Στα ίχνη των δολοφόνων ελεφαντών: Φωτογράφος της χρονιάς.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Λονδίνου θα εκτεθεί μια συλλογή από την έρευνα του Νοτιοαφρικανού φωτογράφου Brent Stirton για τους πολέμους του ελεφαντόδοντου. Από την πρώτη γραμμή, εξηγώντας το βαρύ ανθρώπινο και ζωικό κόστος του κυνηγιού ελεφάντων στη κεντρική Αφρική, η συλλογή θα εκτεθεί μαζί με 100 άλλες σαν μέρος της απονομής βραβείων Φωτογράφος άγριας φύσης της χρονιάς 2015/16 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε 45 χώρες σε όλο το κόσμο. Τα βραβεία πλέον στο 52ο χρόνο τους, αναγνωρίζουν επιτεύγματα στη σύλληψη της δύναμης της φύσης αλλά και ταυτόχρονα στο πόσο εύθραυστη είναι και για 3η συνεχόμενη χρονιά ο Stirton, ετών 46, θριάμβευσε στη κατηγορία της φωτογραφικής δημοσιογραφίας.

Παρ’όλο που δεν είναι αποκλειστικά φωτογράφος της άγριας φύσης, ο Stirton, ο οποίος μένει τώρα στη Καλιφόρνια, περνάει περίπου 9 μήνες το χρόνο δουλεύοντας σε διάφορα ρεπορτάζ σε όλο το κόσμο και έχει σημαντική εμπειρία σε διάφορα πρότζεκτς που αφορούν την Αφρική και τη διατήρηση του φυσικού της περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων βραβευμένων φωτογραφιών του, για λιοντάρια αλλά και για την γενικότερη παγκόσμια βιομηχανία του ελεφαντόδοντου.

Brent stirton elephant

Τογκολέζοι αστυνομικοί φρουρούν ένα από τα 4 κοντέινερς που κατασχέθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 από αξιωματούχους του τελωνείου.Έρευνα DNA που διεξήχθη στη συνέχεια απέδειξε ότι το εν λόγω ελεφαντόδοντο προήλθε από Αφρικανικούς ελέφαντες του δάσους και έχει μεγάλη αξία στις αγορές της Ασίας όπου και είχε σκοπό να προωθηθεί.
Η φετινή του συλλογή, η οποία δημιουργήθηκε μαζί με τον συχνό του συνεργάτη Bryan Christy, για το άρθρο “Ψάχνοντας για ελεφαντόδοντο” που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου για το National Geographic, είναι εμπνευσμένη από μια ασυνήθιστη πηγή. Πρίν από περίπου 2 χρόνια ο Stirton και ο Christy είδαν μία τηλεοπτική διαφήμιση, γυρισμένη από την οσκαρική σκηνοθέτη Kathryn Bigelow, που ήταν προορισμένη να ευαισθητοποιήσει το κόσμο για το εμπόριο ελεφαντόδοντου.

Αλλά οι 2 συνεργάτες θεώρησαν ότι η διαφήμιση εστίασε σε λάθος σημείο.Πιο συγκεκριμένα ο Stirton λέει ότι η διαφήμιση υποστήριζε ότι από το κυνήγι ελεφάντων, έβγαινε πιο κερδισμένη μία τρομοκρατική οργάνωση από τη Σομαλία ονόματι Αλ Σαμπάμπ.”Όμως εμείς γνωρίζαμε ότι η Αλ Σαμπάμπ βγάζει τα περισσότερα από τα κέρδη της από το κάρβουνο και όχι από το ελεφαντόδοντο” όπως είπε.”Θέλαμε να δείξουμε ποιος ήταν στα αλήθεια υπεύθυνος”.

Two colleagues pay their final respects to Kambale Kalibumba, a ranger in Virunga National Park
Δύο συνάδελφοι αποχαιρετούν τον Kambale Kalibumba, δασοφύλακα στο εθνικό πάρκο Virunga της δημοκρατίας του Κονγκό, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από κάποιο μέλος της επαναστατικής ομάδας των δημοκρατικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Ρουάντα, καθώς έκανε περιπολία.

Αυτή η ομάδα επαναστατών συνεργάζεται με τον στρατό του Κονγκό για την εξασφάλιση ελεφαντόδοντου και στη πορεία έχουν σκοτώσει πάνω από 160 δασοφύλακες όπως λέει ο Stirton. Από όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο άντρας στα αριστερά αποσύρθηκε από το σώμα και ο υπεύθυνος του, που κάθεται στα δεξιά, σκοτώθηκε.“Αυτή η φωτογραφία είναι ένα σύμβολο για όλους αυτούς τους θανάτους”.

Ο Stirton έκανε το πρώτο από τα 3 ταξίδια του στην Αφρική το καλοκαίρι του 2014, και βρίσκοντας τον Christy στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους σε Ουγκάντα, Νότιο Σουδάν, Τόνγκο, Τσάντ και τη Δημοκρατία του Κονγκό για να καταγράψουν τις τεράστιες παράπλευρες απώλειες του κυνηγιού ελεφάντων.Χρησιμοποιώντας ένα έμπιστο κύκλο επαφών, οι 2 τους ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που είχαν αυτομολήσει από τον στρατό αντίστασης του Κυρίου( μια ομάδα επαναστατών καθοδηγούμενη από τον Kony, που ήταν υπεύθυνοι για κυνήγι τεράστιων ποσοτήτων ελεφαντόδοντου) αλλά και με πρώην κυνηγούς και κατάφεραν να εισχωρήσουν μεταξύ των δασοφυλάκων του εθνικού πάρκου Virunga.

“Συναντήσαμε ανθρώπους στα δάση που κυνηγούσαν κατά συρροή και μας πήγαν να μας δείξουν το ελεφαντόδοντο που είχαν κατασχέσει από τους κυνηγούς.Κάπου εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι όλο αυτό είναι αληθινό και θέλαμε να το αποτυπώσουμε”.

Michael Oryem, a recently defected member of the Lord's Resistance Army (LRA)
Ο Michael Oryem, που πρόσφατα αυτομόλησε από τον στρατό αντίστασης του Κυρίου και προσχώρησε στις δυνάμεις της Ουγκάντα που πολεμούν τον Joseph Kony, ποζαρει με 2 από τους 6 χαυλιόδοντες που κατάσχεσαν από τους επαναστάτες στην πόλη της Nzara.

Previous Article

” Όταν πέφτει κάποιο δέντρο “. Μια ιστορία του Μετώπου Απελευθέρωσης της Γης.

 

Διαβάστε επίσης: