιστημονικές έρευνες δωρεάν

Διαβάστε επίσης: