Φραντς Κάφκα: “Τα πάντα, ακόμα και τα ψέματα, προωθούν την αλήθεια”.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

Ο Φραντς Κάφκα (1883- 1924) επί δώδεκα χρόνια εργαζόταν σε μια ασφαλιστική εταιρεία, όπου παρέμεινε και μετά το βιβλίο του Μεταμόρφωση“. Ένα πρωί της άνοιξης του 1920, ο έφηβος γιος ενός συναδέλφου του – ένα δεκαεπτάχρονο αγόρι από την Τσεχία που ονομαζόταν Gustav Janouch – εμφανίστηκε στο γραφείο της εταιρείας και έχτισε μια απίθανη φιλία με τον Κάφκα. Για τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια της ζωής του συγγραφέα, ο ίδιος και το αγόρι έκαναν βόλτες μαζί, συζητώντας για τη λογοτεχνία και τη ζωή.

Καιρό μετά το θάνατό του Κάφκα, ο Janouch με βάση τις σημειώσεις του, δημοσίευσε τις αναμνήσεις του από τις συζητήσεις με τον Κάφκα.

Χωρίς τίτλο

 

Σε μία από τις συζητήσεις τους, μία ημέρα βροχερή και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ο Κάφκα λέει στο μικρό φίλο του:

 

TT38a2c7_15KS_6kafka

 

Η ζωή είναι τόσο απείρως μεγάλη και βαθιά όσο η απεραντοσύνη των άστρων πάνω μας. Κάποιος μπορεί μόνο να τη δει, μέσα από τη στενή κλειδαρότρυπα της προσωπικής ύπαρξης κάποιου. Αλλά μέσα από αυτή αντιλαμβάνεται περισσότερα από ό, τι μπορεί κανείς να δει. Έτσι, πάνω απ ‘όλα πρέπει κανείς να κρατήσει την κλειδαρότρυπα καθαρή.

 

 

 

Σε μία άλλη συζήτηση συμπληρώνει, δείχνοντας τη δυσκολία να διατηρήσεις την “κλειδαρότρυπα σου” καθαρή:

 

Χωρίς τίτλο

 

Ο δρόμος από το επιφανειακό στο πραγματικό είναι συχνά πολύ σκληρός και μεγάλος, και πολλοί άνθρωποι είναι πολύ κακοί ταξιδιώτες σε αυτό. Πρέπει να τους συγχωρήσουμε, όταν μιλούν και πράττουν εναντίον μας, σαν να δρούσαν ενάντια σε έναν τοίχο με τούβλα.

 

 

 

 

Σε μια άλλη συζήτηση, ο ίδιος θεωρεί πως η κοινή γνώμη και ο Τύπος χρησιμεύουν για να διατηρήσουν σκοτεινή την πραγματικότητα διάφορων γεγονότων:

 

Χωρίς τίτλο

Οι άνθρωποι μιλούν δυνατά και πολύ, για να πουν όσο το δυνατόν λιγότερα. Τα πραγματικά αληθινά και ενδιαφέροντα πράγματα είναι οι ραδιουργίες στο παρασκήνιο, για τις οποίες δεν αναφέρεται ούτε μία λέξη.

 

 

 

Όταν Gustav παρατηρεί ότι ο Κάφκα φαίνεται να θεωρεί τον Τύπο μακριά από την πραγματικότητα, ο συγγραφέας απαντά:

 

Χωρίς τίτλο

Η αλήθεια, η οποία είναι ένα από τα λίγα πραγματικά μεγάλα και πολύτιμα πράγματα στη ζωή, δεν μπορεί να αγοραστεί. Ο άνθρωπος την λαμβάνει ως δώρο, όπως την αγάπη ή την ομορφιά. Αλλά μια εφημερίδα είναι ένα αγαθό, το οποίο αγοράζεται και πωλείται…

 

…Τα πάντα, ακόμα και τα ψέματα, προωθούν την αλήθεια. Οι Σκιές δεν σβήνουν τον ήλιο.

 

Previous Article

Ο ιδεαλισμός του Μπέρκλεϊ

Next Article

Ζήσιμος Λορεντζάτος: “the story of the beautiful is already complete”

Διαβάστε επίσης: