Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία στον Μάκβεθ του Σαίξπηρ

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Πρέπει να εναρμονιζόμαστε με το χρώμα,την ομορφιά,τη χαρά της ζωής.
Όσο λιγότερο μιλάμε για τα βάσανα,τόσο το καλύτερο.

Ο Γάλλος κοινονιολόγος Γκι Σορμάν τον φόβο τον θεωρεί για την ζωή και το μέλλον μια από τις μεγάλες τροχοπέδες που μας εμποδίζουν να ζήσουμε με ηδονιστικό τρόπο. Όταν απολαμβάνουμε τις χαρές της στιγμής,το μέλλον εμφανίζεται φωτεινό μπροστά μας ,αφου τα συναισθήματα και η συνείδηση μας χαίρονται την ευεξία της στιγμής.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που ξέρουν να βλέπουν μόνο την σκοτεινή πλευρα της πραγματικότητας έρχονται τελικά αντιμέτωποι με αυτό που έχει ονομαστεί <<αυτοεκπληρούμενη προφητεία>>.
Όσοι υιοθετούν αυτή την στάση όχι μόνο δηλητηριάζουν το παρόν ,αλλά και προδικάζουν τις μελλούμενες δυστυχίες. Ο Σορμάν το εξηγεί αναφέροντας ένα από τα πιο διάσημα έργα του Σαίξπηρ:

Ο Μάκβεθ στη Σκωτία είναι πιστός υπηρέτης του βασιλιά του, που κάποιες μαγισσες όμως προφητεύουν, μεταξυ άλλων, πως είναι προορισμένος να κυβερνήσει τη χώρα του. Η προφητεία αυτή όταν ο ευγενής την αφηγείται στη γυναίκα του, ξυπνάει μέσα της, την φιλοδοξία που θα πυροδοτήσει την τραγωδία. Η γυναίκα πείθει τον Μάκβεθ να δολοφονήσει τον βασιλια που φιλοξενούν στο σπίτι τους.Όταν έχει ήδη στεφθεί βασιλιάς, κατατρύχεται από μια άλλη προφητεία:πως τον θρόνο θα τον διαδεχτεί ο γιός του ή ο γιός ενός φίλου.

Ο Σαίξπηρ οδηγεί την υπόθεση προς την αιματηρή εκπλήρωση της προφητείας που δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα αν δεν είχε γίνει πιστευτή και αν δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή.

Πολλές τραγωδίες έχουν την ρίζα τους σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που μας επηρεάζει καθοριστικά και περιορίζει την ελευθερία δράσης μας

Previous Article

“Το μυστικό της ζωής είναι να πεθάνεις πριν πεθάνεις”

Next Article

Η αυτοκτονία και η ευθανασία ως φιλοσοφικά ζητήματα.

Διαβάστε επίσης: