Φωτογράφος « αιχμαλωτίζει » νεογέννητο συνδεδεμένο με τον πλακούντα, σχηματίζοντας τη λέξη αγάπη.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

newborn-baby-placenta-cord-spell-love-whenua-maori-emma-jean-5

Με αυτή την ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός νεογέννητου μωρού συνδεδεμένου με τον πλακούντα, και με τον ομφάλιο λώρο να σχηματίζει τη λέξη ‘’αγάπη’’ ( love ), η φωτογράφος Emma Jean Nolan θέλησε να αναδείξει μια «όμορφη και ιερή» αλλά ελάχιστα γνωστή πολιτισμική πρακτική των Μαορί  που ονομάζεται « whenua ». Στον πολιτισμό των Μαορί, ο  πλακούντας έχει μια πνευματική έννοια και η λέξη – whenua –  χρησιμοποιείται τόσο για τον «πλακούντα» όσο  και για τη «γη», ενώ ο ομφάλιος λώρος θεωρείται ως ο σύνδεσμος μεταξύ του νεογνού και της μητέρας  γης.

// Η παράδοση των Maori, κατά την οποία ο πλακούντας θάβεται , αντιπροσωπεύει την δια βίου φυσική και πνευματική σύνδεση ανάμεσα στο νεογέννητο και τη μητέρα γη. //

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την Emma Nolan μόλις μια μίση ώρα μετά τη γέννηση του μικρού Harper στις 2 Ιανουαρίου 2016 ( 3:53 ). Ο μικρός Ηarper γεννήθηκε στο σπίτι· η μαμά του είναι από τη Νέα Ζηλανδία και ο μπαμπάς του από τη Νότια Αφρική. O πλακούντας του Ηarper θα « επιστρέψει » στη γη και θα θαφτεί κάτω από ένα δέντρο  Tortora στο αγρόκτημα του παππού του στη Νέα Ζηλανδία. Η παράδοση των Maori, κατά την οποία ο πλακούντας θάβεται , αντιπροσωπεύει την δια βίου φυσική και πνευματική σύνδεση ανάμεσα στο νεογέννητο και τη μητέρα γη.

Newborn Harper Hoani Spies with his mum Jolene Spies, from Canterbury, New Zealand, and dad Johann Spies from South Africa.  His placenta will be buried in his mother's homeland in Auckland, New Zealand

« Ήθελα να δείξω πως μοιάζει φυσιολογική γέννηση μοιάζει καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ ένα μωρό ενώ είναι ακόμα συνδεδεμένο με τον πλακούντα είπε η Nolan. Ο πλακούντας δεν είναι κάτι που εκτιμάται στον δυτικό πολιτισμό. Αντίθετα, συνήθως θεωρείται αηδιαστικός. Ωστόσο χωρίς τον πλακούντα κανένας από εμάς δεν θα ήταν εδώ ».

« Ως φωτογράφος είμαι πολύ παθιασμένη με την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τη γέννηση, το θηλασμός και τη μητρότητα ».

« Χρησιμοποιώ τη φωτογραφία για να επικοινωνήσω στον κόσμο την ομορφιά της ζωής και θέλω να ενθαρρύνω τις γυναίκες να μοιραστούν  τις ιστορίες τους γύρω από τη μητρότητα προκειμένου  να σπάσουν  τα στερεότυπα και να ενωθούν ».

Jolene and Johann Spies with newborn baby Harper.

Η Emma άρχισε να σπουδάζει φωτογραφία κατά τη διάρκεια της δικής της εγκυμοσύνης και εργάζεται πλέον ως φωτογράφος. Είχε σκεφτεί να τραβήξει μια παρόμοια φωτογραφία  με αυτήν του Harper , μόλις θα έβρισκε ένα μωρό με ομφάλιο λώρο αρκετά μεγάλο για να σχηματίσει τη λέξη «αγάπη».

 

photo credit :  Emma Jean/Mercury Press

 

 

 

 

 

 

Previous Article

Prora, Το παραθαλάσσιο θέρετρο των Ναζί με τα 10.000 δωμάτια.

Next Article

Πιστεύοντας ξανά στην ανθρωπότητα…

Διαβάστε επίσης: