Η “Βουτιά θανάτου” του Venus Express, αποκάλυψε εκπληκτικά στοιχεία για την Αφροδίτη

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Τον Δεκέμβριο του 2014, το Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), “αυτοκαταστράφηκε” εσκεμμένα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης όταν πια η αποστολή του είχε ολοκληρωθεί. Τώρα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν κάποια στοιχεία από εκείνη την “βουτιά” και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά συναρπαστικά.

Η βουτιά στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης άρχισε τον Ιούνιο του 2014. Το διαστημικό σκάφος, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2005, πλησίαζε στο τέλος της αποστολής του. Με περιορισμένα καύσιμα, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν μια μοναδική ευκαιρία για να εξετάσουν ανεξερεύνητες περιοχές της Αφροδίτης, δηλαδή την ανώτερη ατμόσφαιράς της και τους πόλους της. Τα ευρήματα από αυτό το τέλος, έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature Physics.

” Τίποτα από το Venus Express δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να κάνει τέτοιες παρατηρήσεις στην ατμόσφαιρα “, είπε σε δήλωση του ο επικεφαλής Müller-Wodarg του Imperial College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. ” Το συνειδητοποιήσαμε το 2006 -αφού η αποστολή είχε ξεκινήσει!

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι τα μέρη της Αφροδίτης είναι πολύ, πολύ πιο κρύα από ό, τι αναμενόταν. Γνωρίζαμε ότι η μέση θερμοκρασία της Αφροδίτης, ήταν η πιο μεγάλη σε όλο το ηλιακό σύστημα, με θερμοκρασίες 460 ° C (860 ° F) στην επιφάνεια της.

Αλλά οι μετρήσεις που λήφθηκαν από το Venus Express, σε υψόμετρο 130 έως 140 χιλιόμετρα (81-87 μίλια) πάνω από την επιφάνεια, έχουν αποκαλύψει ότι η ατμόσφαιρα κοντά στους πόλους έχει θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από ότι στη Γη. Στην πραγματικότητα, η πολική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης πέφτει στο -157 ° C (-251 ° F), η οποία είναι 70 βαθμούς ψυχρότερη από την αναμενόμενη. Είναι επίσης 22 με 40 τοις εκατό λιγότερο πυκνή απ ότι υπολογίζαμε.

“Αυτές οι χαμηλότερες πυκνότητες θα μπορούσε να είναι, τουλάχιστον εν μέρει, από πολικές δίνες της Αφροδίτης, τα οποία είναι ισχυρά αιολικά συστήματα κοντά στους πόλους του πλανήτη” , δήλωσε ο Müller-Wodarg.” Οι ατμοσφαιρικοί άνεμοι μπορεί να κάνουν τη δομή της πυκνότητας πιο περίπλοκη και πιο ενδιαφέρουσα!

 

Venus Express used the atmosphere of Venus to slow its velocity, known as aerobraking. ESA/C. Carreau

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι η πολική περιοχή κυριαρχείται από κάτι που είναι γνωστό ως ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας. Μην ξεγελιέστε από το όνομα, δεν έχει σχέση με τα ευρύτερα γνωστά κύματα βαρύτητας. Αντ ‘αυτού, τα ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας είναι κυματισμοί στην ατμόσφαιρα που ταξιδεύουν κάθετα, από χαμηλά σε υψηλά υψόμετρα, όσο η πυκνότητα μειώνεται. Υπάρχουν και στη Γη.

Το Venus Express διαπίστωσε ότι υπάρχουν ατμοσφαιρικά κύματα που προέρχονται από το ανώτερο στρώμα νεφών της Αφροδίτης, περίπου 90 χιλιόμετρα (56 μίλια) πάνω από την επιφάνεια. Επιπλέον, βρέθηκαν πλανητικά κύματα, κύματα που προέρχονται από την περιστροφή του πλανήτη.

Το Venus Express “βρήκε” φλογερό θάνατο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, αλλά τα αποτελέσματα από την αποστολή εξακολουθούν να δίνουν εκπλήξεις.

Photo credit: Venus Express began entering the Venusian atmosphere in June 2014. ESA/C. Carreau
Previous Article

Νέα αποστολή στο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, ίσως τρυπήσει κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια

Next Article

Τα συστατικά της ζωής μπορεί να σχηματίζονται σε κομήτες στο διαστρικό διάστημα

Διαβάστε επίσης: