Αποφθέγματα και στοχασμοί του φιλοσόφου Φρήντριχ Χέγκελ

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Ο Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ (Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Στουτγκάρδη, 27 Αυγούστου 1770 – Βερολίνο, 14 Νοεμβρίου 1831) ή Έγελος (όπως απαντάται ενίοτε στην ελληνική βιβλιογραφία) ήταν Γερμανός φιλόσοφος και κύριος εκπρόσωπος του γερμανικού ιδεαλισμού. Επηρέασε βαθιά τη δυτική φιλοσοφία και έγινε γνωστός για τη διαλεκτική θεωρία του.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χεγκελ

 

“Η δύναμη του πνεύματος είναι μόνο τόσο μεγάλη όσο και η εσωτερίκευσή της, το βάθος του μόνο τόσο βαθύ που να τολμά να ευρύνεται και να χάνεται στην έκπτυσσή του.”

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χεγκελ

 

“Η ζωή του θεού και το θείο γιγνώσκειν μπορούν λοιπόν κάλλιστα να εκδηλώνονται σαν ένα παιχνίδισμα της αγάπης με τον ίδιο της τον εαυτό· [αλλ’] αυτή η ιδέα υποβιβάζεται στο επίπεδο της εποικοδομητικότητας και της ανουσιότητας ακόμη, αν της λείπει η σοβαρότητα, ο πόνος, η υπομονή και η εργασία του αρνητικού.”

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χεγκελ

 
 

“Ο σκοπός είναι η διείσδυση του πνεύματος σε αυτό το οποίο είναι η γνώση. Η ανυπομονησία απαιτεί το αδύνατο, δηλ. την επίτευξη του σκοπού χωρίς μέσα.”

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χεγκελ

 

“Η κουκουβάγια, το πουλί της γνώσης και της σοφίας, πετά το σούρουπο.”

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χεγκελ

 

 

“Το αληθινό είναι ενυπόστατο και το ενυπόστατο αληθινό.”

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χεγκελ

“Όμως αυτό που διδάσκουν η εμπειρία και η ιστορία είναι το εξής,- πως οι λαοί και οι κυβερνήσεις δεν έμαθαν ποτέ τίποτα από την ιστορία, ούτε και έδρασαν στην βάση αρχών που αντλήθηκαν από αυτή.”

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χεγκελ

 

 

“Θα έρθει κάποια στιγμή που η τέχνη θα εξοριστεί για τα καλά από τη ζωή μας, που η επιρροή της πάνω στη ζωή θα είναι μηδαμινή.”

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για hegel

 

 

“Κανένας δεν είναι ήρωας για τον υπηρέτη του. Όχι επειδή ο ήρωας δεν είναι ήρωας, αλλά γιατί ο υπηρέτης είναι υπηρέτης.”

 

 

 
 

Αποτέλεσμα εικόνας για hegel

 

“Οι αυθεντικές τραγωδίες στη ζωή δεν είναι οι συγκρούσεις μεταξύ σωστού και λάθους, είναι οι συγκρούσεις μεταξύ δύο σωστών.”

 

 

 

πηγή: wikiquote, gnomikologikon

Previous Article

«Έτσι μίλησεν ο Ζαρατούστρα»

Next Article

“Το μυστικό της ζωής είναι να πεθάνεις πριν πεθάνεις”

Διαβάστε επίσης: