H πρώτη δημοσίευση από την αποστολή Horizons Mission

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Οι εικόνες της αποστολής New Horizons Mission ήταν το αστρονομικό γεγονός του καλοκαιριού. Η πολυπλοκότητα που έγινε εμφανής από τις εικόνες του πλανήτη νάνου θα συζητηθεί λεπτομερώς στο πρώτο έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την ερευνητική ομάδα. Η γεωλογία, τα χρώματα του Πλούτωνα και η ατμόσφαιρα, η επιφάνεια του Χάροντα και τα πρώτα στοιχεία για τον Nix και την Hydra- τα φεγγάρια του Πλούτωνα – αναφέρονται στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Ο Πλούτωνας είναι ο μεγαλύτερος και ο δεύτερος πιο μικρός πλανήτης στο Ηλιακό Σύστημα. Ανήκει στην ζώνη Kuiper, μια περιοχή πλούσια σε μικρά σώματα – περισσεύματα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος. Εκτείνεται από την τροχιά του Ποσειδώνα και είναι 20 φορές μεγαλύτερο από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Η γεωλογία του Πλούτωνα είναι ίσως το πιο συναρπαστικό μέρος αυτής της μελέτης. Σύμφωνα με τα μοντέλα, ένας σημαντικός βομβαρδισμός από μικρά αντικείμενα από την ζώνη Kuiper έχει χτυπήσει τον Πλούτωνα κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Οι κρατήρες που σχηματίστηκαν είναι εμφανείς σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη νάνου, όπως ο Cthulhu Regio, το όνομά του από την Lovecraftian κοσμική οντότητα.

Παραδόξως, άλλες περιοχές του πλανήτη νάνου δεν παρουσιάζουν μεγάλους κρατήρες. Αυτή είναι η περίπτωση της Sputnik Planum (δυτικό μέρος του Tombaugh Regio, ή “καρδιά” του Πλούτωνα), όπου δεν παρατηρήθηκε κανένας κρατήρας μεγαλύτερος  από 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια) σε διάμετρο. Αυτό υποδηλώνει ότι ο πλανήτης νάνος ήταν γεωλογικά ενεργός κατά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, με διαδικασίες εξομάλυνση της επιφάνειας του, και είναι πιθανό ότι μια τέτοια υπόγεια δραστηριότητα συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όταν σχηματίζονται πλανήτες νάνοι, τείνουν να έχουν σημαντική εσωτερική θερμότητα, αλλά λόγω του μικρού μεγέθους τους, η θερμότητα διαχέεται με την πάροδο του χρόνου.

“Πώς ένας μικρός πλανήτης όπως ο Πλούτωνας μπορεί να είναι ενεργός μετά από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια είναι ένα μεγάλο μυστήριο που μας στέλνει πίσω για την κατανόηση τη γεωφυσικής των πλανητών” ανέφερε Δρ Alan Stern, ο κύριος ερευνητής της αποστολής New Horizons.

Ο Κοκκινωπός χρωματισμός της επιφάνειας του Πλούτωνα έχει διαπιστωθεί ότι προκαλείται από tholins, μόρια που σχηματίζονται όταν το άζωτο και το μεθάνιο ιονίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο ή φορτισμένα σωματίδια. Αυτά τα μόρια ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στον Τιτάνα και αυτά είναι κοινά σε κομήτες και άλλων δορυφόρων στο ηλιακό μας σύστημα. Η Μπλε σκούρα ατμόσφαιρα του Πλούτωνα οφείλεται στην παρουσία των πτητικών tholins, καθώς και τους υδρογονάνθρακες και τη μετεωρική σκόνη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε επίσης για τη γεωλογία του Χάροντα. Υπάρχει μία σκοτεινή πολική κηλίδα, που ονομάζεται Mordor Macula (ωχρά κηλίδα), με πολύ καθορισμένα σύνορα που θα μπορούσαν δυνητικά να αποδείξουν μια σύνθετη τεκτονική δομή στην κύρια σύντροφο του Πλούτωνα. Άλλες ειδικές δομές είναι το δίκτυο των ρηγμάτων που σηματοδοτούν την επιφάνεια του Χάροντα. Η ονοματολογία των χασμάτων είναι ανεπίσημη βγαλμένη από διαστημόπλοια φαντασίας. Τα μεγαλύτερα είναι οι  Macross και το Serenity, χάσματα τα οποία σχηματίζουν 650 μίλια ρήγματος στη μεριά που κοιτάζει τον Πλούτωνα και φτάνει σε βάθος περίπου 5 χιλιόμετρα (3 μίλια).

Η έρευνα αγγίζει εν συντομία τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από άλλους δύο δορυφόρους του Πλούτωνα – τον Nix και την Ύδρα. Και οι δύο είναι πολύ ακανόνιστα, με εξαιρετικά ανακλαστικές επιφάνειες που υποδηλώνουν την παρουσία παγωμένου νερού.

Το New Horizons έχει πραγματοποιήσει επίσης αρκετές έρευνες για άλλους δορυφόρους πέρα ​​από τους πέντε γνωστούς. Δεν βρέθηκε κανένα απαρατήρητο φεγγάρι ή δακτύλιος.

Ένα μεγάλο μέρος των δεδομένων από New Horizons δεν έχει δημοσιοποιηθεί και η αναλυτική παρουσίαση θα δοθεί τους επόμενους μήνες.

Previous Article

Πως βλέπουν οι σκύλοι συγκριτικά με το ανθρώπινο είδος.

Next Article

Η δραστηριότητα του εγκεφάλου μας είναι τόσο μοναδική όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα

Διαβάστε επίσης: