Η πυρηνική έκρηξη Trinity, 0.016 δευτερόλεπτα μετά την εκπυρσοκρότηση το 1945

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Στις 16 Ιουλίου 1945, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν η πρώτη χώρα που κατάφερε με επιτυχία να ολοκληρώσει τη δοκιμαστική έκρηξη πυρηνικού όπλου, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας νέας εποχής στον πόλεμο και την πολιτική.

The Trinity explosion 0.016 seconds after detonation, 1945

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε ένα άκρως απόρρητο πρόγραμμα πυρηνικών δοκιμών, με την κωδική ονομασία “Το Σχέδιο Μανχάταν” (The Manhattan Project). Στόχος του ήταν η ανάπτυξη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο.

Μεγάλο μέρος της έρευνας και της ανάπτυξης για το έργο εκτέλεστηκε σε μια εγκατάσταση που χτίστηκε στο Los Alamos στο Νέο Μεξικό. Τον Ιούλιο του 1945, οι επιστήμονες πυροδότησαν την βόμβα με επιτυχία.

Το κωδικό όνομα “Trinity” δόθηκε από τον J. Robert Oppenheimer, διευθυντή του Εργαστηρίου του Λος Άλαμος, εμπνευσμένος από την ποίηση του John Donne. Η “βόμβα” ήταν μια συσκευή πλουτωνίου, με το ανεπίσημο παρατσούκλι “The Gadget», παρόμοιο με τη βόμβα Fat Man που αργότερα εξερράγη πάνω από το Ναγκασάκι, στην Ιαπωνία, στις 9 Αυγούστου, 1945.

Η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού απαιτούσε μια μεγάλη προσπάθεια από το Εργαστήριο Los Alamos, και οι ανησυχίες σχετικά με το αν θα μπορούσε να λειτουργήσει, οδήγησε στην απόφαση να διεξαχθή η πρώτη πυρηνική δοκιμή.

Κανείς δεν ήταν απολύτως σίγουρος για το τι θα συμβεί όταν θα εκπυρσοκροτούσε. Για ένα διάστημα, υπήρχε ο φόβος ότι θα συνέβαινε αλυσιδωτή αντίδραση με την ατμόσφαιρα με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

Το “gadget” υψώθηκε στην κορυφή ενός πύργου με ύψος 100 πόδια, προκειμένου να προσομοιώσει καλύτερα μια βόμβα όταν πέφτει από ένα αεροπλάνο. Όταν εξερράγη στις 05:29 π.μ., το σύννεφο μανιταριού έφτασε σε ύψος επτά μιλίων. Το κρουστικό κύμα διήρκησε 40 δευτερόλεπτα για να και έγινε αισθητό έως και 100 μίλια μακριά. Με ισχύ ισοδύναμη με περίπου 21.000 τόνους ΤΝΤ, η βόμβα εξάλειψε τελείως τον πύργο χάλυβα στον οποίο ήταν στερεωμένη. Η πυρηνική εποχή είχε αρχίσει.

Τρεις εβδομάδες μετά, η ΗΠΑ έριξαν την βόμβα Little Boy στη Χιροσίμα.

 

Previous Article

Ο “αποκεφαλισμός” του Στάλιν, κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής επανάστασης

Next Article

Ο στόλος των Βρετανικών Concorde, το 1986

Διαβάστε επίσης: